שתף קטע נבחר
 
צילום: עידו ארז

גם לכם אין ממ"ד? כך תמגנו את עצמכם

הימים האחרונים הוכיחו שוב את חשיבות המרחב המוגן הדירתי, אך בישראל קיימים 800 אלף ממ"דים בלבד. איך הופכים מרחב בבית למוגן, כמה זה עולה ומה צריך לדעת? מדריך למתמגן

הטיל שפגע בסוף השבוע בדירה באשדוד והפגיעות הישירות בימים האחרונים בבתי מגורים בערים נוספות, הוכיחו שוב את חשיבות הממ"ד - המרחב המוגן הדירתי. הטיל פגע ישירות בסלון הבית, אך בני המשפחה שהו במרחב המוגן, ולכן לא היו נפגעים.

 

עוד על מבצע "עמוד ענן " בערוץ הנדל"ן :

 

בישראל כ‭800-‬ אלף ממ"דים בלבד, נתון שרחוק מלתת מענה לכלל האוכלוסייה, וביותר ממיליון דירות אין מרחב מוגן. ממ"דים רבים אף הפכו עם השנים לחדרי שינה, ארונות ואחסון. דלתות הוצאו, חלונות הוחלפו, מזגנים הושמו - והם כבר לא עומדים בתקן.

 

מאז תחילת מבצע "עמוד ענן‭,"‬ וביתר שאת מאז סוף השבוע, מורגשת בהלה לממ"דים, בעיקר בדרום ובמרכז. רבים מתעניינים בהתקנת ממ"ד או בהשבתו לתקן. חברת רגבים, המתמחה בבנייה ציבורית ובעבודות מיגון, ומבצעת את פרויקט מיגון המבנים בשדרות ובעוטף עזה עבור משרד השיכון, מדווחת על זינוק במספר הפניות לבניית ממ"ד באופן פרטי.

 

גם מתווכים מספרים כי השאלה הראשונה שמחפשי דירות שואלים בימים אלה היא אם יש ממ"ד בדירה. לפי לוי יצחק, עורך מחירון הדירות, ממ"ד בדירה מוסיף לה ערך מיידי של ‭,5%‬ והרבה יותר קל למכור דירות כאלו.

 

פגיעה ישירה בבית בשדרות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
פגיעה ישירה בבית בשדרות(צילום: גיל יוחנן)

 

ניתן להוסיף ממ"ד לכל בניין

נשאלת השאלה איך הופכים מרחב בבית לממ"ד תקני, כמה זה עולה, ומה צריך לדעת? הכנו עבורכם מדריך למתמגן.

 

עלות בניית ממ"ד בבית פרטי נעה בין 134 אלף שקל ל‭163-‬ אלף שקל. בבניינים יש לחזק את המבנה הקיים, ואז לבנות ממ"ד לכל דירה. רוב הממ"דים נבנים בשטח של 12 מ"ר ברוטו, ובעלות של ‭7,000‬ שקל למ"ר. עלות הבנייה מוערכת ב‭117-‬ אלף שקל לדירה.

 

באיגוד המהנדסים לבנייה ולתשתיות טוענים כי מבחינה הנדסית, ניתן להוסיף ממ"ד לכל בניין ומבנה, גם בן עשרות שנים. הבעיות שעלולות להתעורר הן חוסר מקום פיזי להוספה, בעיה בקבלת הסכמה מהשכנים או קבלת היתרים מוועדות התכנון.

 

לדברי יו"ר האיגוד, דני מריאן, ממ"ד בדירה מאפשר גישה מהירה ולא מצריך ריצה למקלט. הוא גם מהווה חדר נוסף בבית, המשמש לרוב כחדר שינה.

 

המהנדס יאיר דיקמן, יו"ר תא קונסטרוקציות באיגוד, מסביר כי הפתרון הנפוץ להוספת ממ"ד לבניין הוא הוספת חדר מחוץ לבניין ובצמוד אליו. החדר צריך להיבנות מבטון מזוין, ועל החדרים להיבנות מיסודות הבניין ועד לקומה העליונה.

 

כך, לא ניתן להקים ממ"ד רק בקומה שנייה או שלישית, ולא ניתן להוסיף ממ"ד לכל דירה במקום אחר. מבחינה חזותית ניתן לדאוג לכך שהתוספת תיראה כחלק אינטגרלי מהבניין. הבנייה מחייבת היתר בנייה מהרשות וכן הסכמת השכנים.

 

אפשר להביא ממ"ד מוכן

אם לא ניתן להוסיף ממ"ד חיצוני, יש פתרונות נוספים - כמו החלפת קירות הבלוקים בקירות בטון באחד החדרים בבית. עם זאת, שיטה זו מסורבלת יותר, פוגעת בשגרת החיים בבית בעת הבנייה, ופחות מחזקת את עמידות הבניין בפני פגיעות טילים כמו בניית ממ"דים בכל הקומות.

