שתף קטע נבחר

 

פוליטיקאי הונגרי: להכין רשימות יהודים, הם סכנה

בהצהרה שכאילו נלקחה משנות ה-30, קרא מנהיג מפלגת הימין הקיצוני "יוביק", המפלגה השלישית בגודלה בהונגריה, לערוך רשימות של יהודים על רקע הסכנה שהם עלולים להוות לביטחון הלאומי של הונגריה. הרקע: מבצע עמוד ענן בעזה

פוליטיקאי מהימין הקיצוני בהונגריה עורר זעם בקרב מנהיגי הקהילה היהודית, כשקרא לגבש רשימות של יהודים המהווים "סכנה לביטחון הלאומי". מרטון גיונגיושי, מנהיג מפלגת "יוביק", המפלגה השלישית בגודלה בהונגריה, אמר כי רשימה כזו נחוצה בשל המתיחות הגדולה ששררה על רקע מבצע "עמוד ענן" בעזה. הוא אמר כי רשימה כזו צריכה לכלול גם חברי פרלמנט.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

מתנגדי מפלגתו של גיונגיושי כבר תקפו בעבר הצהרות אנטישמיות ודברים קשים שהשמיעה המפלגה נגד המיעוט הצועני, אולם יוביק מעולם לא קראה פומבית לגבש רשימות של יהודים. "אני ניצול שואה", אמר גוסטב זולטי, מנהל התאחדות הקהילות היהודיות בהונגריה. "הצהרות כאלה מפחידות אנשים כמוני, אפילו שברור שהן נועדו למטרות פוליטיות. זו הבושה של אירופה, הבושה של העולם".


מוחים נגד הפגיעה בדמוקרטיה בהונגריה, השנה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מוחים נגד הפגיעה בדמוקרטיה בהונגריה, השנה(צילום: EPA)

 

בין 500 אלף ל-600 אלף יהודים הונגרים נרצחו בשואה לפי המרכז לזכר השואה בבודפשט. לפי חלק מההערכות, אחד מכל שלושה יהודים שנרצח באושוויץ היה הונגרי.

 

הקריאה של גיונגיושי באה אחרי ששר החוץ, זולט נמת, אמר כי בודפשט תומכת בפתרון של דרכי שלום לסכסוך הישראלי-פלסטיני, שממנו יפיקו תועלת הן ישראלים ממוצא הונגרי, הן יהודי הונגריה והן פלסטינים החיים בהונגריה. גיונגיושי אמר לפרלמנט: "אני יודע כמה אנשים ממוצא הונגרי חיים בישראל ואני יודע כמה רבים הם הישראלים היהודים שחיים בהונגריה". כך לפי סרטון וידאו שפורסם באתר של מפלגת יוביק שלשום בלילה.

 

ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן (משמאל), עם נשיא האיחוד האירופי. הממשלה גינתה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן (משמאל), עם נשיא האיחוד האירופי. הממשלה גינתה(צילום: AFP)

 

"אני חושב שבשל הסכסוך הזה, זהו העיתוי הנכון לערוך רשימות של בעלי שורשים יהודיים החיים כאן, במיוחד בפרלמנט ההונגרי ובממשלת הונגריה, המהווים סכנה לביטחון הלאומי של הונגריה", אמר גיונגיושי. ממשלת הונגריה מיהרה לגנות את דבריו: "הממשלה דוחה בתוקף קולות קיצוניים, גזעניים ואנטישמיים מכל סוג שהוא, ועושה כל שביכולתה כדי לדכא קולות כאלה".

 

גיונגיושי ניסה לאחר מכן להפחית בחשיבות הצהרותיו, ואמר כי התכוון לאזרחים בעלי אזרחות כפולה, ישראלית-הונגרית. "אני מתנצל בפני עמיתיי היהודים על הצהרותיי שייתכן כי הובנו שלא כהלכה", אמר באתר מפלגתו. השיח האנטישמי של מפלגת "יוביק" כלל בעבר לעתים גם את עלילת הדם בת מאות שנים שלפיה יהודים השתמשו בדם של נוצרים לצורך קיום טקסים דתיים.

 

"יוביק עברה מייצוגם של מי שדוגלים באמונות תפלות מימי הביניים למצב שבו היא דוגלת בגלוי באידיאולוגיות נאציות", כתב שלמה כובש, רב הקהילה היהודית המאוחדת בהונגריה.

 

הונגרים מפגינים במחאה על המצב הכלכלי. המדינה ניזוקה קשות (צילום: AP) (צילום: AP)
הונגרים מפגינים במחאה על המצב הכלכלי. המדינה ניזוקה קשות(צילום: AP)

 

"יוביק" נרשמה כמפלגה פוליטית בשנת 2003, והשפעתה גברה במקביל להפיכתה לקיצונית יותר ויותר. היא הכפישה יהודים ואת הקהילה

הצוענית במדינה, המונה כ-770 אלף איש. המפלגה הפכה ידועה לשמצה עוד יותר אחרי שהקימה את "המשמר ההונגרי", ארגון מתנדבים לא-חמוש המזכיר ארגוני ימין קיצוני מימי מלחמת העולם השנייה. היא נכנסה לפרלמנט בשנת 2010, עם 44 מושבים מתוך 386 מושביו.

 

הונגריה היא אחת המדינות שניזוקו באופן הקשה ביותר מהמשבר הכלכלי האירופי, וממשלת המרכז-ימין של ראש הממשלה ויקטור אורבן נאבקת קשות בניסיון להוציאה מהמיתון. בשנה האחרונה עלו חששות גם לגורל הדמוקרטיה במדינה על רקע הקצנה לכאורה של פוליטיקאים בה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפרלמט ההונגרי. גם מחוקקים ב"רשימות"
צילום: AFP
מומלצים