צרפת: נצביע בעד היוזמה הפלסטינית באו"ם
שר החוץ של צרפת הודיע כי ארצו תתמוך מחרתיים בבקשת הפלסטינים לקבל מעמד של מדינה משקיפה באו"ם. במקביל, הנמיך גורם מדיני בכיר בירושלים את הטון ואמר כי בישראל "לא יישארו פסיביים", אך לא ישברו את הכלים
שר החוץ של צרפת הודיע היום (ג') כי ארצו תתמוך בבקשת הפלסטינים לקבל מעמד של מדינה משקיפה באו"ם מחרתיים. "כשהשאלה הזו תעלה, צרפת תצביע בעד", אמר השר לורן פביוס. "רק עם משא ומתן בין שני הצדדים, ללא תנאים מוקדמים, המדינה הפלסטינית תהפוך למציאות".
בחירות 2013 - כל הכתבות בעמוד המיוחד
גם שגריר בריטניה באו"ם, מארק לייל גרנט, התייחס לנושא אך הבהיר כי מדינתו עדיין לא החליטה אם לתמוך בבקשת הפלסטינים. הוא הוסיף כי גורמים בריטיים מנהלים כעת שיחות אינטסיביות בנושא עם נציגי הרשות, הן בניו יורק והן ברמאללה. לדברי גרנט, ארצו מאמינה שעל הפלסטינים לדחות את ההצבעה למועד אחר, ולהחליט לגביה "בזמן המתאים".
במקביל, הבהיר גורם מדיני בכיר בירושלים כי ישראל תגיב "בזמן הנכון ובעוצמה הנכונה". לדבריו, אחת האפשרויות שעומדות בפני ישראל היא קיזוז 700 מיליוני שקלים מכספי המסים והמכס שישראל גובה עבור הפלסטינים לטובת החוב הפלסטיני לחברת החשמל.
לדברי הגורם, אם הם יפנו לאו"ם באופן חד צדדי "אין סיבה להמשיך ולשלם את חשבון החשמל של הפלסטינים. זה לא צעד של ענישה, אלא פעולה על פי הפרוטוקול של הסכמי פריז". הגורם הבכיר הזהיר כי "אנחנו לא נישאר פסיביים, התוצאה הסופית של המהלכים החד צדדיים האלה לא טובה לפלסטינים".
חברת הוועד הפועל של אש"ף, חנאן עשראווי, הבהירה מצדה כי ההנהגה הפלסטינית לא ויתרה על שום זכות שמגיעה לה על פי החוק הבינלאומי, במסגרת טיוטת הבקשה הפלסטינית. בהתייחסה לאפשרות שהרשות הפלסטינית תפנה לאחר שדרוג מעמדה לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, אמרה עשראווי כי ההחלטה בעניין נמצאת בידי ההנהגה הפלסטינית, אשר תדון בנושא ותקבל את ההחלטות המתאימות.
לא לגנוב את הפוקוס מהמהלך
נכון לאמש נראה שהסיכויים לעצור את אבו מאזן אפסיים, והוא צפוי לזכות לרוב גדול של יותר מ-150 מדינות שיתמכו בהצעתם של הפלסטינים. הגורם הבכיר, שמעורה בקרב הבלימה נגד המהלך הפלסטיני, הוסיף כי "המהלך הפלסטיני מרחיק את שני העמים מפתרון הבעיה ומדרדר את היחסים ביניהם".
במקביל ניסה הגורם לרכך את הטון של ישראל. בניגוד להצהרות עבר על מיטוט הרשות במקרה של פנייה פלסטינית חד צדדית לאו"ם, הוא דיבר על "צעדים ישראלים שלא יגנבו את הפוקוס מהמהלך הפלסטיני", כלומר ישראל לא תנקוט צעדים מדיניים שיגררו ביקורת בינלאומית כמו "בנייה מיידית של עשרת אלפים יחידות דיור בשטחים", אלא תפעל "בהתאם להסכמים שעליהם היא חתומה".
בירושלים רואים את המהלך הפלסטיני לא כמהלך מדיני, "אלא כמהלך שנועד להבטיח את ההישרדות של אבו מאזן". לדברי הגורם, "היוזמה במישור הבינלאומי באה לפצות על הכישלון בזירה הפנימית. אבו מאזן מרגיש שהוא מאבד את הגובה ולכן כל הפעלתנות בזירה המדינית באה לכפר על הכישלון בזירה הפנימית".
הוא כינה את אבו מאזן "מושחת ולא רלבנטי" וטען כי "הוא מושך משכורת של מיליון דולר בחודש ושולט בזכות הכידונים של צה"ל". הגורם הוסיף כי "אילו היו נערכות בחירות היום ברשות לאבו מאזן לא היה שום סיכוי וחמאס היה זוכה בהם". הוא אף הגדיל ואמר כי "אילו היו מתקיימות עכשיו בחירות לראשות הרשות לברק היה סיכוי יותר גבוה מאבו מאזן לזכות בהן".
הרשות הפלסטינית מוגדרת באו"ם כיום כישות משקיפה. מעמד של מדינה משקיפה, הזהה למעמד הוותיקן, יאפשר לפלסטינים להתקבל לכמה מסוכנויות האו"ם וגם לבית הדין הפלילי הבינלאומי. רוב פשוט בקרב 193 המדינות החברות באו"ם יספיק כדי לשדרג את מעמדם של הפלסטינים, בלי צורך בהצבעה במועצת הביטחון - שם צפויה ארה"ב להטיל וטו על הבקשה.