שתף קטע נבחר
 

איך אדע שהצירים אמיתיים? 10 תשובות לפני לידה

כיצד מזהים ירידת מי שפיר, האם חשוב להחליט מראש באיזה בי"ח רוצים ללדת, ומה הסיכוי להגיע לניתוח קיסרי? לא מעט חששות מציפים בחודש התשיעי, אך ככל שתצברי ידע כך תוכלי להגיע בטוחה ורגועה יותר ללידה. 10 דברים שכדאי לדעת

את בהריון ומתרגשת לקראת הלידה, אבל ככל שהמועד מתקרב גוברים גם החששות: האם יכאב לי? מתי צריך להגיע לחדר הלידה? האם זה ייקח הרבה זמן?

 

חשוב להתכונן לקראת הלידה פיזית ונפשית, להיות קשובים לגוף ולא לראות בלידה רק משהו ש"צריך כבר לגמור איתו". צבירת ידע על הטיפולים והתופעות המחכים לך בחדר הלידה תעזור לך לעבור את התהליך כולו בצורה שקולה ורגועה יותר.

 

בהריון? היכנסי לעמוד הריון ולידה ב-ynet:

 

כעת כשהלידה יכולה להתחיל בכל יום ובכל רגע, הגיע הזמן לענות על כמה שאלות נפוצות ולהפריך מיתוסים סביב העניין:

 

1. האם כדאי לנוח בחודש התשיעי כדי לאגור כוחות?

בחודש התשיעי להריון אפשר ורצוי להמשיך בפעילות גופנית רגילה, ולהתאימה לאישיותך וליכולות הגופניות שלך.

 

חשוב לדעת: יש להמשיך לזהות תנועות עובר שלוש פעמים ביום, לוודא שאין דמם נרתיקי, דליפת נוזל מהנרתיק או התכווצויות רחמיות סדירות.

 

2. האם בודקים תמיד נוכחות של חיידק GBS בנרתיק?

כ-20% מהנשים ההרות בישראל נמצאות נשאיות לחיידק ה-GBS בנרתיק, אך הבדיקה אינה נעשית בשגרה לכולן. ניתן לבדוק נשאות סביב שבוע 35 במהלך ההריון, או עם ההגעה לחדר הלידה (המכשיר אינו זמין ברוב חדרי הלידה בארץ).

 

במקרה שעברו יותר מ-18 שעות מירידת המים, אם נרשם חום גבוה באם, אם הלידה התחילה לפני שבוע 37 או שישנו רקע קודם של זיהום ביילוד על ידי GBS - נותנים בדרך כלל טיפול אנטיביוטי מונע.

 

חשוב לדעת: אם נמצאת נשאית ל-GBS או שאחד מילדייך סבל בעבר מזיהום כזה במהלך הלידה, עלייך להגיע במהירות לבית החולים עם תחילת הצירים הסדירים או ירידת מים, כדי שתספיקי לקבל שתי מנות אנטיביוטיקה לפני הלידה.

 

3. האם לעסות את הפרינאום לקראת הלידה?

עיסוי פרינאום, עם או ללא שמנים, כמו גם השימוש במכשיר EPINO, מעלה את האלסטיות של הפרינאום, מפחית את הצורך בחיתוך החיץ (אפיזיוטומיה) ומשפר את התחושה של הפרינאום לאחר הלידה. אולם, כל אלה אינם מפחיתים את הסיכון לפגיעה ברצפת האגן ובעיקר לקרע של הספינקטר האנאלי.

 

חשוב לדעת: רצוי לבצע עיסוי פרינאום לקראת הלידה, כאמור בשל העלייה באלסטיות של הפרינאום וההפחתה בצורך בביצוע אפיזיוטומיה. כמו כן, שיתוף בן הזוג בעיסוי מחזק את הקשר הזוגי ומכין גם אותו לקראת הלידה.

 

4. איך אדע שההתכווצויות שאני חשה הן צירי לידה?

על פי המיתוס, לאישה הרה יש יכולת להבדיל בין צירים מדומים לצירי לידה אמיתיים, אך האמת היא שגם אישה בלידה חוזרת מתקשה להבחין ביניהם.

 

הדרך היחידה להבדיל בין התכווצויות מדומות לצירי לידה היא לבדוק את צוואר הרחם, ובדיקה זו ניתנת לביצוע רק על ידי מיילדת או רופא מיילד.

 

חשוב לדעת: אם באחת הלידות הקודמות שלך חווית לידה מהירה ביותר עד כדי לידה באמבולנס או ברחוב, עלייך להגיע כמובן לחדר הלידה מוקדם ככל האפשר כדי להימנע מחוויה דומה.

 

5. איך אדע אם ירדו לי המים?

מי שפיר יכולים לטפטף בכמות קטנה ולא באופן רציף, כך שהזיהוי אינו תמיד ברור. כדי לזהות ירידת מי שפיר ניתן להשתמש בערכה שרוכשים בבית המרקחת, לנסות לזהות את הריח אופייני הדומה לפריחת החרוב או לנוזל הזרע, או בבדיקה בחדר הלידה על ידי מיילדת או רופא מיילד.

