מורשת מורנייה: "כך נוהלה רשת ההברחות לעזה"
שלושה בכירים שחוסלו בעבר מעורבים בכנופיה חוצת הגבולות שחימשה בשנים האחרונות את הטרוריסטים ברצועה, נטען בכתבה בלבנון. רמטכ"ל חיזבאללה הוביל את המהלכים "ואף בא בעצמו לעזה"
עם תום מלחמת לבנון השנייה ב-2006, נערכה פגישת הערכת מצב בין הנהגת חיזבאללה בלבנון לנשיא סוריה בשאר אסד. הגורם הדומיננטי בפגישה היה "הרמטכ"ל" דאז של הארגון השיעי, עימאד מורנייה. לפי המתואר בכתבה מקיפה שהתפרסמה אתמול (יום א') באתר החדשות הלבנוני "לבנון עכשיו", שם נזרעו זרעי רשת הברחה איראנית-ערבית של רקטות ואמצעי לחימה לרצועת עזה. העדות האחרונה לתוצריה נראתה במהלך מבצע "עמוד ענן".
הסיפורים הכי חמים – לפני כולם – בפייסבוק של ynet
על הכתבה חתום העיתונאי הלבנוני קאסם קסיר, המזוהה עם חיזבאללה. לטענת מקורות המעורים בפרטים שצוטטו, מורנייה - שחוסל בדמשק ב-2008 - אמר באותה פגישה לאסד: "אם אתה רוצה לנצח במלחמה הבאה נגד האויב הישראלי, תשכח מחיל השריון - היום הוא כמו חלודה שאין לה תועלת. תתמקד במלחמת הטילים ובבניית מערכת חדשה שתוכל להביא לניצחון בכל עימות".
על פי המקורות, שהוגדרו כמי שליוו מקרוב את פעילותו של מורנייה, לאחר אותה פגישה הוסכם בין הנהגת חזבאללה לבין ההנהגה הסורית להתחיל לבנות מערכת טילים חדשה. מורנייה ויועצו של אסד, הגנרל לשעבר בצבא הסורי מוחמד סלימאן, היו אחראים לעקוב אחר ביצוע המשימה. סלימאן חוסל באוגוסט 2008 בעיר החוף טרטוס מירי צלפים, בפעולה שיוחסה בעבר לישראל.
עוד נטען בכתבה שמורנייה לא הסתפק בפעילות לצד סוריה, אלא הסכים עם טהרן והפלגים הפלסטינים להעביר את "המודל הניסיוני" של אותה מערכת לרצועת עזה. המקורות גם ציטטו גרסה שאינה מאומתת ולפיה "מורנייה הגיע באופן אישי לרצועת עזה כדי לבצע את המשימה הזאת ואף נשאר כמה חודשים כדי לפקח על האימונים ועל הכנת הטילים. הבכירים הפלסטינים ברצועה הכירו אותו בשם אל-חאג' רדואן ולאחר חיסולו הם הבינו שזה היה מורנייה".
איראני על הכוונת
על מנת לחזק את אמינות הדיווח, הובאו דבריו של מזכ"ל הג'יהאד האיסלאמי, רמדאן עבדאללה שלח, באחד מימי השנה לזכר מורנייה. "אני אומר את מה שמותר בשלב הזה - טביעות האצבע של עימאד מורנייה נמצאות בכל הטילים שמשוגרים נגד האויב הציוני מתוך רצועת עזה", טען שלח.
מורנייה צוטט כמי שאמר באחד המפגשים עם מי שהוגדרו "בכירים פלסטינים" כי "לאחר השחרור בשנת 2000 (הנסיגה מלבנון - ר"ק) וכאשר התאפשר לנו להכיר יותר את האויב ואת יכולותינו, החל החלום של שחרור פלסטין להיות בר ביצוע. בהתנגדות יש לנו יחידה מיוחדת בפלסטין. אנחנו לא נעשה את העבודה במקום הפלסטינים, אולם אנחנו נמצאים בעמדה פוליטית, מוסרית ודתית שמחייבת אותנו לספק את כל הצרכים על מנת לתמוך בלוחמי ההתנגדות בפלסטין".
המקורות בכתבה ב"לבנון עכשיו" דיברו על רשת הפועלת לצייד את הפלסטינים בכל כלי הנשק, ובייחוד בטילים (הכוונה לרקטות, שאין להן מערכת הנחיה - ר"ק). לדברי אותם מקורות, החוליות של חיזבאללה שנעצרו בירדן ובמצרים היו אחראיות על העברת הטילים. "מורנייה פיקח על הרשת ישירות", נטען, ואליו הצטרפו בכירים בכמה גזרות:
מצד חיזבאללה: ראלב עואלי, עלי סאלח ואבו חסן סלאמה.
מצד חמאס: מחמוד אל-מבחוח (שחוסל כזכור בדובאי ב-2010) וניזאר חליל.
מצד הג'יהאד האיסלאמי בלבנון: מוחמד אל-מג'זוב ואחיו, שחוסלו בדרום לבנון ב-2006, לצד יועצו הקרוב של אסד, מוחמד סלימאן.
בכירים איראנים, על פי הדיווח, מילאו תפקיד בולט בפיתוח היכולות הרקטיות של הפלסטינים ואף נטען כי הישראלים התכוונו לפגוע באחד ממפקדי משמרות המהפכה האיראניים שאחראי על מערכת הטילים ופיתוחה. בכתבה לא פורט בעניין, אולם לארגוני הטרור הפלסטיניים ברצועה היה מאגר של רקטות "פאג'ר 5" איראניות לטווח של כ-75 ק"מ, ובנוסף הם ייצרו בעצמם רקטות בעלות טווח דומה. אלו שני הסוגים ששוגרו לאזור תל אביב ולאזור ירושלים בשבוע שעבר.
שלב ב'
על פי המקורות, "לאחר שסופקו המרכיבים הבסיסיים ברמה של כלי נשק קלים ובינוניים לחמאס, הג'יהאד האיסלאמי, גדודי חללי אל-אקצה, ועדות ההתנגדות העממית וגדודי אבו א-ריש לצד פלגים פלסטיניים אחרים,
החל מורנייה ליישם את החלטת ההנהגה של חיזבאללה להעניק תמיכה בלתי מוגבלת לפלגים הפלסטיניים". סוריה ואיראן סיפקו תמיכה נוספת ואסטרטגית.
"כמו כן מורנייה החל לגרום לפלסטינים לרכוש יכולת איכותית והוא ניסה להשיג איזון טקטי עם ישראל. הוא לא שכח להקים יחידות רגלים, הנדסה, צלפים, יחידה נגד משוריינים וכוח רקטי, בנוסף להקמת יחידות מאורגנות ומובחרות שייעודן לנהל מלחמת גרילה עם צה"ל". בדיווח צוטט בכיר רם דרג בגדודי עז א-דין אל-קסאם שטען כי מורנייה היה שותף בלחימה בעזה. על פי המקורות, מורנייה "אף פעם לא התעניין במכשולים הגיאוגרפיים והמדיניים ולא בפיקוח הערבי עוד לפני הישראלי על הברחות הנשק לתוך השטחים הפלסטיניים". לא נכתב באיזה שלב עמד "הפרויקט של מורנייה" כאשר מכוניתו התפוצצה בדמשק בפברואר 2008.
Read this article in English