שתף קטע נבחר

גנץ למח"טים: לא לדפוק מכת אש לסתם בתים

על פי נתוני הצבא, חלה ירידה משמעותית בהיקף הירי לטווח בינוני ורחוק - אך מדי יום נורים טילי נ"מ על כלי טיס של חיל האוויר. צה"ל: הרג המשפחה הפלסטינית בתקיפה היה נמנע אם היינו יודעים שהם שם

יומו השישי של מבצע "עמוד ענן" מביא עמו ירידה משמעותית בירי הרקטות לעבר ישראל, פגיעה מאסיבית בעמדות השיגור לטווח בינוני ורחוק ברצועה וכן דריכות צבאית הולכת וגוברת מפני "מכת אש" פוטנציאלית של חמאס לקראת ההכרזה על רגיעה, כך אמרו היום (ב') בצה"ל. במקביל, המשיך קו ההסברה להקרין הכנות סופיות לקראת אפשרות כניסה קרקעית לרצועה.

 

מבצע "עמוד ענן " - לכל העדכונים

 

במהלך היום סייר באזור הדרום הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, ואמר למפקדי החטיבות בשטח: "אני דורש מכם שתשימו לב שאתם לא לוקחים עכשיו סתם בתים ובלי שום צורך מיוחד דופקים לשם מכת אש לא מחוברת לשום דבר מבחינתכם. אני סומך עליכם, שכשאני אשחרר את הקפיץ הזה אתם תהיו בים, אתם תסמכו עלי שאני אשחרר אותו רק כשאני אחשוב שזה הדבר ההכרחי לעשות, אני לא אעשה את זה לפני, בהצלחה".

 

הרמטכ"ל הוסיף: "אני לא ראיתי, לא מכיר, לא יודע, לא פגשתי משימה שגולני לא עמדה בה, ואני לא מניח שאני עומד בפני אחת כזו. מה שאני אומר לכם לעשות אתם תעשו".

 

על פי נתוני אגף המודיעין של צה"ל, חלה ביממה האחרונה ירידה של עשרות אחוזים בירי לעבר שטח ישראל - 151 רקטות לעומת 245 ביום הלחימה הקודם. תקיפת יותר מ-900 עמדות שיגור ברצועה הובילה, על פי אותם נתונים, לירידה ניכרת בעיקר בירי לטווח של 25-45 ק"מ מעזה. חוליות השיגור הפלסטיניות ספגו פגיעה קשה גם כן. ניסיונות ירי אותרו גם מאזור החוף בעזה, אך בצבא הדגישו את אחוזי הפגיעה הנמוכים יחסית של הפלסטינים (5%) בשטחים ישראלים בנויים.

 

לפי הערכות במערכת הביטחון, תנועת חמאס שואפת לסיים את סבב הלחימה, שבו לא הייתה מעוניינת מלכתחילה. בשבועות האחרונים, הקפידו ראשיה לקצר ככל הניתן את חילופי הירי עם ישראל ולהימנע מגרירתה למבצע. על פי אותה הערכה, האש מרצועת עזה תתחזק ככל שתתקרב שעת ההכרעה לגבי המבצע הקרקעי או הפסקת האש. בכפוף לכך, תגבר גם שאיפת חמאס להישג משמעותי, "תמונת ניצחון" בדמות הפלת כלי טיס של חיל האוויר או פגיעת רקטה בתל אביב.

 

תקיפות, שיגורים ותדרוכים. יום שישי למבצע "עמוד ענן" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תקיפות, שיגורים ותדרוכים. יום שישי למבצע "עמוד ענן"(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום:AP) (צילום:AP)
(צילום:AP)

 (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

 (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

חיל האוויר זיהה עד כה ניסיונות פגיעה יומיומיים בכלי הטיס שלו באמצעות ירי טילי כתף. האיום, שהיה תיאורטי בלבד בעבר, הוביל לחידוד מדיניות הטיסה בשמי הרצועה ושיפור מערכות ההגנה.

 

ההתפתחויות המדיניות המדווחות שבישרו על רגיעה אפשרית לא עצרו ולו במעט את הירי לעבר יישובי הדרום ואת תקיפות צה"ל. אזעקות נשמעות לעתים קרובות ומספר נפילות רקטות ופצצות מרגמה אותרו לאחרונה בשטחים פתוחים. מערכת "כיפת ברזל" יירטה רקטות שנורו לעבר באר שבע. עד שעות הערב, ספר צה"ל 1,128 שיגורים מהרצועה, מתוכם נפלו בשטח ישראל 641 רקטות ופצצות מרגמה. 37 נפילות פגעו בשטח בנוי, 121 שיגורים נחתו בשטח פלסטיני ומערכת "כיפת ברזל" יירטה 324 רקטות. צה"ל תקף 1,350 יעדים.

 

בעוד גורם בירושלים טען כי חמאס "מחפש חבל לרדת מן העץ", טען ראש הלשכה המדינית של התנועה, חאלד משעל, כי הצמרת המדינית הישראלית ביקשה ממדינות המערב להביא לרגיעה.

 "יש מאמצים מצריים וקטאריים. אנחנו נפגשים כל יום, אבל לא נקבל אף תנאי ישראלי. אם הם מבקשים הפסקת אש - שיפסיקו את האש והתוקפנות", אמר.

 

התקיפות הרבות באזור הרצועה, שהובילו עד כה גם להרג אזרחים פלסטינים, יצאו לפועל, על פי הצבא, תוך ניסיון לצמצם ככל שניתן פגיעה זו. בצבא ציינו כי לפני כל תקיפה מתבקשים האזרחים להתרחק מהאזור הייעודי והדגישו גם מקרים שבהם בוטלו תקיפות משום שתושבים "בלתי מעורבים" זוהו במקום. מותם של בני משפחת אל-דאלו בתקיפה אווירית נבדק אף הוא בצבא, וממצאים ראשוניים העידו כי לא היה מידע על הימצאותם במקום - פרט שהיה מונע את האירוע. 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרמטכ"ל מסייר בשטח
צילום: דובר צה"ל
תקיפת צה"ל ברצועה
צילום: EPA
מומלצים