שתף קטע נבחר
 

מחקר מגלה: פיסטוקים וקינואה מונעים סרטן השד

מחקר שהתפרסם לאחרונה מצא כי רמה גבוהה של ויטמין ‭B6‬ מקטינה משמעותית את הסיכון לתחלואה בסרטן שד פולשני אצל נשים בגיל המעבר. איך נשיג עוד מהוויטמין הנחשק דרך הצלחת? ב"זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" מייעצים

שימוש בוויטמינים ובתוספי מזון כדי להוריד את הסיכון למחלות שונות בכלל, ולסרטן בפרט, הוא נושא שמעסיק רבים מאיתנו. אנחנו מלאי תקווה שתוספים שונים יועילו לבריאותנו, אך תוהים לאילו מהם תועלת מוכחת. המחקר בתחום הזה רחב ובלתי פוסק, ודורש קריאה דקדקנית, שתעזור לנו להבדיל בין עובדות והבטחות שווא.

 

אז הנה כמה עובדות: מחקר שהתפרסם בכתב העת החשוב "Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention" מדווח על קשר בין רמות גבוהות יותר של ויטמין ‭B6‬ לסיכון נמוך יותר לסרטן השד.

 

קראו עוד על סרטן השד:

 

המחקר, שנערך במקביל במרכזי הסרטן של אוניברסיטאות הוואי ודרום קליפורניה, כלל ‭1,412‬ נשים, מחציתן חולות בסרטן השד ומחציתן נשים בריאות ששימשו כקבוצת ביקורת.

 

30% פחות סיכון לסרטן

במחקר התברר כי נשים שרמות ויטמין ה‭B6-‬ שלהן היו גבוהות נמצאו משמעותית בסיכון נמוך יותר - כ‭30%-‬ פחות - לחלות בסרטן שד פולשני. הקשר בין רמת הוויטמין לסיכון לתחלואה היה חזק ביותר בגידולים הורמונליים אצל נשים אחרי גיל המעבר.

 

הקשר בין רמות גבוהות יותר של ויטמין ‭B6‬ לסיכון מופחת לסרטן שד פולשני אינו חדש. מחקרים קודמים מצאו כי מינונים גבוהים של ויטמין ‭B6‬ הפחיתו משמעותית את הצמיחה של תאים סרטניים.

 

מנגנון הפעולה המדויק שבאמצעותו מפחית הוויטמין את הסיכון למחלה אינו ידוע, אך הנחת המחקר היא כי הדבר קשור בכמה תכונות של הוויטמין, כגון היותו נוגד חמצון ואנטי-דלקתי, וכן משום שהוא חיוני להתהוותם של יותר ממאה תהליכים שונים בגוף.

 

המחקר הנוכחי מצטרף לשני מחקרים אחרים שנערכו לאחרונה, המספקים תמיכה עובדתית משמעותית להנחת העבודה כי רמות גבוהות יותר של ‭B6‬ מפחיתות סיכון לסרטן שד אחרי גיל המעבר.

 

אגב, מחקר אחר, שפורסם בירחון הרפואי ‭"JAMA"‬ בשנת ‭,2010‬ מצא סיכון מופחת לתחלואה בסרטן מערכת העיכול אצל אנשים בעלי רמת ויטמין ‭B6‬ גבוהה בדם.

 

רמות גבוהות יותר של B6 מפחיתות סיכון לסרטן שד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רמות גבוהות יותר של B6 מפחיתות סיכון לסרטן שד(צילום: shutterstock)

 

כיצד נעלה את רמת ה‭B6-‬ בגוף?

בראש ובראשונה באמצעות תזונה נכונה: ‭B6‬ מצוי בשפע בקליפות של דגנים כגון לחם מלא, אורז חום, קינואה, כוסמת וגריסים.

 

דגנים מעובדים, לעומת זאת, מאבדים עד ‭95%‬ מתכולת ה‭B6-‬ שלהם, שכן רוב הוויטמין מצוי בקליפת הדגן המוסרת בתהליך העיבוד. והנה סיבה נוספת להימנע מקמח לבן ומדגנים מעובדים ולהתרכז בגרסאות הלא מעובדות שלהם.

 

במשפחת האגוזים והשקדים: פיסטוקים מכילים את הכמות הנכבדה ביותר של ‭.B6‬ מומלץ לצרוך את הפיסטוקים בצורתם הטבעית, שכן הקלייה מפחיתה את כמות הוויטמין ב‭30%-‬ ויותר. בנוסף, גרעיני חמניות, אגוזי קשיו וזרעי שומשום מלא - גם הם מכילים כמות נכבדה של ‭.B6‬

 

ירקות: שום, פטריות שיטאקי, תרד, פלפלים, אפונה, בטטות, ברוקולי ואספרגוס, וכן תפוחי אדמה על קליפתם - כולם עשירים בוויטמין.

 

מן החי: טונה, עוף ובקר גם הם מקורות עשירים ב‭.B6-‬

 

כדאי לדעת כי כמויות נכבדות של ‭B6‬ נהרסות בזמן בישול או הקפאה: ירקות מבושלים או קפואים יאבדו כמעט חצי מתכולת הוויטמין. כן חשוב לדעת שהוויטמין מסיס במים, כלומר מופרש בשתן, ולכן רצוי לצרוך הרבה ממנו בדיאטה היומית.

 

ולמי זה הכי חשוב?

חולי סרטן, חולי צליאק, אוטיסטים, קשישים, אנשים עם מחלות כבד או כליות, נשים בהריון או אנשים במתח מתמשך - כולם צריכים כמויות גדולות יותר של ‭.B6‬

 

שימו לב כי צריכת אלכוהול קבועה, שימוש בגלולות למניעת הריון, סוגים שונים של אנטיביוטיקה ותרופות נוספות מורידים את רמת הוויטמין בדם.

 

לכל מי שנכלל באוכלוסיות אלה כדאי ליטול תוסף של ויטמין ‭,B-Complex‬ המכיל בין ‭50-30‬ מ"ג ‭B6‬ על בסיס יום-יומי.

 

הכותבת הנה מומחית לתזונה טבעית וצמחי מרפא בחולה האונקולוגי, עובדת ביחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז הרפואי בילינסון




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיסטוקים מכילים את הכמות הנכבדה ביותר של B6
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים