שתף קטע נבחר

 

נשארים מחוברים בממ"ד

האינטרנט הפך למוצר בסיסי בכל משק בית, ובבתים שבהם יש ממ"ד או מספר קומות, ישנה בעיה בקליטת הרשת האלחוטית. אחד הפתרונות הוא העברת האינטרנט ברשת החשמל הביתית. כמה טוב זה עובד ומה המגבלות?

בישראל ישנם כ-800 אלף חדרי ממ"ד ואלו באזורי העימות מבלים הרבה מאוד זמן בחדר בעל הקירות העבים. ביחד עם הביטחון שאותם קירות בעובי חצי מטר נותנים, הם גורמים להפרעה בקליטת האינטרנט האלחוטי. בין אם מדובר בחדר שנמצא בשימוש תמיד או רק בזמני חירום, טבעי שנרצה להשאר מחוברים כל הזמן, ולשם כך קיימים מתאמי תקשורת על רשת החשמל. המכשיר מאפשר להשתמש ברשת החשמל הביתית כמעין כבל רשת אחד ארוך, שבכל נקודה שבה נחבר מתאם, נקבל אינטרנט מהיר.

 

עוד על עמוד ענן ב-ynet מחשבים:

בעקבות ציוץ : חרם על בר רפאלי בפייסבוק

צוקרברג תומך בישראל?

היה בום? שיט שתל אביבים אומרים באזעקה

 


 

המערכת בנויה ממשדר ומקלט, כשהמקלט מגיע עם חיבור קווי או עם נתב אלחוטי בתקן N מובנה בפנים. אחד היתרונות המרכזיים בשיטה הזו היא היכולת להגדיל את שטח הקליטה ללא תשתית יקרה. פשוט קונים עוד יחידה ומתקינים אותה בשקע. הטכנולוגיה מיועדת לשימוש בבתים גדולים או בעלי מספר קומות, וגם בממ"דים שבהם עובי הקיר מונע את הקליטה.

 

D-Link DHP W/306AV - מתאם רשת אלחוטי על גבי חשמל

בזק משווקת ערכה הכוללת מתאם קווי ומתאם אלחוטי. הסט מגיע עם זוג כבלי רשת RJ-45 באורך מטר. את המתאם הקווי מחברים לאחת היציאות בנתב הקיים, או ישירות למודם וככה "מכניסים" את הרשת הביתית לרשת החשמל בבית. כדי להתחבר, פשוט חברו את המתאם האלחוטי בנקודת היעד, למשל בממ"ד והיא תתחבר לאחר דקה.

 


 

משם יש להתחבר אל היחידה האלחוטית ולהגדיר אותה. זה כל העניין. הטכנולוגיה עובדת. אתה מחבר וזה פועל ופועל טוב. אך במקרה של תקלה אל תחפשו עזרה בחוברת הוראות בעברית שבזק עצמה חתומה עליה. שם תמצאו הוראות כמו "יש לבצע איפוס למתאם הרגיל ע"י לחיצה כל כ-15 שניות על כפתור ההצפנה". באמת? כל 15 שניות ללחוץ על הכפתור? חוברת הוראות לכי הבייתה, את שיכורה.

 

בביתי בן ה-50 שנה המתאם האלחוטי לא פעל חרף כל הניסיונות. אך במשרד הוא עבד מצוין. נכון, לא ציפינו מראש ל-100% הצלחה, רק שהמתאם הקווי מדגם 307AV הנמכר בבאג, כן עבד באותם שקעים. אז למסקנה חד משמעית לא הגענו פה.

 

בגרסה של בזק ישנה תמיכה במתח תלת פאזי (בדוק עם חברת חשמל מה המתח אצלכם בבית). למתאם האלחוטי גרסת תוכנה ייחודית שנוצרה עבור בזק. אבל למרות זאת ההגדרה האלחוטית מתוסבכת כמו כל ראוטר אלחוטי אחר. היתרון של בזק הוא שישנה תמיכה טכנית טובה.

 


 

המתאם האלחוטי בגודל של שנאי אבל שוקל חצי ממנו, ככה שגם אם תתקינו אותו על מפצל שמחובר לקיר, הוא לא ימשוך את כל העסק למטה. בהוראות מצוין שלא מומלץ לחבר אותו למפצל שכן זה יכול להשפיע על הביצועים שלו. אנחנו תוהים: הרי המודם או הראוטר לא נמצאים על אי בודד נטול מכשירים אלא לרוב נמצאים בסמוך לריבוי מכשירים כלשהו כמו עמדת מחשב נייח, אז איך בדיוק נמצא שקע ריק?

 

הסט כולל מתאם קווי ומתאם אלחוטי ומחירו לאחר החזר 15 שקל בחודש למשך 24 חודשים, או 357.6 שקל סה"כ. בזק גם מציעה מתאמים קוויים נוספים בעלות של 7.9 שקל לחודש למשך 24 חודשים.

