'חמאס התחזק, מורסי דיבר דוגרי'. הסיקור בעולם
ב"גרדיאן" הבריטי שיבחו את נשיא מצרים ש"ליהטט במיומנות בין הסימפטיה לחמאס לאינטרסים האסטרטגיים של מצרים" וב"ניו יורק טיימס" האמריקני תיארו את מערכת היחסים שנרקמה בין אובמה לעמיתו המצרי. כך כתבו בעולם על סיום "עמוד ענן"
המורדים בקונגו מתקרבים לעבר עיר הבירה, מנהיגי האיחוד האירופי דנים בתקציב הגוש ונשיא צרפת לשעבר ניקולא סרקוזי עשוי להיחקר בפרשת מעטפות הכסף שקיבל לכאורה בקמפיין הבחירות שלו ב-2007. אולם, ההכרזה על הפסקת האש בין ישראל לבין חמאס, לאחר שמונה ימי לחימה, היא זאת שכבשה את הכותרות בעולם ודחקה הצידה אירועים שבימים כתיקונם היו מככבים בתקשורת העולמית. אז מה כתבו בעולם על סיום מבצע "עמוד ענן"? יצאנו לבדוק בין אתרי החדשות המובילים.
"עמוד ענן " - לכל הכתבות, העדכונים והפרשנויות
איאן בלאק כתב ב"גרדיאן" הבריטי כי "לא ברור כמה הושג בשבוע האחרון" והזכיר כי את ההתחייבויות שקיבל עליו חמאס "ניתן להפר בקלות". לדבריו, העובדה שחמאס חתם על הסכם עם ישראל, גם אם באמצעות צד שלישי, "מסמלת את המעמד המתחזק שלה".
המנצח הגדול, לדבריו, הוא נשיא מצרים מוחמד מורסי. "המנהיג האיסלאמי ליהטט במיומנות בין הסימפטיה כלפי חמאס לבין האינטרסים האסטרטגיים הלאומיים של מצרים וסייע להשיג פריצת דרך אשר, נכון לעכשיו, יכולה לחזק את מעמדו כשחקן מרכזי באזור - ולהדגיש את ההבדל בינו לבין חוסני מובארק".
שותפות גיאופוליטית חדשה
גם בעיתון האמריקני המוביל "ניו יורק טיימס" הצביעו על נשיא מצרים כדמות המפתח במשא ומתן לסיום העימות המזוין בין ישראל לבין חמאס בשמונת הימים האחרונים.
כתבי העיתון פיטר בייקר ודיוויד קירקפטריק ציינו כי הפסקת האש בין ישראל לבין חמאס בתיווך מצרי חשפה לראשונה את השותפות הגיאופוליטית החדשה והבלתי סבירה בין מורסי לבין הנשיא האמריקני ברק אובמה שטומנת בחובה סיכונים רבים לשני המנהיגים.
"לאחר התחלה מקרטעת ליחסים ביניהם, אובמה החליט להשקיע רבות במנהיג שבחירתו יצרה חששות רבים בגלל קשריו ל'אחים המוסלמים' וראה בו מתווך שיכול לסייע בהתקדמות המזרח התיכון מעבר למשבר בעזה", כתבו שני כתבי העיתון האמריקני. בייקר וקירקפטריק תיארו בפרטי פרטים את עומק הקשר שנוצר בין נשיא ארה"ב לעמיתו המצרי. לדבריהם, ב-24 השעות האחרונות שוחח אובמה עם מורסי שלוש פעמים, ושש פעמים במהלך הימים האחרונים, מספר לא מבוטל של שיחות אחד על אחד עבור מנהיג המעצמה הגדולה בעולם.
"מורסי קיים את הבטחותיו"
"אובמה סיפר לעוזריו שהוא התרשם מהביטחון הפרגמטי של המנהיג המצרי. הנשיא הרגיש שמורסי פעל בצורה מדויקת ועניינית ובמפתיע לא היה מושפע על ידי אידיאולוגיה. והכי חשוב, אובמה סיפר לעוזריו שהוא מחשיב את מורסי לאדם שמדבר בצורה ישירה ומקיים את מה שהוא מבטיח ולא מבטיח את מה שהוא לא יכול לקיים".
יולנדה קנל כתבה ב-BBC הבריטי כי "ראש הממשלה (נתניהו - י"מ) נהנה מתמיכה רחבה בקרב הציבור הישראלי במהלך המבצע הצבאי. נראה שהדבר יחזק אותו לקראת הבחירות הכלליות ב-22 בינואר. אף שפלישה קרקעית הייתה נותנת לו ניצחון מושלם יותר בעזה, נראה שהוא עשה את החישוב שזה יהיה מסוכן פוליטית, ויגדיל את הסיכוי שחיילים ישראלים ייהרגו".
אחרי השפל ביחסים, נתניהו ואובמה התקרבו
לדבריה, נתניהו חיזק בימים האחרונים את הקשרים עם אובמה אחרי השפל ביחסים ביניהם. המפסיד, לדבריה, הוא אבו מאזן.
"באופן כללי, הוא נדחק הצידה בזמן שתשומת הלב הלכה ליריביו הפוליטיים בחמאס".
ג'ניפר גריפין כתבה באתר של "פוקס" כי ההסכם מחזק את הג'יהאד האיסלאמי וועדות ההתנגדות העממית שיכולים לנסות לסכל את ההסכם ולהמשיך לירות לעבר ישראל. "עם זאת, המטרה של ארצות הברית ככל הנראה הושגה - לגרום למצרים לקבל אחריות על פעולות חמאס", היא כתבה.
לדבריה, "נשיא מצרים, חבר ב'אחים המוסלמים', יהיה אחראי עם חמאס או מישהו אחר יירה רקטות מעזה לעבר ישראל. על הכף מונחים 1.5 מיליארד דולר שמצרים מקבלת כסיוע מארה"ב". הפסקת האש, היא כותבת, מחזקת את מעמד חמאס שנתפש עד כה כארגון טרור מחתרתי.
פי.ג'יי קראולי, לשעבר דובר מחלקת המדינה האמריקנית, כתב ב"דיילי ביסט" כי "חמאס ירגיש כעת מחוזק מבחינה פוליטית בעקבות אירועי השבוע האחרון". הוא כתב כי בנוגע לסגר על עזה, ישראל חייבת להבין שצריך לעשות שינויים ו"צריכה לשקול להכין לימונדה מלימונים".
לדברי קראולי, "אבו מאזן יהיה המפסיד הגדול ביותר, אלא אם ארה"ב תפעל באופן אסרטיבי יותר ממה שעשתה בשנתיים האחרונות". הוא אמר כי על ממשל אובמה "לנסות לעצב תנאים שיאפשרו חזרה למשא ומתן, להשתמש במינוף ובגמישות שהנשיא הרוויח לאחר שנבחר שוב".
הוא אומר כי על אובמה לקרוא לנתניהו להתחייב למשא ומתן במהלך הקמפיין, ואם ייבחר מחדש להיות יצירתי וגמיש יותר. "המשבר בעזה יכול ליצור חלון צר של הזדמנויות, אבל ממשל אובמה צריך לקחת יוזמה ולקבל את הסיכונים. אם יחכה לתנאים טובים יותר, ההזדמנות תיעלם ואיתה התקוות לשלום לטווח ארוך".