בייבי-בום: האם בקרוב יוולד לנו דור "עמוד ענן"?
ראינו את זה קורה אחרי מלחמת יום הכיפורים, לאחר מלחמת המפרץ ולאחר מלחמת לבנון השנייה. האם שבוע הלחימה האחרון עתיד לגרור בעוד תשעה חודשים מהיום, עליה ביילודה הישראלית?
עוד בנושא:
לחברים שלי יש "בייבי-בום" והוא מתפוצץ סביבי
סטוצים בעתות מלחמה: להתנחם בחברת זרים
ימים גם יגידו האם שבוע המלחמה הסוער יגרור אחריו את אותו "בייבי-בום" מפורסם - ילודה גבוהה מהרגיל באופן משמעותי, שבדרך כלל מגיעה לאחר תקופות מלחמה או מצבי מתח מדיניים קיצוניים.
תופעה זו זכתה לכינוי "בייבי-בום", בשל העומס שיוצר גל הילודה המוגברת על מערכות המדינה השונות, כמו: מערכת הבריאות (ובעיקר על חדרי הלידה), מערכת החינוך (שצריכה לקלוט כמות ילדים גבוהה מהממוצע למוסדותיה) ומערכת הרווחה (כמו מתן שירותים לגל הבייבי-בום עם הגיעם לגיל הפנסיה).
בייבי-בום אובמה
המונח עצמו, הוטבע לראשונה לאור גל הילודה שהגיע לארה"ב בתום מלחמת העולם השנייה. אחד מילדי הבייבי-בום המפורסמים ביותר אגב, הוא לא אחר מאשר נשיא ארצות הברית, ברק אובמה. גם בארץ היינו עדים למספר גלי ילודה במהלך ההיסטוריה, בעיקר לאחר מלחמת יום כיפור ("ילדי חורף 73"), לאחר מלחמת המפרץ ב-91, וכן בקרב תושבי הצפון לאחר מלחמת לבנון השנייה.
ומה לגבי תושבי הדרום? גם מבצע "עופרת יצוקה" לפני ארבע שנים הביא בעקבותיו ל"בייבי-בום" ולעליה של כמעט עשרה אחוזים במספר הילדים שנולדו לעומת השנה שלפניה. יתרה מכך, אפילו גלי ההסלמה שלאחריו גררו, תשעה חודשים מאוחר יותר, גלי ילודה מוגברת. ניתן לשער אם כן, שתשעה חודשים מהיום חדרי הלידה יהיו עמוסים בנשים הכורעות ללדת את דור "עמוד-הענן".
להתייחד היום כי מחר נמות
הסבר אחד לתופעה הוא הישרדותי-אבולוציוני: עם האיום הביטחוני המיידי, מתעורר הצורך הקיומי לחיים, שיכול לבוא לידי ביטוי בעליית החשק המיני, ובהרחבת המשפחה מתוך תחושה של ניצחון החיים על המוות. הסבר נוסף מתייחס לצורך בקרבה ובתחושה של אינטימיות בתקופות של לחץ, ואילו הסבר אחר נשאר ברמה הפרגמאטית של בני זוג המבלים שעות ארוכות בבית ביחד, ומפיגים את השעמום באמצעות קיום יחסי מין.
אפרת מנור, סקסולוגית מוסמכת המשמשת כמטפלת אישית וזוגית, קושרת את כל הגורמים הללו יחד תחת הצורך במגע. "עוד משחר ילדותנו כתינוקות, אנו מותנים פיזית להירגע באמצעות מגע, חיבוק, נענוע או כל תגובה פיזית אחרת. מגע אינטימי וסקס מורידים חרדה, ונותנים לנו תחושת קרבה ובטחון, בצורה הכי ראשונית שאנו מכירים".
"לכן, בתקופות מלחמה, כשאנו נמצאים הרבה בבית, חסרי מעש, חרדים ולחוצים, מגע של אדם אהוב יכול להיות אופציה שגורמת לנו להרגיש חיים, בטוחים ומוגנים בצורה בסיסית. הצורך במגע מתבטא מבחינה פיזית, אך הוא בעצם נובע ממקום רגשי. אם אני בסכנת חיים והתגובה שלי היא עליה בחשק לחיות, אז יש לי חשק לכל דבר שמסמל עבורי חיים, כולל סקס. דרך הסקס אנחנו מוכיחים לעצמנו שאנחנו חיים, ושהחיים ממשיכים למרות הכל".
אם כך, גידול הילודה של ה"בייבי-בום" נגרם כתוצאה מכך שאנשים מקיימים יותר יחסי מין? לא צריך גם לקבל החלטה מודעת להרחיב את המשפחה?
"לא בטוח שהרחבת המשפחה נובעת מהחלטות רציונאליות. אנחנו מדברים על תקופה לא שגרתית ועל מצב של מתח, כך שלדעתי זה נובע ממקום רגשי ופחות מתוכנן. אני בהחלט צופה בייבי-בום בעקבות המשבר הנוכחי, שיהיה משמעותי יותר באזורים של דרום הארץ שהיו חשופים יותר למתח".
בייבי-בום כחול לבן
תופעת הבייבי-בום בישראל היא מעניינת במיוחד, שכן היא שונה מהגברת הילודה ה"מסורתית" המתרחשת לאחר מלחמה.
במצב של מלחמה ישנו גיוס מאסיבי של גברים לצבא, כך שהקיום המוגבר של יחסי המין מתרחש לפני הגיוס, במהלך חופשה או מייד עם סיום המלחמה. בארץ מתקיימת תופעה זו גם במצבי מתיחות ביטחוניים שאינם מוכרזים כמלחמה, ואף כשהגיוס לצבא אינו נרחב.
ניתן לשער שההסבר לכך טמון בטשטוש שבין העורף לחזית בישראל, ובכך שהאוכלוסייה האזרחית מוצאת עצמה למשך פרקי זמן ארוכים בחזית האש.
בישראל, לא רק הגבר מגויס למלחמה, אלא המשפחה כולה בעל כורחה. העלייה בתדירות יחסי המין אינה משמשת רק כפורקן מתח לפני הקרב, אלא כמנגנון מסייע לאורך התקופה כולה.
הבה נקווה לרגיעה, ושהבייבי בום יהיה ה"בום" היחיד שנדע.
לכל הכתבות והעדכונים - כנסו לעמוד הפייסבוק של ערוץ יחסים