 

חשוב לדעת: אם את נשאית ל-GBS או בשבוע מוקדם בהריון (פחות מ-35) מומלץ להגיע לחדר לידה במהירות בכל חשד לירידת מים.

 

היי מוכנה: הלידה יכולה להתחיל בכל יום ובכל רגע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
היי מוכנה: הלידה יכולה להתחיל בכל יום ובכל רגע(צילום: shutterstock)

 

6. ראיתי דם בתחתונים, מה לעשות?

גם דמם קל יכול להעיד על מצב מיילדותי מסוכן. אולם, ייתכן שהפרשה דמית קלה המופיעה בסוף החודש התשיעי היא למעשה "הפקק הרירי", ואם את חשה בתנועות סדירות של העובר ולא חווה התכווצויות רחמיות מסודרות - אין צורך להגיע לחדר לידה.

 

חשוב לדעת: בהריון הצעיר משבוע 35 כל דימום, כולל הפרשה דמית קלה, מחייב פנייה לרופא כדי לשלול מצבים מיילדותיים כמו היפרדות שליה, שליית פתח או לידה מוקדמת ולהתחיל בטיפול מוקדם ככל האפשר.

 

7. איפה כדאי ללדת?

הבחירה בחדר לידה חשובה ביותר, ורצוי שתיעשה מוקדם ככל האפשר. רצוי לקבוע סיור בחדר לידה כדי להכיר את המקום ואת המכשור, לתאם ציפיות וללמוד על אפשרות הלידה במקום.

 

אם יודעים היכן לפנות, היכן חדר הקבלה ואולי אף לזהות פנים מוכרות של מיילדת או של רופא - יש בכך תרומה גדולה להפחתת החרדה, החששות והלחץ.

 

חשוב לדעת: למרות הרצון לבחור, במקרה של דמם בינוני או חמור יש לפנות מיידית לחדר הלידה הקרוב ביותר למקום מגורייך. במקרים חמורים לזמן חשיבות קריטית, וביכולתו להציל את חייך ואת חיי העובר.

 

8. במקרה של כאבי גב כרוניים, מותר לקבל אפידורל?

במקרה של כאבי גב כרוניים הטיפול הנבחר, לאחר שכלו כל הקיצין, הוא שימוש בהרדמה אפידורלית. ההחלטה על השימוש בהרדמה להקלת כאבי לידה מתבצעת במהלך הלידה עצמה ולא לפניה, כך שכדאי ללמוד מראש על כל האפשרויות הקיימות ולהיעזר בצוות הרפואי לצורך קבלת ההחלטה.

 

אם הגעת לחדר לידה בפתיחה גדולה וקרוב לוודאי שהלידה תתרחש בשעה הקרובה, אין טעם בשימוש באפידורל ואפשר להיעזר באמצעים אחרים. אולם, אם הגעת בשלב מוקדם של הלידה ולפנייך עוד שעות רבות של סבל אפשרי, אל תהססי להיעזר באפשרות זאת.

 

חשוב לדעת: הצוות הרפואי בחדר לידה מעוניין לעזור לך ולעשות כל שביכולתו כדי שהלידה תעבור בשלום. בטחי בצוות והיעזרי בו לקבלת החלטות.

 

9. האם להסכים ללידה מכשירנית?

ב"לידות מכשירניות" הכוונה ללידת מלקחיים וללידת שולפן ריק (ואקום). הנטייה כיום היא להשתמש כמה שפחות במלקחיים בשל חשש מפגיעה ברצפת האגן, אולם השימוש בשולפן ריק נפוץ.

 

אם הגעת לפתיחה מלאה, ראש היילוד נמוך ומופיעות ירידות בדופק העובר, הדרך המהירה והיעילה ביותר ליילוד מהיר היא שימוש בשולפן ריק.

 

חשוב לדעת: שימוש מיומן בשולפן ריק במהלך לידה אינו מעלה את התחלואה העוברית או האימהית.

 

10. מה הסיכוי שאגיע לניתוח קיסרי?

הסיכוי לניתוח קיסרי במהלך לידה עומד על 10%-15%. גם כשההריון תקין, היילוד במצג ראש ומשקלו ממוצע, עדיין ישנם מצבים שבהם מתעורר צורך לבצע ניתוח.

 

מצבים אלו עלוים להיות קשורים במצוקת עובר, מנח לא תקין, חוסר התקדמות הלידה, זיהום רחמי, רעלת הריון ועוד.

 

חשוב לדעת: הלידה היא האמצעי להשגת המטרה - אם ויילוד בריאים. אל תהפכי את האמצעי למטרה: בטחי בצוות הרפואי, ואם ההמלצה היא לבצע ניתוח קיסרי היי בטוחה שהמטרה היא לשמור על בריאותך ועל בריאות היילוד.

 

הכותבת היא מנהלת מחלקת נשים ויולדות בהדסה עין כרם

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם דמם קל יכול להעיד על מצב מיילדותי מסוכן
צילום: shutterstock
מומלצים