 

בבתים צמודי קרקע ישנים ניתן לבנות אלמנטים טרומיים מבטון מזוין ולהצמידם למבנה. במקרה זה, ניתן להביא את הממ"ד מוכן ורק להציבו לצד הבית.

 

חברת קל-קר עין הכרמל, למשל, עושה שימוש בתבניות קלקר מתחברות ליצירת תבנית יציקה חלולה בגובה קיר בית. לחלל יוצקים את כמות הבטון לפי מפרטי פיקוד העורף. לטענת החברה, השיטה חוסכת כ‭10%-‬ בעלויות הבנייה ומקצרת את משכה למספר ימי עבודה.

 

פטנט אחר, של ג.ג מערכות מיגון, מאפשר להפוך כל חדר בבית למרחב מוגן תקני. מדובר בחמ"ד - חדר מוגן דירתי - שבנייתו אורכת כ‭10-‬ ימים. לקירות מוצמדת מעטפת של 3 לוחות פלדה בעובי כולל של 6 ס"מ, ובמקרה של פגיעה בסמוך לבניין סופגים לוחות אלה את רוב עוצמת הפיצוץ.

 

"מאז תחילת הלחימה אנו מוצפים טלפונים של אזרחים, בעיקר מאזור המרכז, שרוצים מיגון מהיר‭,"‬ אומר המנכ"ל גיורא ליפשיץ. החמ"ד עבר ניסוי של פיקוד העורף ונבדק בידי מכון התקנים, ונמצא בימים אלה בשלבי אישור. המחיר: ‭80-70‬ אלף שקל, לעומת כ‭110-‬ אלף שקל לממ"ד.

 

התאחדות בוני הארץ מקדמת תוכנית להרחבת הממ"ד ל"מתחם חירום‭."‬ לדברי נשיא ההתאחדות, נסים בובליל, אחרי מבצע "עופרת יצוקה" חודש הרעיון להגדיל ממ"דים לכ‭17-‬ מ"ר ולכלול בהם גם שירותים ומטבחון. לדבריו, "מקלט לא מהווה חלופה לממ"ד כיוון שאין מספיק זמן להגיע אליו. ממשלת ישראל צריכה לשאוף לתוספת ממ"ד לכל דירה בארץ‭."‬

 

 (צילום: עטר פרי) (צילום: עטר פרי)
(צילום: עטר פרי)

 

לשכנע את השכנים

מאז מלחמת המפרץ, בשנת ‭,1991‬ מחייב החוק להוסיף מרחב מוגן לכל מבנה חדש. לגבי מבנים שנבנו קודם לכן, הדבר נתון להחלטת בעלי הדירות, ובחוק ניתנו תמריצים לדיירים לבניית ממ"ד גם בבניינים שבהם יש מקלט משותף.

 

הצעד מחייב את הדייר להוצאה כספית פרטית, שבאזור המרכז אינה ממומנת על ידי הממשלה או ארגוני ועדי הבתים. "מדובר בהחלטה לא פשוטה, אבל אם היא תתוכנן היטב, 'רצועת הביטחון' הזו יכולה לחזק את הבניין גם מפני רעידות אדמה‭,"‬ אומרת נאווה ינאי, אדריכלית מיגון בחברת א.ב. מתכננים.

 

לפני 4 שנים נכנס לתוקפו תיקון 28 לחוק המקרקעין, שבין השאר הקטין מ‭75%-‬ ל‭60%-‬ את הרוב הדרוש למהלך של הוספת ממ"דים. מאחר שמהלך כזה עלול לפגוע בבניין הקיים - אם מבחינה חזותית ואם בחסימת הנוף או האוויר לחלק מהדיירים - סביר להניח שיהיו לו מתנגדים מקרב השכנים.

 

כיוון שהבנייה מחייבת יציקת קירות ויסודות בטון מלמטה ועד לגג הבניין, דיירי הקומות העליונות תלויים בדיירי קומת הקרקע. אך נוכח חשיבות הממ"דים, נוטות ועדות התכנון לאשר את בנייתם גם במחיר פגיעה מסוימת ביתר השכנים. ניתן להניח שכיום קל יהיה לשכנע את חברי הוועדה בחשיבותם - במקום שבו הדבר אפשרי - גם במחיר פגיעה כזו.

 

חוק התכנון והבנייה קובע כי רשות מקומית תקבל החלטה בבקשה לבניית מרחב מוגן בתוך 30 יום, לעומת ‭90-60‬ יום לבקשות רגילות. באזורים מסוימים בארץ, שבהם יש "מצב מיוחד בעורף" ודחיפות מטעמי ביטחון, יכול יו"ר ועדה מחוזית לקבוע שעל בקשה להליך כזה לא תהיה חובת פרסום, כדי לזרז את הליך האישור.

