המורדים בקונגו במסע כיבוש: נשחרר את המדינה
הם הסכימו להתפרק מנשקם ולהצטרף לשורות הצבא, אך לטענתם הממשלה הפרה את ההסכמים עמם ומסרבת לשבת למו"מ. לוחמי ארגון "23 במרס" כבשו את העיר המרכזית גומה ומאיימים להגיע עד הבירה כדי להפיל את ממשלת הנשיא קבילה
המורדים במזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו דחו היום (יום ה') את הקריאות באזור להסיג את כוחותיהם מהעיר גומה ואיימו להמשיך ולהתקדם עד שהנשיא ג'וזף קבילה יסכים לנהל עמם שיחות שלום. המורדים מארגון "23 במרס", שעל פי הערכות רבים נתמכים על ידי רואנדה, אמרו אמש כי הם "ישחררו" את כל המדינה המרכז אפריקנית אחרי שכבר כבשו את העיר גומה, בירת מחוז צפון קיוו.
עוד חדשות בעולם :
סרקוזי נחקר בבית משפט: קיבל מעטפות כסף?
- 'חמאס התחזק, מורסי דיבר דוגרי'. הסיקור בעולם
"נישאר בגומה בהמתנה לשיחות המשא ומתן", אמר בישום ז'אן מרי רוניגה, ראש הזרוע הפוליטית של ארגון המורדים, לסוכנות הידיעות רויטרס. "הם (הצבא) הולכים לתקוף אותנו ואנחנו הולכים להגן על עצמנו ולהמשיך בהתקדמות". לטענת המורדים, הממשלה הפרה את ההסכמים שנחתמו עמם ב-2009.
רוניגה אמר כי הוא לא מאמין שהצעתו של קבילה לבחון את תלונותיהם השונות הייתה רצינית. "אני לא בטוח משום שכבר חיכיתי בקמפלה במשך שלושה שבועות לשיחות", אמר רוניגה.
100 אלף בני אדם נאלצו לעזוב את בתיהם
שרי החוץ של אזור האגמים הגדולים של אפריקה קראו למורדים הקונגולזים לעזוב את גומא ולעצור את התקדמותם דרך אזור מכרות הזהב, הבדיל והקולטן. רוניגה אמר בתגובה כי לאוגנדה ולרואנדה, השוכנות באזור האגמים הגדולים, אין סמכות להורות למורדים לעזוב את השטחים שכבשו. הוא הוסיף כי ארגון "23 במרס" רוצה להבטיח את הביטחון של האזרחים בקונגו ואת שובם של ארגוני הסיוע שנמלטו מגומה במהלך כיבושה.
גילויי האלימות בקונגו בין כוחות הממשלה לבין המורדים אילצו יותר מ-100 אלף בני אדם לעזוב את בתיהם, יותר ממחציתם ילדים. כך על פי קרן האו"ם לילדים (יוניס"ף). בעוד הם הבטיחו להפיל את ממשלתו של קבילה ולהגיע עד עיר הבירה קינשסה, המורדים נותרו לפי שעה במרחק של 1,600 קילומטרים ממנה. ואיך מגיבים למצב אלפי חיילי האו"ם שמוצבים במדינה? הם עומדים מנגד ולא מתערבים בלחימה.
בינתיים, מאות חיילים קונגולזים שנסוגו מהעיר גומה ימים ספורים לפני כיבושה תופסים עמדות במינובה, עיר ששוכנת לחוף אגם על הדרך לעיר הגדולה בוקבו. "אנחנו ממתינים לפקודות, אבל הן עדיין לא הגיעו. אנחנו רעבים ואת חמשת הימים האחרונים העברנו בשינה בשיחים תחת הגשם", אמר קצין בצבא קונגו שהתראיין בעילום שם.
הפעם האחרונה שהעיר גומה הייתה נתונה לאיום הייתה ב-2008, אז עצרו לוחמי המיליציה "הקונגרס להגנת העם" (CNDP) ממש לפני העיר. כשגבה צמוד אל הקיר, הסכימה ממשלת קונגו להיכנס לשיחות עם המורדים שנה לאחר מכן, ב-23 במרס 2009, והגיעה עמם להסכם שלום לפיו הם יתחייבו להתפרק מנשקם בתמורה לצירופם לצבא המדינה.
הסכם השלום קרס באפריל השנה, כשיותר מ-700 חיילים, רובם חברים לשעבר ב-CNDP, ערקו מהצבא בטענה שהצבא לא עמד בהסכמים עמם. כמו ב-2008, הם שוב התקדמו לעבר גומה. אלא שהפעם הם כבשו את העיר, הניסו את כוחות הממשלה והטילו מורא על תושבי העיר.