אפגניסטן: כמות גידולי פרג האופיום זינקה ב-18%
המדינה האחראית היום ל-90% מייצור האופיום בעולם, ועזיבת כוחות נאט"ו הצפויה השנה עלולה להגביר את הייצור. באו"ם מעריכים: המסחר באופיום הביא לטאליבן 700 מיליון דולר בשנה שעברה, לעומת 200 מיליון דולר בשנה לפני עשור
אפגניסטן תאלץ להגביר את המאבק בסמים, על רקע צמיחה מדאיגה של 18% בכמות גידולי פרג האופיום במדינה בשנה החולפת - כן טוענים בסוכנות למלחמה בסמים של האו"ם (UNODC). בדו"ח שפורסם על ידי האו"ם מתברר, כי העלייה נובעת בעיקר מהמחירים הגבוהים בשוק ומכישלון הרשויות המקומיות לשתף פעולה במאבק נגד גידול פרג האופיום, העוזר לממן את פעילות הטאליבן.
חלק מהמומחים טוענים כי עזיבת כוחות נאט"ו, הצפויה בסוף שנת 2014, עשויה לעודד גידול נוסף בשוק האופיום באפגניסטן, האחראית כבר היום ל-90% מייצור האופיום בעולם. ז'אן לוק למיהו, נציג סוכנות האו"ם למלחמה בסמים באפגניסטן, מזהיר כי שוק האופיום במדינה עשוי להמשיך ולצמוח כבר בשנה הקרובה, אם הממשלה לא תצליח לתאם יותר את פעולות הרשויות השונות, ולשים את המלחמה בסמים בראש סדר העדיפויות שלה.
עם זאת, למרות העלייה בשטחי הגידול, שיעור ההפקה של הסם עצמו רשם ירידה של 36%. זאת, בעקבות מחלות בצמחים ומזג אוויר גרוע.
מחוזות רבים בהם גדלים פרחי הפרג נחשבים לתומכים בארגון הטאליבן. אנשי הארגון הקיצוני מעודדים את החקלאים לגדל את הפרחים, על פני גידולים חקלאיים פחות רווחיים.
על פי הערכות הסוכנות למלחמה בסמים של האו"ם, המסחר באופיום הביא לטאליבן 700 מיליון דולר בשנה שעברה, לעומת 200 מיליון דולר בשנה לפני עשור. המתווכים שקנו מהאפגנים את הסם הרוויחו מיליארדי דולרים.
לדברי השר למלחמה בסמים באפגניסטן, זראר אחמד מוקאבל אוסאמי, קיים רצון פוליטי להילחם בייצור האופיום, אך הוא נתקל בחוסר ביטחון וביישום גרוע של התוכניות השונות: "הרשויות לא מצליחות להציע לחקלאים חלופות ראויות לפרנסה". על פי נתוני האו"ם, מחירי האופיום ירדו במקצת לעומת שנה שעברה, אך הם עדיין גבוהים, מה שמעודד את הצמיחה המוגברת של השוק המקומי.
שדה פרג באפגניסטן
צילום: AFP
מומלצים