שתף קטע נבחר

 

סופי: מתקני קליטת הגז - בעמק חפר ובחגית

על רקע הדיון שקיימה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה על האתרים המועדפים להקמת מתקני קליטה למאגרי הגז הטבעי, מחו עשרות מפגינים: "רוצים להכשיר מפעל מסוכן באזור שלנו". המשרד להגנת הסביבה המליץ על עין אילה בחדרה, אך המועצה בחרה באתרים אתר חגית ומט"ש מרץ בעמק חפר

המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה היום (ג') על שני האתרים המועדפים להקמת מתקני קליטה למאגרי הגז הטבעי שהתגלו מול חופי ישראל. החלופות היבשתיות שנבחרו הן אתר חגית ומט"ש מרץ בעמק חפר, שבהן קיימת קרבה לחיבור למערכת הולכת גז ארצית. יצוין כי ההחלטה התקבלה בניגוד גמור להמלצות המשרד להגנת הסביבה.

 

על רקע הדיון באשר להחלטה לבחור חלופות להקמת מתקני הקליטה, הגיעו הבוקר עשרות תושבי חוף הכרמל ועמק חפר להפגין נגד הדיון מול המועצה. המפגינים קראו למועצה שלא לקבל החלטה על מיקום המפעל כרגע, ובכל מקרה להקימו בלב ים - ולהסתפק בחיבור קטן בצמוד למתקן תשתית קיים.

 

עוד על גז טבעי בערוץ כלכלה ירוקה :

 

במטה מאבק התושבים אמרו בטרם קבלת ההחלטה כי "קיימת תמיכה עצומה מארגוני סביבה, משרדי ממשלה וחברים רבים במועצה הארצית, אשר שותפים איתנו לדעה כי טרם בשלו התנאים לקבלת החלטה על מיקום המפעל - מאחר שתסקירי ההשפעה על הסביבה מוצגים באופן מוטה וחסר מקצועיות, וכל מטרתם להכשיר מפעל מסוכן ואדיר ממדים בלב האזור שלנו".

 

עוד מסרו במטה כי "ראשי המועצות באזור ממשיכים במאמציהם הכבירים להביא להקמת מתקן מצומצם מאוד, בצמוד לתחנת הכוח בחגית". כרמל סלע, ראש המועצה האזורית חוף הכרמל, הוסיף כי "נפעל בכל האמצעים להסרת האיום".

 

עם קבלת ההחלטה הביע מטה המאבק חוף כרמל שמחה גדולה על החלטת המועצה. לדברי מטה המאבק, מדובר בהחלטה ששמה את ביטחון התושבים במרכז, תוך שמירה מרבית על הסביבה הכפרית של חוף הכרמל. לטענת מטה המאבק, ההחלטה סוללת את הדרך לבחינה מעמיקה של טיפול מרבי לגז בים ולצמצום השטח הנדרש להקמת מתקן קליטת הגז.

 

איציק בקיש, יו"ר מטה המאבק חוף כרמל, אמר כי "זהו הישג יוצא מהכלל. רוב מכריע של חברי המועצה הארצית תמך בחלופה אותה הצענו. 3 שנים של מאבק ציבורי הביאו את תושבי חוף הכרמל להמשיך ולחיות בביטחון והרחק מהחשש של מתקן גז טבעי מסוכן. החלטת המועצה הארצית מהווה ציון דרך בהליכי התכנון של ישראל, הוכח כי ניתן להקים מתקנים עתירי סיכון לצד הצורך בהגנה על ביטחון התושבים ואיכות הסביבה".

 

עו"ד דנה טבצ'ניק, ראש תחום כלכלה וסביבה באדם טבע ודין, הוסיפה כי "יש לראות בהחלטת המועצה הארצית על הקמת המתקנים לקליטת גז במתחם חגית רק שלב ראשון בדרך לקבלת החלטה סופית בנושא. כדי למזער את הפגיעה הפוטנציאלית בסביבה, על המועצה הארצית חלה החובה להשלים את התסקיר הימי, אשר יקבע האם ניתן להקים חלק מהמתקנים הדרושים לקליטת הגז גם בים".