 

הקלה נוספת קשורה בפטור מהיטל השבחה. בהגדלת שטח הממ"ד המותר יש פוטנציאל השבחה לדירה, כיוון שנוסף חדר. כתמריץ נוסף לבניית המיגון, נקבעה תוספת לחוק התכנון והבנייה הפוטרת מתשלום היטל השבחה שיצמח בגין תוספת ממ"ד לבניין קיים.

 

חשוב גם כאן: להיזהר מחאפרים

בניית מרחב מוגן בדירה אורכת בדרך כלל זמן רב. לדברי ינאי, "הוספת ממ"דים לבית דירות ממוצע תיערך ‭8-6‬ חודשים, ועל זאת נוסף הזמן של קבלת הסכמות השכנים וההמתנה לביורוקרטיה. הוספת ממ"ד בבית פרטי אורכת כחודש וחצי".

 

בנוסף, חשוב להיזהר מחאפרים. ממ"דים רבים אינם תקניים עקב ליקויי בנייה למיניהם. איך נזהרים? לא מחפשים את הקבלן הזול ביותר, כדי לא לשלם על כך מחיר בבטיחות, ורצוי לקבל חוות דעת מאנשים שעבדו מול אותו קבלן, ולא לבחור בקבלן הראשון שפוגשים.

 

ככל שהעבודה גדולה יותר, כך נדרש מהקבלן רישוי עם מדרג סמכות גבוה יותר. ניתן לברר על אודות המדרג ולאמת את הניירות שהקבלן מציג מול פיקוד העורף. "יש לבדוק שהקבלן יקפיד לעמוד בכל דרישות הג"א (פיקוד העורף‭,(‬ בהן מערכת סינון אב"כ, חלונות ודלתות הדף וחומרי בידוד תרמיים‭,"‬ אומר רמי צרפתי, מנכ"ל חברת רגבים.

 

לדברי יקי אמסלם, מנכ"ל חברת הבנייה אלמוג כדאי, "באזורי העימות תקני הממד"ים מחמירים יותר. ממ"ד בנהריה, לדוגמה, אינו דומה לממ"ד בתל-אביב. אסור שיהיה לו חלון לכיוון צפון וגם קירותיו עבים יותר. אמנם בימים האחרונים ראינו שכל הארץ נמצאת בטווח הרקטות, אבל אני לא חושב שנראה עכשיו החמרה של תקני הממ"דים גם ביישובים עורפיים‭."‬

 

בפרויקט הקוטג'ים החדש יורו פאלאס, המוקם בימים אלו בנתיבות, החליטו לבנות את הממ"ד בקומה העליונה של הבית - ולא בקומת הקרקע כמקובל. לדברי עפרה חדד, סמנכ"לית יורו ישראל, "בשעת אזעקה, במיוחד בלילה, לא יהיה צורך לרוץ במדרגות בלחץ, אלא פשוט לגשת לחדר הסמוך. מעבר לביטחון, זה מעניק לדיירים גם רוגע מסוים".

 

כך הממ"ד מגן עליכם

החוק המחייב בניית ממ"דים כולל הוראות קפדניות ביותר: הממ"דים בבניין ימוקמו זה מעל זה; הקירות החיצוניים ייבנו מבטון מזוין בעובי 25 ס"מ; הקירות הפנימיים, גם הם מבטון מזוין, יהיו בעובי 20 ס"מ; הטיוח יהיה בצבע אקרילי בעובי עד 2 ס"מ; הפאנלים יהיו עשויים ‭;PVC‬ ושני פתחי החדר - החלון והדלת - יהיו עמידים לגזים ולהדף. מאז ‭,2010‬ חובה להתקין בממ"דים גם מסנן נגד לוחמה כימית וביולוגית.

 

כך צריך להיראות הממ"ד (באדיבות "ידיעות אחרונות") (באדיבות
כך צריך להיראות הממ"ד(באדיבות "ידיעות אחרונות")

 

"ממ"ד הוא פתרון כמעט מושלם למתקפת טילים‭,"‬ אומר יו"ר איגוד המהנדסים, דני מריאן. "באיום העכשווי, הממ"ד מתוכנן לעמוד ב‭100%-‬ של פגיעה קרובה, וגם במקרה של פגיעת טיל ישירה, יש סיכוי למענה טוב - תלוי בסוג הטיל ובזווית הפגיעה. בתוך בניין מגורים או משרדים קיים בעצם 'מגדל' של ממ"דים או ממ"קים, זה על גבי זה, שמקנה לכל ממ"ד הגנה רבה יותר".

 

הידיעה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נפילת רקטה באשדוד
צילום: עידו ארז
מומלצים