"גם אני מפחד, אל תשאירו אותי מאחור"
גם בעלי החיים בדרום נמצאים תחת אש ואזעקות, וגם התגובות שלנו אליהם משפיעות עליהם. טיפים על ארבע רגליים לשעת חירום, וגם - מחווה מחממת את הלב של כמה אוהבי בעלי חיים יצרה רשת בתי אומנה לבעלי חיים מהדרום. בואו לארח ובכל מקרה, אל תשאירו אותם לבד
תושבי הדרום והמרכז ההולכים על ארבע הם חלק בלתי נפרד מאוכלוסיה, הנמצאת כיום תחת איום הטילים, אוכלוסייה החווה תחושות חרדה, שכולנו מכירים מקרוב בימים אלה.
סיוע והרגעה לבני האדם הם חלק מטבעו הבסיסי של כלבכם, שללא ספק, היה הראשון להתגייס למשימה גם ללא צו 8. כעת, מתפקידינו לקחת אחריות עליהם, להגן, להרגיע ולהשיב באהבה גדולה הזהה לזו שאנו מעניקים לכל קרוב משפחה אחר, הנמצא תחת חסותנו.
אצל חתולים,החרדה תבוא לידי ביטוי בהימלטות למקום מחסה או מסתור
ד"ר יובל אטיאס - וטרינר חיות בית, מטעם עמותת "הכל חי" ריכז מידע והנחיות לתושבי הדרום והמרכז בטיפול ההולכים על ארבע:
- חרדה אצל כלבים וחתולים ניתנת לזיהוי בדרכים שונות. אצל כלבים החרדה תבוא לידי ביטוי ברעידות, חוסר שקט, ריור, יללות, היצמדות לבעלים, ולעיתים ריצת אמוק ובריחה מהבית. אצל חתולים, לעומתם, החרדה תבוא לידי ביטוי בהימלטות למקום מחסה או מסתור.
- הלחץ והחרדה בהם בעלי החיים נמצאים היא תגובה טבעית. בטבע, כלבים נוהגים למצוא מקומות מסתור או מאורות ולשהות בתוכם. זהו המקום הבטוח מבחינתם.
- באופן דומה, יש להרגיל את הכלב לשהות ב"כלוב הטסה". לאחר מספר ימים הכלב יזהה את המקום כמאורה וירגיש שם בטוח ומוגן גם בעת האזעקה וקולות הנפץ. יש למקם את הכלוב באזור שקט ואטום לרעשים כדי להפחית ככל הניתן את עוצמתם (לא מומלץ לשים את הכלוב באזורים חיצוניים, כדוגמת מרפסת חיצונית).
- הישארו רגועים ושלווים - לאופי ההתנהגות שלכם השפעה רבה על התנהגות הכלב. במידה ואתם לחוצים ועצבניים, הכלב יחוש זאת ויגיב באופן חריף יותר.
- יש להימנע מליטופים וחיבוקים בעת התקף החרדה. הליטופים מהווים חיזוק חיובי לכך שמשהו שלילי קורה ומחזקים את התגובה אצל בעל החיים. בנוסף, הכלב ילמד שהצגה של רעידות וחוסר שקט, משמעה קבלת יחס ופינוק מהבעלים וייטה לחזור על התנהגות זו.
- יש להקפיד על הטיולים עם הכלב אליהם הוא רגיל, אך מומלץ לא להתרחק מהאזורים המוגנים ולהקפיד שהכלב יהיה קשור בכל עת באופן שלא יוכל להשתחרר ולברוח במקרה של אזעקה.
- העלאת סף רגישות בעל החיים - טכניקה זו מצריכה השקעה והתמדה מצד הבעלים: השמעה חוזרת של הרעשים אליהם בעל החיים רגיש (במאצעים שונים - טלפון נייד, מחשב וכד') בתחילה בעוצמה ובתדירות נמוכה ובהמשך העלאה הדרגתית שלהם.
- טיפול תרופתי - זהו הפתרון הקל, אולם יש להשתמש בו רק לאחר מיצוי יתר הטיפולים. תרופות אלו ניתנות לרב בסמיכות לרעשים ולקולות הנפץ. יש לפנות לווטרינר המטפל כדי להתאים את סוג התרופה והמינון לחיית המחמד שלכם. אין להתחיל בטיפול זה ללא ליווי רופא.
- למאכילי חתולי רחוב - יש להמשיך להניח לחתולים את האוכל בפינות הקבועות ואף לסייע בהצבת פינות מסתור עבורם, כגון קופסאות קרטון גדולות בתוכם ירגישו מוגנים.
- וכמובן כמובן אם מתקבלת החלטה לעזוב את מקום המגורים, אין להשאיר את חיית המחמד ללא טיפול והשגחה.
עמותת "הכל חי", ארגון ללא מטרות רווח, נוסדה בישראל ב-2001 במטרה לקדם חינוך להומניות למינוף זכויות בעלי החיים ולמניעת התעללות בהם. העמותה מנהלת מאבקים ציבוריים למען זכויות בעלי חיים ומספקת לציבור שירותים שונים בנושא.
לפרטים נוספים ולקבלת ייעוץ, פנו לעמותת "הכל חי" בטלפון- 03-6241640 או בדף הפייסבוק.
עוזבים את הבית? יש פנסיון ללא תשלום
יוזמה עצמאית מחממת לב של כמה אוהבי בעלי חיים, יצרה רשת של משפחות אומנה לבעלי חיים מהדרום במרכז וצפון הארץ. "אני תושבת באר שבע במקום ונשבר לי הלב כשעברתי שם וראיתי כלבים קשורים לבדים בחצרות", מספרת דניאל כהן.
"יחד עם דפנה פלר ומתן גץ, הבעלים של פנסיון בעתלית שנרתם להציע בו מקום חינם לכלבי הדרום, החלטנו לצאת בקריאה 'לא להשאיר אותם מאחור'.
חיברנו כבר בין עשרות רבות של משפחות מהדרום שעלו צפונה ומשפחות אומנה שקיבלו באהבה את האחריות על הכלב. יש גם מקרים רבים של חיילי מילואים בצו 8 שנאלצו להשאיר את הכלב לבד ואנחנו מצאנו לו בית".
דווקא היום (ג') לצד דיבורים על רגיעה, הייתה עלייה במספר הפניות של משפחות מהדרום המחפשות בית אומנה לכלב.
כהן מתעקשת להבהיר שלא מדובר בעמותה או ארגון אלא יוזמה פרטית שעובדת, ומזמינה אוהבי חיות באשר הם לפתוח את הבית והלב ולארח הולך על ארבע תושב הדרום בביתם. משפחות דרומיות שיוצאות לאיוורור ומחפשות מקום לכלב מוזמנות גם הן לפנות אליה ולחבריה, הם יבצעו ביניהם "שידוך".
מספרי הטלפון לחיפוש משפחת אומנה או להצעת אירוח בעל חיים 054-6204368, או 052-6645078. ללא עלות.