ראשי חמאס למשעל: לאן נעלמו 12 מיליון דולר?
בצמרת הארגון מאשימים את יו"ר הלשכה המדינית של חמאס בגניבת כספים שנצברו במשך שנים בכספות בדמשק. משעל טוען כי הכספים אבדו בגלל התוהו ובוהו בסוריה, אולם כעת הוא מואשם גם בהחזקת הון אישי של 2.6 מיליארד השייכים לחמאס
לטורים נוספים במדור הירוקים של השכן :
מבצע "עמוד ענן": מכה קשה לכלכלת עזה
הרס המנהרות? הצחקתם את הבדואים וחמאסהחלום הלבנוני: בין המלחמה בסוריה לגז בישראל
הון בשווי 2.6 מיליארד דולר
חלק לא קטן מהמאבק הפנימי בחמאס ניטש באחרונה על משאביה הכספיים. מספר שבועות לפני תחילת הלחימה ברצועה, האשימו גורמים בחמאס את משעל בגניבת 12 מיליון דולר מכספי הארגון.
לפי אותם גורמים, משעל הטיל את המשימה הזו על גיסו ואיש אמונו ג'יבריל ג'ניד כדי להעביר את ארגזי הכספים מסוריה לטורקיה וזאת ללא ידיעת השלטונות באנקרה. גורמים בחמאס טענו כי כשמשעל נשאל על סכום הכסף הזה שנצבר בכספות משרדי הארגון בדמשק במשך שנים, הוא אמר כי הוא "אבד בשל כאוס המרד בסוריה".
ההתקפה על משעל ומידותיו המושחתות לא הסתיימה בטענות הללו. עיתון ירדני ציטט בשבוע שעבר גורמים בהנהגת חמאס הטוענים, כי משעל מנהל באופן אישי הון של 2.6 מיליארד דולר השייכים בעצם לחמאס. לפי המקורות הללו, כספים אלה הופקדו בבנקים קטאריים ומצריים ורק למשעל יש גישה אליהם. בעבר כבר דיווחנו כי למשעל הון אישי לא מבוטל המוחזק בצורות שונות ותחת שמות חברות הרשומות בבעלותה של אשתו.
ההשתלטות על עזה יצרה מקורות הכנסה
אין ספק כי קריסת היחסים בין הארגון הפלסטיני לבין משטר בשאר אסד בדמשק וסגירת כל המשרדים בבירה הסורית, הכניסה את ראשי התנועה ללחץ אדיר, לא רק בשל סיבות פוליטיות אלא גם בשל מקורות המימון.
יש לזכור כי הנהגת חו"ל בראשות משעל היא זו ששלטה במשך שנים בברז התקציבי של התנועה ולכן השפעתה על הנהגת הפנים הייתה ברורה. בשנים הללו השליטה של הנהגת החוץ על הזרוע הצבאית הייתה כמעט מוחלטת נוכח היכולת להזרים כספים למימון פעולותיה.
הדברים החלו להשתנות עם ההשתלטות הכוחנית של חמאס על רצועת עזה בשנת 2007. אז החלו ראשי החמאס שם לפתח דרכים "יצירתיות" להעשיר את קופת הארגון ואגב כך גם את קופתם האישית. כך עלה קרנה של הנהגת הפנים, מאחר שהיא החלה לנהל תקציב משלה, ובכלל זה הזרימה כספים להתעצמות הצבאית בשנים האחרונות.
השקעות חובקות עולם
לפי גורמים בכירים בחמאס, הבחירות הפנימיות הקרבות בתוך חמאס וחילופי גברי הצפויים בה בקרוב, הביאו להתעמקות ראשיה במצבה הפיננסי עוד בטרם יושלם תהליך ניקוי האורוות. מדיונים פנימיים שדלפו לתקשורת הערבית, עולה כי שניים מחברי ועדת הכספים של חמאס ומקורביו של משעל פוטרו בשבועות האחרונים לאחר שנחשדו במעילה ובאי סדרים כספיים.
לפי אותם דיווחים, במהלך השנים בנה החמאס את עצמו היטב מבחינה פיננסית וריכז מאמץ בהשקעות "לגיטימיות" בעולם הערבי ומחוצה לו. כל ההשקעות הללו מבוצעות על ידי חברות ואישים שזיקת הגומלין שלהם לחמאס מוסווית היטב.
להלן מספר דוגמאות להשקעות של החמאס:
לחמאס 25% אחזקות בחברת הייבוא והייצוא "חסן מאלכ" שלה יש משרדים במצרים, בטורקיה ובמלזיה.
לאחר המהפכה במצרים, חמאס רכשה 30% באחת מחברותיו של מדחת חדאד, איש עסקים מוביל מאלכסנדריה המקושר היטב לתנועת האחים המוסלמים. בבעלותו חברות בתחום הבנייה והמסחר.
לחמאס אחזקות בחברה שהיא בעלת הזיכיון לרכבי ניסאן במצרים
רווחי ריבית מחשבונות בנק בבנקים בינלאומיים
חמאס עושה בכל שנה רווח של 50 מיליון מהשקעותין במגזרים שונים בדובאי, טורקיה והונג קונג.
אם להאמין לנתונים הללו, וביחד עם הסיוע הנדיב מקטאר, נראה כי הזרוע הצבאית של החמאס לא תתקשה לממן מחדש את ארסנל הטילים שלה לקראת הסבב הבא.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il