 

במועצה הארצית אמרו היום בעקבות ההחלטה כי "החלופות אינן פוגעת בייעוד קרקע במקום, מרוחקות מיישובים ומימושן מצמצם פגיעה בסביבה".

 

שר האנרגיה והמים, עוזי לנדאו, הוסיף כי ״אנו רואים חשיבות רבה באישורן של שתי חלופות צפוניות. יש לכך חשיבות רבה הן לגבי יצירת ביטחון אנרגטי לישראל, והן ליצירת תחרות במשק זה. לשם השגת מטרות אלו, לא ניתן להסתמך על צינור אחד בלבד".

 

 

ההפגנה נגד מתקני גז באזורים מיושבים, היום (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
ההפגנה נגד מתקני גז באזורים מיושבים, היום(צילום: אורן אהרוני)

 (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
(צילום: אורן אהרוני)

 

"ההחלטה תגרום לאסון אקולוגי"

ראש המועצה האזורית עמק חפר, רני אידן, התנגד להחלטה ואמר כי "החלטת הוועדה הארצית היא החלטה אומללה, שהתקבלה למרות ההתנגדות של המשרד לאיכות הסביבה והגורמים הסביבתיים, שטוענים שיש בהחלטה זו פגיעה סביבתית קשה בתושבי עמק חפר. כראש מועצה, אין בכוונתי לעבור על כך בשתיקה. כבר שבועות אני מבקש פגישה עם שר האנרגיה והמים, אשר בוחר להתעלם מפנייתי באופן מופגן. אנו מתכוונים לנהל מאבק גדול על מנת לבטל החלטה זו".

 

יוני ארי, ראש מטה המאבק מטעם התושבים, הוסיף כי "זו בושה וחרפה כיצד מתקבלות החלטות ברמה הלאומית. מגיע שר האנרגיה עוזי לנדאו למועצה הארצית כפחדן, לאחר שעזבו מאות מתושבי עמק חפר שהפגינו ברעש רב נגד המתקן, והביעו את המחאה כנגד הקמת המתקן ביבשה. הוא הגיע לאחר כ-4 שעות שבהן ראש המועצה רני אידן ומטה המאבק הביעו התנגדות נחרצת להקמת המתקן היבשתי בעמק חפר.

 

"נציגי המועצה הארצית שהיו צריכים לשמור על האינטרסים ולשמור על הביטחון והבטיחות של תושבי ישראל נכנעו ללחץ של הממשלה. אנחנו נחושים להמשיך ולהחריף את המאבק. ההחלטה הזאת תגרום לאסון סביבתי ואקולוגי ולא ניתן לכך יד. נמשיך להאבק שהמתקן יהיה בים".

 

המשרד להגנת הסביבה בעד עין אילה בחדרה

כאמור, החלטת המועצה הארצית התקבלה בניגוד להמלצות המשרד להגנת הסביבה. מבין האפשרויות שנבחנו בצפון - עין איילה, חגית ודור - המשרד המליץ על עין אילה בתור האתר המועדף, מאחר שמדובר במחצבה פעילה, והפגיעה הסביבתית והנופית שם תהיה פחותה.

 

מבין החלופות שנבחנו במרכז - מט"ש חדרה ומט"ד מרץ - המשרד ממליץ על חדרה. מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי "מבחינת החלופות, במכלול הצפוני יש יתרון מובהק לחלופת מחצבת עין איילה, הנמצאת בתוך מחצבה קיימת ובקרבה יחסית למערכת הולכת הגז, על פני חלופת חגית - שנמצאת בלב שטח רגיש ומחייבת העברת רצועת צנרות בלב שטחים רגישים וחלופת דור שאינה מתאימה באופיה לסביבתה, ונפסלת על הסף בגלל הימצאותו של רצפטור ציבורי בקרבתה".

 

עוד נמסר כי "במכלול הדרומי יש יתרון מובהק לחלופת מט"ש חדרה, הנמצאת בצמידות לתשתיות קיימות על פני חלופת מט"ש מרץ, שתוביל להקמת מתחם תשתיות ארציות חדש בלב שטחים פתוחים ולפגיעה בלתי מידתית באופיו של האזור".


פורסם לראשונה 27/11/2012 12:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים