ישראלי בפרלמנט הצרפתי: פונדקאות להומואים
צרפת סוערת סביב הצעת חוק שתאפשר נישואים חד-מיניים ואימוץ לזוגות הומוסקסואליים. ערן, ישראלי-צרפתי, מגדל עם בן זוגו את בנם, עילי גבריאל, שילדה פונדקאית בהודו ולכן לא מוכר כאזרח צרפת. בראיון ל-ynet הוא מסביר: החוק אבסורדי, אומרים לנו 'תתחתנו, אבל אל תתרבו'
הצעת חוק "נישואים לכול " מסעירה לאחרונה את צרפת . ההצעה, שאושרה על ידי ממשלתו של פרנסואה הולנד ותובא לפרלמנט בינואר, תאפשר נישואים חד-מיניים ואימוץ במסגרת זו. אך פעילים בעמותות הלהט"ב מוחים שכן ההצעה לא כוללת היתר לזוגות אלה להשתמש בשירותי פונדקאות. ערן, פעיל ישראלי-צרפתי, המגדל יחד עם בן זוגו את ילדם, בן 17 חודשים, הציג השבוע את השגותיו בפני חברי פרלמנט בצרפת. בראיון ל-ynet אמר: "הממשלה הצרפתית הולכת צעד קדימה ומכירה בתא המשפחתי החד-מיני, אבל אומרים לנו, 'בעצם אל תתרבו, אנחנו מכירים בכם כזוג, אבל לא כזוג עם ילדים'".
הוויכוח על הפונדקאות - גם בארץ:
מהפכה בישראל: המלצה לפונדקאות גם להומואים
בעד - פונדקאות לכולם, גם לי ולבעלינגד - הומואים, אל תסחרו בגופן של נשים
ערן, בן 40, וז'אן-לואי, בן 50, חיים בזוגיות על פי הסכם חוזי המעוגן בחוק ומסדיר יחסים כלכליים בעיקר, בין זוג אנשים. הם הביאו לעולם את עילי גבריאל באמצעות תרומת ביצית ואם פונדקאית בהודו. תרומת הזרע הגיעה מערן. במהלך תשעת חודשי ההיריון הם היו בקשר עם הפונדקאית, צעירה נשואה ואם לילד משלה, ואף נכחו בלידה.
אחרי חודשיים, כשחזרו עם ילדם לפריז, הם נאלצו לרשום את עילי גבריאל רק בדרכונו הישראלי של ערן משום שצרפת לא מכירה בהליך הפונדקאות לזוגות חד-מיניים. עילי גבריאל נכנס למעשה לצרפת במעמד של תייר, ועל פי החוק הוא חייב לצאת ממנה כל שלושה חודשים.
יתר על כן, לז'אן-לואי אין כרגע כל מעמד מעוגן בחוק כלפי בנו. שינוי החוק בכל הקשור בפונדקאות או ברישום האוכלוסין של ילדים שנולדו בדרך זו הוא אחת מהדרישות שאותן הציג השבוע ערן בפני חברי הפרלמנט הצרפתי מהמפלגה הסוציאליסטית המכינים את הצעת החוק.
ערן, שעסק בעבר ביחסי ציבור ובאומנות, עזב את משרתו כדי שיוכל להתפנות לטפל בבנו. בשעה שנפגשנו בביתו ברובע ה-11 בפריז, שהה עילי גבריאל, כמו הרבה ילדים פריזאים בני גילו, במעון השייך לעיריית פריז.
מהי הצעת החוק, ומדוע אתם מתנגדים לה או לפחות לחלקים ממנה?
"ההצעה מדברת על נישואים לכולם, גם הומואים ולסביות, והיא כוללת גם שינוי במוסד האימוץ שיאפשר לזוגות הומוסקסואליים לאמץ ילדים. אבל כבר כמעט אין ילדים לאימוץ בצרפת, תהליך האימוץ ארוך מאוד, וכניסת זוגות חד-מיניים לתהליך תגביר את הביקוש. כך שאין כמעט סיכוי שזוגות הומואים יוכלו לאמץ בצרפת. הם ייאלצו לאמץ ילדים בארצות אחרות, כפי שממליצים היום לרווקים לעשות. אך המצב מחוץ לצרפת הוא כזה שכמעט שאין מדינות שמאפשרות לרווקים לאמץ. ומובן שברוב המדינות האלו, בעיקר הלא מפותחות, הומוסקסואליות לא מתקבלת בסובלנות. כך שלזוגות חד-מיניים כמעט אין סיכוי לאמץ ילדים. מבחינה זו החוק למעשה ריק מתוכן".
