שתף קטע נבחר

 

האמזונס: התרחבות הערים הורגת את יערות הגשם

הכלכלה באיזורי האמזונס פורחת, אבל התרחבות הערים באה על חשבון יערות הגשם: מדענים חוששים כי הנסיקה בהגירה לאזור תשנה את הנוף שלו באופן בלתי הפיך

כריתת היערות באזור נהר האמזונס בברזיל נחשבת לאחד הגורמים המשפיעים בעולם על פליטת גזי החממה. בשנים הצליחו אמנם לרסן מעט את התופעה, אך כעת עולה חשש חדש - עלייה משמעותית בהגירה אל הערים באזור, העלולה לפגוע בהישגים הללו ולשנות את הנוף הטבעי שלו באופן בלתי הפיך. כך דווח בניו יורק טיימס.

 

עוד בכלכלה ירוקה :

 

על פי הדיווח, הערים באזור האמזונס מאכלסות כיום קרוב ל-25 מיליון תושבים, זאת לאחר זינוק של 23% בעשור האחרון, לעומת 12% במדינה כולה. עוד עולה,כי מבין 19 ערים שהכפילו את האוכלוסייה שלהן בברזיל בעשור האחרון - 10 היו באזור האמזונס.

 

כעת חוששים מדענים, כי מגמת ההגירה לערים באזור, תשחק את ההישגים שהושגו בתחום ריסון כריתת היערות, תודות לחוקים חוקים שמגבילים את הכריתה והגדרת אזורי יער מוגנים. "יותר אוכלוסייה מובילה ליותר כריתה", הסביר פיליפ מ.פירנסייד, חוקר במרכז הלאומי לחקר האמזונס במנאוס – העיר שרשמה את הצמיחה הגדולה ביותר מבחינת כמות תושבים.

 

יערות הגשם באמזונס ()
יערות הגשם באמזונס

 

הנסיקה בגודל האוכלוסייה באזור, נובעת בין השאר מהמדיניות של ברזיל, שמספקת הקלות לפולשים לקרקעות ומושכת מהגרים מכל קצות המדינה. סיבות נוספות הן ילודה גבוהה ועוני גדול, שמובילים את התושבים לחפש עבודה בערים שמהוות מוקד משיכה כלכלי, בין השאר בזכות פרויקטים גדולים של אנרגיה ותעשייה והמשך הרווחיות הגדולה מכריתה ומכירת עצים.

 

אמנם על פי חלק מהמדענים, ההגירה לערים במדינות טרופיות, עשויה להפחית את כריתת העצים, מכיוון שדילול האוכלוסייה באזורים הכפריים, מאפשרת ליערות לשקם את עצמם ביתר קלות. עם זאת, חוקרים אחרים טוענים כי מגמה זו תגביר דווקא את היעלמות היערות, בשל רכישת שטחים וכריתת העצים שעליהם למטרות גידול בקר.

 

"זה נהדר שאנשים יוצאים מהעוני" אמר מיטשל אייד, פרופסור לביולוגיה מאוניברסיטת פורטו ריקו, שחקר את הנושא בעשור האחרון. "עם זאת אנחנו צריכים להבין שכשאנשים הופכים לפחות עניים - יש עלייה בביקוש למשאבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יערות הגשם בברזיל
צילום: רויטרס
מומלצים