שתף קטע נבחר

 

דו"ח גרינפיס: חומרים מסרטנים במותגי האופנה

הארגון הסביבתי גרינפיס בדק מאות פרטי לבוש של בתי אופנה גדולים בעולם ובישראל, ומצא כי חלק גדול מהם הכילו חומרים שהופכים למסרטנים כאשר הם משתחררים לסביבה. בסופו של דבר חומרים אלה מוצאים את דרכם אל מי השתייה שלנו

חברות "האופנה המהירה" מוכרות בגדים שמכילים חומרים מסוכנים ההופכים למסרטנים כאשר הם משתחררים לסביבה; כך עולה ממחקר של הארגון הסביבתי הבינלאומי גרינפיס שפורסם היום (ג').

 

כתבות נוספות בנושא זיהום וכימיקלים :

 

חברות האופנה "המהירות", לפי גרינפיס, הן אותם בתי אופנה גדולים המגיבים בזריזות לטרנדים ומשנים בתדירות גבוהה את הקולקציות שלהם בהתאם להעדפות הלקוחות.

 

המחקר של הארגון מצא כימיקלים מסוכנים בבגדים שמקורם ב-20 מותגי אופנה מובילים בעולם. בין היתר, הארגון מצא שחברת האופנה הספרדית זארה, מייצרת בגדים שמכילים גם כימיקלים מסרטנים וגם כימיקלים שעלולים להוביל לפגיעה הורמונאלית.

 

כימיקלים במפעל לייצור בגדים (צילום: גרינפיס) (צילום: גרינפיס)
כימיקלים במפעל לייצור בגדים(צילום: גרינפיס)

  

במסגרת בדיקת הרעלים שערך גרינפיס, נבדקו 141 פרטי לבוש שונים שנרכשו בחודש אפריל 2012 ב-27 מדינות בעולם, וביניהן ישראל. פרטי לבוש אלו יוצרו ב-18 מדינות שונות לפחות, רובן בחצי הדרומי של כדור הארץ. פרטי הלבוש שנבדקו - ג'ינסים, מכנסיים, חולצות טי, שמלות ותחתונים שעוצבו לגברים, לנשים ולילדים – כללו גם בגדים שעשויים מבדים מלאכותיים וגם מבדים טבעיים. 

 

לא בהכרח רעילים ללבישה 

תוצאות הדו"ח, לפי גרינפיס, חושפות את הקשר בין מפעלי יצור של בגדים שמשתמשים בכימיקלים מסוכנים, להימצאות אותם הכימיקלים במוצרים של החברות ובמים שאנו שותים. כלומר, החומרים הכימיים שנמצאו בבגדים אינם בהכרח רעילים בעת הלבישה, אולם בעת הכביסה למשל, הם זורמים דרך הצינורות אל מי התהום שאנו שותים מהם. בדומה, גם המפעלים המייצרים את הבגדים, מזרימים למעמקים ולפני השטח את המים המזוהמים המשמשים במהלך תהליך הייצור.

 

אחד מהממצאים העיקריים של הדו"ח הוא שבכל המותגים היו לפחות כמה פרטי לבוש שהכילו חומרים מסוג NPE, המתפרקים לכימיקלים שפוגעים במערכת ההורמונלית. ריכוז גבוה במיוחד שלהם נמצא בפריטים של זארה, ליוויס, מנגו, קלווין קליין, מרקס אנד ספנסר ועוד.

 

חומרים אחרים שזוהו בבדיקה, הכילו רעלים פתאלטים (phthalates) בארבעה מהמוצרים, ועקבות של חומרי אמינו מסרטנים בשניים ממוצרי חברת זארה. זאת, לצד חומרים תעשייתיים רבים אחרים מסוכנים שנמצאו במסגרת הבדיקה.

 

המים המזוהמים מוזרמים למי התהום (צילום: גרינפיס) (צילום: גרינפיס)
המים המזוהמים מוזרמים למי התהום(צילום: גרינפיס)

 

יעל איפרגן, מנהלת קמפיין Detox (ניקוי רעלים) של גרינפיס בישראל, במסגרתו נערך המחקר, אמרה לאחר פרסום הדו"ח כי "הגיע זמן שגם אנחנו הצרכנים הישראלים ניקח אחריות על הבגדים שמוכרים לנו כאן בארץ. הכימיקלים הרעילים שבהם משתמשים מותגי אופנה משתחררים מהבגדים כשאנחנו מכבסים וממשיכים את דרכם אל המים שלנו. כמה זמן עוד נמשיך להיות קורבנות אופנה ונתעלם ממה שקורה בחצר האחורית של העולם? נהרות שלמים בסין מזוהמים ברעלים על ידי מותגי אופנה ענקיים - זהו מחיר יקר מדי עבור בגדים זולים מדי". 

 

גרינפיס דורש ממותגי האופנה להתחייב להפסיק את שחרור הכימיקלים המסוכנים לסביבה עד שנת 2020, ומבקש לדרוש מהספקים לחשוף את כל המידע על שחרור הרעלים. 

 

מאינדיטיקס, החברה האם של זארה, נמסר בתגובה כי "אינדיטקס יכולה להבטיח במאת האחוזים כי בכל הקשור לבריאות ובטיחות בתהליך הייצור מתבצעות בקרות מאוד תובעניות ומאובטחות, הנובעות מהתקנות הנוקשות ביותר בעולם. חברת אינדיטקס חייבת גם להדגיש כי הינה מאוד מחויבת לשמירה על איכות הסביבה ובעלת אסטרטגיה חלוצה שמעודדת מאמצים סביבתיים גם בקרב ספקיה.

 

"אינדיטקס אינה יכולה להתייחס לדגמים ספציפיים כיוון שלא קיבלה בעבר עדכון בנושא זה, עדכון שהינו הכרחי על מנת לאמת את הממצאים. החברה נמצאת כעת בשיחות עם גרינפיס הבינלאומי על מנת להגיע להצעה משכנעת ומציאותית לכתב התחייבות ופתרון לסילוק רעלים".

 

H&M: שימוש מופחת בכימיקלים

לפי גרינפיס, אחת מהחברות שהתחייבו להפסיק את שחרור הכימיקלים המסוכנים לסביבה עד שנת 2020 היא רשת האופנה השוודית H&M, שמוצריה נמכרים גם בישראל. לפי H&M, החברה הוציאה דו"ח קיימות זו השנה השנייה ברציפות, המפרט את מאמציה בנושאים של אחריות תאגידית, חברתית וסביבתית, כמו גם יעדים סביבתיים שהציבה לעצמה אך טרם הצליחה להשיג.

 

החברה התחייבה שעד שנת 2020, כל הכותנה בה היא משתמשת לייצור בגדיה תתחשב בסביבה ותגיע ממקורות בני קיימא (כמו שימוש בכותנה אורגנית, כותנה ממוחזרת) תוך שימוש מופחת בכימיקלים.

 

לפי H&M, החברה מייצרת כמה פעמים בשנה קולקציות שלמות של פריטים שעשויים רק מחומרים ממוחזרים, ואילו שקיות, קולבים וכדומה מיוצרים מחומרים ממוחזרים כל השנה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גרינפיס
מתוך קמפיין "ניקוי הרעלים" של גרינפיס
צילום: גרינפיס
מומלצים