האם רכיבה על אופניים באמת פוגעת בפוריות?
האם רכיבה על אופניים פוגעת בתפקוד המיני או שמדובר במיתוס? מחקרים מוכיחים שיש השפעה, אך רק לאחר רכיבה ממושכת או יומיומית. "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" ממליצים לא להתעלם מסימני אזהרה מוקדמים
אנחנו נתקלים בהם בכל מקום (ולפעמים אנחנו חלק מאותם "הם- (" רוכבי אופניים . בדרכים עירוניות צפופות, בשבילי עזים בין הרים, ביערות, בכבישים המהירים.
הטרנד הזה שמסרב לגווע, ובצדק, הוא קודם כל דרך מצוינת להגיע ממקום למקום בלי להיתקע בפקקים, והוא נחשב לפעילות אירובית בריאה ומחטבת. וכן, הוא יכול להיות סקסי, אם הרוכבים/ות החטובים/ותמצוידים/ות במכנסונים צמודים.
רוצים לרכוב על אופניים? קראו עוד:
- אופני שטח או כביש? מדריך לרוכב המתחיל
אבל יש החוששים מפני השפעתה של הרכיבה המבורכת ונמנעים ממנה. גדלנו הרי על המיתוס שרכיבה על אופניים פוגעת באיברי הרבייה שלנו ופוגמת בתפקוד המיני, ומי יגזור על עצמו במודע נזק כזה?
ואמנם, אומר עידן מיליצ'ר, מטפל זוגי ומיני ואחראי המרפאה הסקסולוגית במרכז הרפואי תל אביב, ישנם מחקרים התומכים בדאגה הזאת. אלא שהמחקרים הללו מתייחסים למי שרוכבים באופן מקצועי, משקיעים שעות מדי יום ברכיבה וגומאים מאות קילומטרים בכל שבוע. או אז קיימת האפשרות של פגיעה באיברי המין.
ובכל זאת, הוא מסביר, יש דברים שניתן לעשות כדי להגן על הבריאות המינית תוך כדי רכיבה.
זקפה קצרה מדי
"כשיושבים על כיסא האופניים, המשקל מחולק בין שני פלחי הישבן," מסביר מיליצ'ר. "מצב זה יוצר לחץ על חיץ הנקבים, החלק בגוף שעובר בין פי הטבעת לאיברי המין. חיץ הנקבים מכיל את העצבים והעורקים המזינים את הפין בגברים ואת הדגדגן ושפתי הפות בנשים.
"הישיבה הממושכת על מושב אופניים לוחצת על האזור ומצב זה יוצר דחיסה של העצבים והעורקים החיוניים האלה. מצב ממושך ותדיר כזה יכול להוביל לחוסר תחושה ולבעיות אחרות. לחץ על עורק הערווה יכול להוסיף לפגיעה בעצב הזה, ומעצם כך לגרום לזקפה קצרה או ממושכת מדי.
"מושב אופניים צר יכול להפחית את זרימת הדם לפין בשיעור של עד ,66% ואפילו מושב רחב עלול להפחית את הזרימה ב.25%- מצב דומה יכול להביא לבעיות מיניות גם בנשים."
מחקרים שבוצעו בעשור האחרון אכן מצאו קשר בין רכיבה על אופניים לבעיות בתפקוד המיני. חוקרים נורווגים ביצעו הערכה ל160- גברים, שמילאו שאלון לאחר שנטלו חלק בטיול אופניים של כ324- קילומטר.
אחד מכל חמישה גברים חווה חוסר תחושה בפין, מצב שנמשך מכמה שעות ועד יותר משבוע. מצד שני, ל13%- מהמשתתפים במחקר הייתה זקפה, בעוצמה משתנה, במשך כשבוע. חוויה זו, סיפרו הרוכבים, הם לא חוו מעולם קודם למסע האופניים הזה.
במחקר אחר, חוקרים מהמכון הלאומי לבטיחות ובריאות תעסוקתית בארצות הברית ראיינו 17 מחברי יחידת סיורי המשטרה על אופניים בסינסינטי, אוהיו. כחלק מתפקידם, השוטרים רכבו בממוצע כמעט 5.5 שעות בכל יום עבודה. כמעט כולם חוו חוסר תחושה באיברי המין מעת לעת. מי שרכב יותר שעות היה חשוף לסיכון גבוה יותר לבעיות זקפה, ולרוב היו אלה כבדי המשקל מבין שוטרי הסיור.
צוות חוקרים אחר בחן רכיבה על אופניים ותפקוד מיני בנשים שרכבו בממוצע שעתיים ביום, כמה ימים בשבוע. נשים אלה חוו תחושה פחותה באיברי המין בהשוואה לנשים שרצו כמה ימים בשבוע, ולא דיוושו כלל.
אמצעי זהירות מומלצים
אולם, מדגיש מיליצ'ר, אין סיבה לבהלה".אין צורך לוותר על האופניים כדי לשמור על התפקוד המיני שלנו," הוא אומר. "ניתן לשבור את מעגל הקסמים של רכיבה על אופניים ובעיות בתפקוד מיני על ידי נקיטה של כמה אמצעי זהירות פשוטים." למשל:
- אין להשתמש במושב מרוצים, כזה עם "אף" ארוך וצר. חשוב לרכב על מושב רחב, ורצוי גם שיהיה מרופד מאוד.
- חשוב לא להטות את המושב כלפי מעלה, מה שמגביר את לחץ על חיץ הנקבים.
- חשוב להקפיד על מושב בגובה הנכון, כך שהרגליים לא יימתחו לחלוטין בחלק התחתון של הדוושה, אלא יהיו מונחות על הפדל באופן ישר.
- לקבלת הגנה נוספת, יש לשקול לבישת מכנסי רכיבה מרופדים.
- חשוב לשבת זקוף מול כידון מעט מורם.
- חשוב לשנות את תנוחת הישיבה מדי פעם, ולעשות הפסקות במהלך נסיעות ארוכות.
מעל לכל, חשוב לגלות ערנות לתסמיני אזהרה מוקדמים. מיליצ'ר: "אם אתם חווים עקצוץ או חוסר תחושה באזור איברי המין, רדו מהאופניים.
"אם הבעיה מופיעה שוב ושוב גם עם מושב רחב ומרופד, ממוקם במקום טוב - כדאי לשקול מעבר למושב אחר ואולי הכי חשוב - עדיף להפוך את הרכיבה על אופניים לחלק מתוכנית כושר מאוזנת במקום להסתמך על רכיבה באופן בלעדי".