"חשוב לציין שבצרפת הפריה חוץ גופית או מלאכותית אסורה לרווקים ושימוש בפונדקאות אסור לחלוטין. החוק החדש לא מבטל זאת. כך שאם זוג מחליט להביא ילד עם פונדקאית, הילד לא יהיה מוכר בצרפת. לדעת מגישי החוק עדיין לא מוכנים לשינויים כל כך רדיקליים ולדעתם צריך לעשות אותם בשלבים או להכניס תיקונים בהמשך".
אם כך, החוק כלל לא חשוב מבחינתך?
"לדעתי, כפי שהוא מוצג כרגע החוק סמלי לחלוטין. הממשלה בסך הכול מעוניינת להראות כמה היא מתקדמת בנושא הנישואים החד-מיניים, כמו בכמה מדינות אחרות באירופה. יש משהו אבסורדי בחוק הזה במובן זה שהממשלה הצרפתית הולכת צעד קדימה ומכירה בתא המשפחתי החד-מיני, אבל אומרים לנו, 'בעצם אל תתרבו, אנחנו מכירים בכם כזוג, אבל לא כזוג עם ילדים'".
לפי סקרים שנערכו במדינה, רוב הציבור הצרפתי - כ-61% - תומך בהצעת החוק, אבל מדובר בירידה של 4% בתמיכה מאז אוגוסט האחרון, אז החל הקמפיין הציבורי של מתנגדי הרפורמה. בנוסף, התמיכה הציבורית באוגוסט האחרון בתהליכי אימוץ ובהפריה מלאכותית לזוגות מאותו המין עמדה על 53%, וכעת, לאחר קמפיין אינטנסיבי בנושא, ירדה ל-48%. את הקמפיין מובילים מנהיגים דתיים קתולים. יותר מאלף ראשי ערים חתמו על עצומה המתנגדת לחוק והפגנות מחאה נגדו נערכו ביותר מ-75 ערים ועיירות ברחבי צרפת.
מיהם המתנגדים לחוק הנישואים ולהכרה בפונדקאות?
"בעיקר מפלגות הימין ונציגי הדתות. הקתולים, המוסלמים וגם היהודים מגלים הפעם אחדות יוצאת דופן. ומדובר בלובי חזק מאוד. אני יודע שכמרים מסוימים נוהגים להחתים את המאמינים המגיעים למיסות על עצומות נגד החוק. וזה דבר שאסור להם לעשות על פי חוק. ההתנגדות של אנשי הדת וההשפעה הגדולה שיש להם בצרפת מוכיחה שעדיין לא נותק הקשר הזה שבין דת למדינה, למרות שבצרפת כידוע יש הפרדה בין מוסדות השלטון לדת".
"התנגדות נוספת לנושא הפונדקאות מגיעה מארגונים פמיניסטיים בעלי לובי חזק של גורמים הקרובים למפלגה הסוציאליסטית. זאת מטעמים הומניטריים ופמיניסטיים כביכול, הרואים בפונדקאות ניצול של נשים כי מדובר לדעתם ב'רחם להשכיר', בעיקר מאחר שהיום זה קורה במדינות העולם השלישי. אך מה שמטריד אותי ביותר זאת הגישה המקובעת שטוענת שתא משפחתי חייב להיות אבא, אימא וילד, ולא כל 'מוטציה' אחרת, כפי שמציגים זאת אנשי הימין ודתיים קיצוניים".
לא נראה שיש סיכוי שיאשרו פונדקאות בחוק, יש לך פתרון אחר?
"העמותה שבה אני חבר מבינה זאת, לכן אנחנו לא מבקשים תיקון בחוק שיכיר בפונדקאות, אלא שיאפשרו לרשום את הילדים הללו במרשם האוכלוסין. אז הילד יקבל גם אזרחות. היום אני לא יכול לרשום אותו כי הם מסרבים לרשום ילדי פונדקאית".
למרות שעילי גבריאל אינו אזרח צרפת הוא זוכה לאותם השירותים כמו כל ילד צרפתי?
"כן, כאן האבסורד שבכל הסיפור. בני מקבל את כל השירותים שמקבלים ילדים אחרים בצרפת – יש לו ביטוח רפואי והוא התקבל למעון השייך לעיריית פריז, בזכות העובדה שאני אביו, כפי שרשום בתעודת הלידה שאותה התבקשתי להציג כדי לרשום אותו. אגב, שם האם לא מצוין בה. אבל אם חס וחלילה קורה לי משהו, בני לא יוכל לרשת אותי, כי החוק הצרפתי לא מכיר בו כצרפתי. כמו כן, בשלב זה בן זוגי לא יכול לאמץ אותו. ואם אחרי שיעבור חוק האימוץ הוא יאומץ על ידי בן זוגי, ייתכן שבני יקבל את האזרחות הצרפתית דרכו ולא דרך מי שרשום בתעודת הלידה שלו כאביו".