 

D-Link DHP 307AV ו-500AV - מתאם רשת קווי

אלו דגמים דומים אך מעט שונים מאלו שבזק משווקת. התוכנה הפנימית שלהם שונה ואין להם תמיכה במתח תלת פאזי. דגם ה-307AV הוא קווי בלבד ומסוגל להעביר נתונים בקצב של עד-200 מגה ביט לשניה כשדגם ה-500AV יעביר עד 500 מגה ביט לשניה. המהירות הזו פרקטית רק לתעבורה פנימית, למשל אם תרצו לחבר את הסטרימר או את הטלוויזיה החכמה ולהזרים סרטי Full HD. המהירות של האינטרנט היא בכל מקרה עשירית מהמהירות הפוטנציאלית של התשתית.

 


 

זוג המתאמים היה יותר מפשוט להתקנה. מפתיחת הניילון ועד לשימוש מלא עברה דקה וחצי. זה פשוט עובד. ההגדרה היחידה שנדרשה היא לחיצה של כמה שניות על כפתור הסינכרון שנמצא בצד המכשיר. זה מבטיח שאם גונבים לכם את החשמל, המידע יגיע רק למתאמים שלכם ולא למקום אחר. ואז בואו נודה, יש לכם בעיות גדולות יותר.

 

סט מתאמים מדגם 307AV נמכרים ב-299 שקל בבאג ומתאם בודד מסוג 500AV נמכר ב-369 שקל גם הוא בבאג. לשניהם אחריות לשנה מבאג.

 

בדיקת מהירות

בבדיקה השווינו בין המתאמים הקוויים לבין הרשת האלחוטית הקיימת בבית באותו חדר, ובחדר הנמצא במרחק של 8 מטר עם קירות תומכים המפרידים ביניהם. את הבדיקה ביצענו דרך האתרspeedtest.net שדרכו בודקים את מהירות חיבור האינטרנט החיצוני. את הבדיקה עשינו מול אותו שרת בחיבור אינטרנט שעל הנייר פועל במהירות 12 מגה והעלאה של מגה. כל הבדיקות נערכו בסמיכות אחת לשניה ועם אותו ציוד.

 


מתאם רשת חשמל

מתאם רשת חשמל
ציוד פינג הורדה העלאה
סט שני מתאמי רשת קווים באותו חדר 11ms 11.79mb 1.02mb
סט שני מתאמי רשת קווים בחדרים שונים 10ms 11.76mb 1.01mb
ראוטר וקליטת wifi בחדר מרוחק שאינו ממ"ד 10ms 8.71mb 1.02mb

 

מה המשמעות של התוצאות? הרשת הקווית פועלת היטב גם במרחק המדובר, ואילו שהרשת האלחוטית דועכת. הירוקים שבינינו ישמחו לדעת שכל המתאמים תומכים בתכונה של חסכון בחשמל. אם המתאם לא בשימוש, הוא נכנס למצב חסכון ופחות או יותר מכבה את עצמו. ברגע שתבקשו מידע הוא ידלק שוב אוטומטית.

 


 

אז למה לא כולם משתמשים בזה?

בפשטות, זה לא תמיד עובד. רשת החשמל בבית היא לא מעגל אחד סגור, היא בנויה מנתיבי חשמל שונים. המעגל שנמצא בחדר השינה הוא לאו דווקא אותו אחד שנמצא בסלון. והיות ומדובר בחיבור קווי, המעגל חייב להסגר. כלומר, המשדר והמקלט חייבים להיות על אותה פאזה. אז איך יודעים? ובכן, אין ממש דרך פשוטה לגלות את זה - רק ניסוי וטעייה. בעיקרון, רק חשמלאי מוסמך יוכל לדעת.

 

הגרסה שבאג מוכרת שהיא ה-307AV וה-500AV אינה תומכת בתלת פאזי. הגרסה שבזק מוכרת שהיא ה-W307AV כן תומכת בתלת פאזי. אז מה תעשו אם רכשתם וזה לא עובד? מרשת באג נמסר שהם לא יקבלו את המוצר חזרה מכיוון שהוא נפתח ונעשה בו שימוש, ושעליכם לבדוק זאת בעצמכם לפני הרכישה. מבזק נמסר כי במידה והמכשיר נפתח הוא אינו תקין הם יחליפו את המוצר בחדש ובתנאי שלא עברו 14 יום מיום הרכישה. במידה ושילמתם בכרטיס אשראי, תקבלו זיכוי לחשבון האשראי. במידה ושולם דרך חשבון הטלפון, הם יבטלו את העסקה. החוק בבסיסו אומר שכל עוד לא נעשה שימוש והמוצר חדש באריזתו אתם זכאים לקבל את כספכם בחזרה.

 

סיכום

אינטרנט על גבי חשמל היא טכנולוגיה יחסית חדשה והיא אכן עובדת, המכשול היחידי הוא התשתית הקיימת בבית. לאו דווקא כי היא ישנה או מקולקלת, אלא פשוט כי ככה היא מחווטת בתוך הקירות. עד ש-D-Link או אחת מהנציגות שלה בישראל תציע דרך לצרכן לבדוק מראש אם הבית שלו מתאים חשמלית לשימוש במתאם, תישאר הרתיעה מסוג זה של מכשירים.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלון רזניק
ממשיכים לגלוש ב-ynet גם מהממ"ד
צילום: אלון רזניק
מומלצים