ריקודי-עם גרסת 2.0
סצינת ריקודי העם חיה ובועטת, ולא רק בקצב "הרועה הקטנה". אלפי אנשים נפגשים ומפזזים גם לצלילי להיטים עדכניים. לרגל צאת מארז שירים המלווה את הרוקדים הנאמנים, רוחמה רז, יואב יצחק ואביהו מדינה מנסים לפצח את סוד ההצלחה
מה סוד הקסם של ריקודי העם בישראל? חוקרים, מוזיקולוגים, רקדנים מפורסמים וזמרים ידועים מנסים לפצח את החידה כבר שנים רבות. מימי חומה ומגדל, אי שם בשנים של לפני הקמת המדינה - ועד לדור שמאזין ביוטיוב לשירים של ליידי גאגא, ממשיכים ריקודי העם לסחוף אחריהם המוני רוקדים ישראלים.
צחקו עליהם, האשימו אותם שהריקודים הם תירוץ לבגידות בזוגיות - ולא פעם הספידו את ההורה במעגל, בה כל הרוקדים מתואמים בתנועה ובקצב. אבל ריקודי העם מסרבים להיעלם וממשיכים לפעול בהצלחה בעשרות מפגשים בכל רחבי הארץ, עם דור חדש של רוקדים שכעת מפזז לצלילי מושיק עפיה, שאף זכה אשתקד עם "שובר שתיקה" בתואר השיר הפופולרי ביותר בריקודי עם.
מ"הבה נגילה" של להקות הצבאיות ל"יפה שלי" של אייל גולן. מלהקות כמו "הפרברים" ועד לשירים של יוצאי "כוכב נולד" - ריקודי העם רלוונטיים יותר מאי פעם. "צעד קדימה", מארז חדש המאגד 40 שירים שמככבים על רחבת הריקודים, בעיבודים חדשים שיצר המרקיד גדי ביטון, מהווה אולי חותמת סופית לכך.
לטובת המארז הקליטו ירדנה ארזי, ישי לוי, שלומי שבת, גלעד שגב, מרגלית צנעני, סגיב כהן, גוסטו, אדיר גץ, אביהו מדינה, רוחמה רז, לירון רמתי, גד אלבז, יוסי אזולאי, אביבה אבידן וחה חוי - אחת מהזמרות הסיניות הפופולריות שהופיעה בטקס נעילת אולימפיאדת ביג'ינג - ביצועים חדשים לכמה מהקלאסיקות של ריקודי העם. במיוחד ל-ynet ניסו יואב יצחק, רוחמה רז, אביהו מדינה והזמר הצעיר אדיר גץ לפענח את סוד ההצלחה.
"ריקודי עם הם חלק מהעבר שלי" נזכרת רוחמה רז. "כנערה בקיבוץ נהגתי לרקוד ריקודי עם ועד היום אני זוכרת את צעדי הריקוד לצלילי 'הרועה הקטנה'. היום כשאני מתעסקת ביוגה ומגיעה מדי פעם להרקדות אני אוהבת לראות ריקודים לצלילים חדשים ובמיוחד לצלילי השירים שלי". רבים משיריה של רז זכו לגרסת ריקודי עם: "ההר הירוק", "חלומות", "ליבנו ללילה" והשיר החדש "כלה", ששרה לראשונה בחתונת בתה - הם חלק מהקטלוג של מרקידים כמו ביטון.
רז מאמינה שסוד ההצלחה של ריקודי העם נובע מהעובדה שהישראלים אוהבים לשיר בצוותא, להתכנס לערבי זמר, ולשיר בקול את מילות השירים הנחשבים לקלאסיקות ישראליות. "זה טבוע ב-DNA של כל מי שנולד בארץ הזאת ואני כזמרת המזוהה עם השירים וממשיכה להופיע איתם ברחבי הארץ, רואה בפרויקט עוד אבן דרך בביסוס מעמדו הבלתי מעורער של הזמר העברי".
