שתף קטע נבחר

 

מדריד: הליך אזרחות מזורז לצאצאי מגורשי ספרד

זה זמן רב שצאצאי היהודים שגורשו מספרד במאה ה-15 יכולים לבקש אזרחות על סמך מוצאם, אך עתה הודיעה הממשלה על זירוז התהליך על ידי בדיקת העבר המשפחתי בידי הקהילה היהודית - ושבועת אמונים למלך ולחוקה

כדאי לפשפש בעבר המשפחתי – ספרד מאיצה את תהליך ההתאזרחות לצאצאי היהודים סולקו בגירוש ספרד . מדריד הודיעה היום (יום ה') על נקיטת צעדים להחיש את התאזרחותם של יהודים שאבות אבותיהם גורשו מחצי האי האיברי לפני מאות שנים, כאשר השלטון הנוצרי גזר עליהם התנצרות או גלות.

 

יוצאים מהמחבוא: האנוסים נחשפים

 

זה עשרות שנים שליהודים ספרדים עומדת האפשרות לבקש אזרחות ספרדית על בסיס עברם המשפחתי. אבל השינוי שהוכרז היום מעניק להם מעמד מיוחד ומכונן הליך לבדיקת מוצאם. תוצאות הבדיקות יועברו לרשויות לאישור.

 

פלאזה מיור בספרד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פלאזה מיור בספרד(צילום: shutterstock)

 

לפי העיתון הספרדי "אל פאיס" התיקון יעניק אזרחות למבקשים באופן אוטומטי, בלא קשר למקום מגוריהם תוך שהם מוכיחים את מעמדם באמצעות שמות משפחה, שפה, מורשת או קשר לרבות ולמנהגים הספרדיים. דרכי ההתאזרחות בספרד ינוסחו בתיקון החדש שהציגו שר המשפטים, אלברטו רואיס גאיארדון, ושר החוץ, חוסה מנואל גרסיה מרגאיו.

 

ההליך המשפטי החדש, לפי שר המשפטים הספרדי, פירושו התקדמות משמעותי ביחס לרפורמה שנערכה בקוד המשפטי האזרחי של ספרד ב-1982, שאפשר להשיג אזרחות ספרדית ליהודים ספרדים באמצעות תושבות של שנתיים במדינה. עתה תימחק הדרישה הזאת, ותספיק הצגת תעודה של "פדרציית הקהילות היהודיות של ספרד" המכירה במעמדו של מבקש האזרחות. התעודה תאפשר למבקשים, לבני זוגם ולילדיהם הקטינים ליהנות מהגנת החוק הספרדי ומעזרה קונסולרית. לאחר מכן הם יוכלו להירשם כאזרחים, אם יבטיחו או יישבעו נאמנות לחוקה הספרדית ולמלך ספרד.

 

הצעד נועד לאלה ש"עורגים לספרד"

בהתאם לנתונים שהציג השר גאיארדון, לפני כמה שנים עמד מספר דוברי הלאדינו על כרבע מיליון בני אדם, אך קשה לאמוד את המספר לנוכח "המספר הרב" של הבקשות שהגיעו למשרד המשפטים הספרדי. שר החוץ גרסיה מרגאיו הדגיש שהצעד נועד לזרז את הליך הענקת האזרחות ונזכר בקשרים ההיסטוריים של העם היהודי וספרד המוסלמית: "יחסינו לא נשברו מעולם, ומעולם לא נשכחו. הם היו לחוצים יותר לעתים, ומתונים יותר לעתים, וספרד היום מדינה דמוקרטית".

  

מטרה אחרת של הצעד, לפי שר המשפטים, היא "החזרת הזיכרון של ספרד שהושתק זה זמן רב, וסלילת הדרך עד לארץ ולחירות" של הספרדים "שעורגים לספרד ההיא" וחיים בפזורה. לדבריו, מדובר בהוראה שמטרתה "מפגש מחדש", והיא ממוענת לכל מי "שאזרחותם נשללה מהם, ושיצרו לאחר המאורע 'ספרד' שעליה מעולם לא הסכימו לוותר, ושמעתה היא שלהם כמו שהיא שלנו, לפחות מבחינת החוק".

 

אתר העיתון הספרדי "אל קוררו" העריך כי הדרישה לאזרחות מצד יהודים ספרדים תהיה גבוהה וציין כי בין 2006 ל-2010, ממשלת ספרד העניקה 844 אשרות אזרחות ו-698 מהם ניתנו ליהודים ספרדים.

 

לדברי הפדרציה, אלפי יהודים ספרדים ברחבי העולם יוכלו ליהנות מהתהליך החדש, במיוחד כאלה החיים באמריקה הלטינית ובטורקיה. רבים ממגורשי ספרד נדדו לאיסטנבול, לונדון וקהיר עם מתן הצו ב-1492. היו שבחרו להמיר את דתם, ואחרים, האנוסים, שעוד קודם המירו את דתם בשל רדיפות, המשיכו לקיימה בסתר. מי שסירב עונה והוצא להורג בידי האינקוויזיציה.

 

היסטוריה של אלימות

ב-31 במרס 1492 הוציאו שליטי ספרד, המלך פרננדו הראשון והמלכה איזבלה השנייה צו שהורה לכל יהודי ספרד לעזוב את תחומי המדינה תוך שלושה חודשים.

שאיפת השלטון הייתה לאחד את הממלכה מבחינה דתית ולנתק את היהודים מהאנוסים שקיבלו עליהם את הנצרות בלחץ הרדיפות ב-1391 וב-1412-1414.

 

מ-1481, חשפה האינקוויזיציה והרשיעה לא פחות מ-13 אלף גברים ונשים ששמרו אמונים ליהדות, והיו אלה רק חלק קטן מהמוני "הנוצרים החדשים".

 

על פי הערכות, כ-150 אלף יהודים עזבו אז את ארצם. הם לא הורשו למכור את רכושם, שהופקע לאוצר הממלכה והכנסייה. רק בשנת 1968 הודיעה ממשלת ספרד על ביטול רשמי של צו הגירוש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוכר את דגל ספרד
צילום: AP
פרדיננד השני שציווה על גירוש יהודי ספרד
המלכה איזבלה שמלכה יחד עם פרדיננד
מומלצים