אחרי בורגס: בולגריה והמוסלמים בדרך להתנגשות
במדינה הענייה ביותר באיחוד האירופי חי גם המיעוט המוסלמי המשמעותי ביותר. מאז הפיגוע ביולי השנה שבו נרצחו באוטובוס חמישה ישראלים ואזרח בולגרי, המתח בין המדינה לשלטונות גואה: "בסוף הם יבקשו אוטונומיה איסלאמית"
ציור פסטורלי של הרים מושלגים ויצירה בולגרית מסורתית משתלבים במשרדו של סעיד מוטלו עם ספרים בערבית ולוח שנה שעליו מוצגת תמונת העיר מכה הקדושה לאיסלאם. החדר משקף את הזהות המעורבת של מוטלו ושל סרניצה, עיירה על שפת אגם באזור הדרומי המרוחק של בולגריה, שם נשים חובשות כיסויי ראש, גברים משוחחים על כוס קפה בכיכר והבתים ניצבים סביב מסגד ולא סביב כנסייה.
עוד חדשות מהעולם :
- מזכירת המדינה הבאה? רייס 'מרככת' סנאטורים
- בהוגי השנה: נתניהו, ברק וישראלי שהמציא מל"ט
- גרמניה: נאצי בן 91 נאשם שרצח לוחם הולנדי
- אובמה רוצה חיסולים לפי הספר
בולגריה היא מדינה באיחוד האירופי שבה הקהילה המוסלמית קיימת זה מאות שנים, ולא נוצרה על-בסיס מהגרים. למרות זאת, כעת יש רבים שחשים כי הדו-קיום נמצא בסכנה.
מוטלו בן ה-49 עומד לדין באשמה של הפעלת סניף לא-רשום של "אל-ווקף אל-איסלאמי", קרן הממומנת בעיקר על-ידי מוסלמים קיצונים אנשי הזרם הסלפי מסעודיה, השואפים להחיל גרסה שמרנית מאוד של חוקי האיסלאם. מוטלו מכחיש את ההאשמות. "אנשים כאן מתוחים. הם בהלם גמור בגלל המשפט".
מוטלו נאשם כי ניסה להפיץ במסגדים בסרניצה ובבית קפה מקומי אידיאולוגיה אנטי-דמוקרטית, המקדמת את החלת חוקי השריעה ומסיתה לשנאה דתית. התובעים, הטוענים כי ההאשמות מבוססות על ספרים איסלאמיים שהוחרמו והצהרות של עדי ראייה, אומרים כי מוטלו ו-12 מנהיגים דתיים ופעילים אחרים בדרום-מערב בולגריה מקבלים שכר חודשי מ"אל-ווקף אל-איסלאמי" כדי שיפיצו את הרעיונות הקיצוניים. כולם מכחישים כי עשו דבר מה שלא כשורה, ועדים רבים שתושאלו שינו את הצהרותיהם בבית המשפט.
העיסוק בתיק הזה בא במקביל לפיגוע באוטובוס התיירים הישראלים בקיץ בעיר בורגס, פיגוע שהבליט את הפילוג בחברה. לאומנים טענו כי המדינה הבלקנית יכולה לשמש נתיב קל עבור קיצונים איסלאמיסטים לתוך אירופה. הפגנות מחאה הן של מוסלמים, המהווים 15% מ-7.3 מיליון תושבי בולגריה, והן של לאומנים, טלטלו את העיירה פזרדיק השוכנת למרגלות הרי רודופי, שם מתקיים משפטו של מוטלו.
"כשעניינים במדינה לא הולכים היטב, הם מנסים להסיח את תשומת הלב מהבעיות האמיתיות בעזרת יצירת מתיחות אתנית", טוען מוטלו. מנגד טוען פאבל פטקוב, מורה בגמלאות: "היום הם מביאים את האיסלאם הקיצוני, ומחר הם בטוח יבקשו אוטונומיה איסלאמית. אנחנו חייבים להתעורר לפני שיהיה מאוחר מדי".
מוטלו, שלמד איסלאם בסעודיה, שימש אימאם בסרניצה מאז 1998, וזוכה לכבוד רב מהקהילה המקומית בשל הידע שלו בתיאולוגיה והדיבור הנעים שלו. "עד כמה שאני מכיר אותו, האיש נקי. הוא משמש כאן אימאם כבר יותר מ-20 שנה. אנחנו לא יכולים להגיד שום דבר רע עליו", אומר מוסטפה אליקנוב, ראש העיר סרניצה. "אנחנו עומדים מאחוריו".
זיכרונות מהדיקטטור ז'יבקוב
חלק מהמוסלמים בבולגריה הם ממוצא אתני טורקי, ואילו אחרים הם בולגרים שאבותיהם המירו את דתם תחת שלטון האימפריה העות'מנית שהסתיים ב-1878. אחוז המוסלמים בבולגריה גבוה יותר מאשר בכל מדינה אחרת באיחוד האירופי. כעת החיה המשפט שבו נאשם מוטלו זיכרונות משנות ה-80, אז אולצו מאות מוסלמים לשנות את שמותיהם לשמות בולגריים, ויותר מ-300 אלף עזבו את המדינה בשל קמפיין שהנהיג הדיקטטור הקומוניסטי טודור ז'יבקוב להחייאת הזרם התרבותי הבולגרי המרכזי - מדיניות שתרמה להפלת משטרו ב-1989.
כשהבחירות בבולגריה אמורות להיערך בשנה הבאה, וראש הממשלה הימני בויקו בוריסוב צפוי לנצח בהן בקלות ולזכות בכהונה נוספת, רבים בקהילה המוסלמית חושדים שהתיקים נגד מוטלו ואחרים נתפרו ונועדו לחזק את התמיכה בממשלה. הם אומרים כי ממשלת בולגריה, המדינה הענייה ביותר באיחוד האירופי, מזניחה את צורכיהם, והכלכלה המשתקמת לאט ממיתון עמוק עם שיעור אבטלה מאמיר בגובה 11%, מגבירה את אי שביעות הרצון בשתי הקהילות.
אזורים שבהם חיים מוסלמים בבולגריה נוטים להיות עניים יותר, והקהילה המוסלמית חשה מקופחת יותר מ-20 שנה אחרי נפילת הקומוניזם. המתח בין הקהילה המוסלמית למדינה הבולגרית הפך ברור יותר אחרי הפיגוע בבורגס שבו נרצחו ביולי השנה חמישה תיירים ישראלים ונהג האוטובוס שהיה אמור להסיע אותם משדה התעופה בים השחור למלון. ישראל האשימה את איראן וחיזבאללה באחריות לפיגוע. איראן מצדה
הכחישה מעורבות במעשה, וטענה כי ישראל ביצעה את הפיגוע בעצמה.
חלק מהדאגות מתמקדות במאמציה של בולגריה להצטרף ל"אזור שנגן" של האיחוד האירופי, שבו אין ביקורת גבולות ומונהגת ויזה אחידה. אם בולגריה תצטרף לאזור הזה, הרי שברגע שמהגרים ייכנסו אליה, הם יוכלו להסתובב חופשי ברחבי הגוש. "הפיגוע בבורגס עורר בעתה בקרב הציבור, וזה תדלק את הרעיון שיש מתחת לפני השטח בעיה שהולכת להתפוצץ בכל רגע", אמר איאואניס מיכאלטוס, מומחה לענייני ביטחון בדרום-מזרח אירופה.