השיר "החול יזכור" אותו בחרה לחדש לפרויקט, מהווה עבורה סגירת מעגל: "הייתי הזמרת הראשונה שקיבלה את השיר מנחום היימן והוא הוקלט לגלי צה"ל אך לא יצא בשום אלבום אחר, ואז נודע דווקא בביצועים שהקליטו חוה אלברשטיין, הגבעטרון, הראל סקעת ועוד. עם זאת, זכות הראשונים שמורה לי ושמחתי להקליט את השיר מחדש".
ריקודי עם - רק בישראל
"אשרינו שיש לנו את ריקודי העם, עם כוריאוגרפיה מקורית לשירים ישראליים עבריים מקוריים. לדעתי זו המצאה ישראלית, שעד כמה שאני יודע אין מקבילה לה בעולם ועל כך יכולים אנו להיות גאים" מכריז בממלכתיות אביהו מדינה.
לטענת מדינה, ריקודי העם מקדמים את הזמר העברי כולו לא רק בגלל היצירה התרבותית המקורית, אלא גם בגלל שסצנת ריקודי העם מהווה מפגש חברתי. "אני יודע על קבוצות ריקוד שהתגבשו לחבר'ה קרובים שיוצאים יחד לטיולים, מלונות, מופעים וכמובן גם מקום מפגש להיכרויות חדשות של חברים וחברות. זה חלק מההוויה הישראלית המתחדשת. לכו לרקוד" הוא מפציר.
לא רק למבוגרים
לאדיר גץ הצעיר, התופעה התרבותית הזו היתה זרה. "למען האמת, לא הייתי כל כך מעורה בסצנת ריקודי העם ולדעתי אני המשתתף הכי צעיר בפרויקט" הוא מסביר. "מאז 'כוכב נולד', אהובה, המחנכת שלי בתיכון היתה מתקשרת אלי לפחות פעם בחודש בכדי לעדכן אותי שהשירים שלי מככבים ברחבת ריקודי העם בהם היא משתתפת.
"היא תמיד היא רצתה שאגיע לחוות את הרחבה ורק כשהגעתי להופיע בפסטיבל ריקודי העם 'קאמפ בתנועה' באילת, הבנתי שמדובר בקהל עצום ובחשיפה ענקית לשירים שלי שמתנגנים כחלק מריקוד". גץ בעיקר שמח שהחשיפה העצומה לשיריו בריקודי העם, עוזרת לו להגיע לקהל גדול שעדיין לא נחשף לחומרים שלו.
הופעה שמחה ומקפיצה
יואב יצחק מופיע בריקודי עם כבר 12 שנה. "כשהופעתי בפעם הראשונה ב'בית דני' שבשכונת התקווה, הגעתי בחשש וזה היה לי אפילו מוזר, כי בזמנו שירים מהז'אנר המזרחי לא היו חלק מפסקול הריקוד הזה וזה לא היה מקובל. בסיום הערב, הרגשתי שזו היתה אחת ההופעות השמחות והטובות שלי.
"התפלאתי לגלות עד כמה מדובר בסגנון ריקוד שמתקדם עם הזמן, מודרני ובעיקר איך אפשר להמציא ריקוד לכל שיר, כולל ל'זה הזמן לסלוח'", נזכר יצחק. מאותו ערב, הופיע יצחק בעשרות הרקדות בארץ ובעולם וזה הפך לחלק בלתי נפרד מהופעותיו הרגילות.
"בסופו של יום" מסכם יצחק, "ריקודי עם זו קלאסיקה ישראלית שהפכה מסגנון ריקוד ארכאי שאמור היה להיעלם מהעולם, לרלוונטי עד היום וזאת בזכות העובדה שהיום כבר ניתן לראות בהרקדות צעירים רבים. כל עוד זה ימשיך ככה, אני צופה שריקודי העם יהיו פה עוד שנים רבות".