מכסיקו: מלכת היופי נהרגה כמגן אנושי לכנופיה
מריה סוזנה פלורס גאמז, מלכת יופי מקומית בת 20, נורתה למוות בחילופי אש בין סוחרי הסמים שאיתם הייתה לבין צבא מכסיקו. כ-60 אלף נהרגו במלחמות הסמים בשש השנים האחרונות. היחסים בין הפשע המאורגן לתעשיית היופי עומדים במרכז הסרט המכסיקני המועמד לאוסקר
גורם רשמי אמר שהחיילים תיארו את התקרית הקטלנית בדו"ח צבאי שמילאו. לדבריו, הם כתבו שפלורס גאמז נסעה בשיירת כלי רכב עם חמושים במדינת סינאולה שבצפון מכסיקו, ואלה נעמדו מאחוריה כשירדו מהמכוניות וחילופי האש החלו. עדיין לא ברור אם הצעירה ירתה גם כן וחקירה מתנהלת בנושא. בתקרית נהרגו שני חברי כנופיה וארבעה נעצרו.
גוופתה של פלורס גאמז נמצאה בשבת כשלידה רובה בדרך כפרית באזור ההררי של מדינת סינאולה, שבה פועל קרטל הסמים הידוע במדינה. פלורס גאמז זכתה בתחרות היופי המקומית של סינלואה השנה, אך לא הצליחה בתחרות היוקרתית יותר, שהזוכה בה משתתפת באירוע הלאומי.
זו התקרית השלישית לפחות שבה נקשר שמה של מלכת יופי או מתחרה, לכנופיית סמים. הקשר אף היה נושא לסרט שנעשה אשתקד וזכה לשבחי הביקורת. הסרט "מיס ביה" הוא המועמד מטעם מכסיקו לאוסקר הסרט הזר הטוב ביותר.
"זה סיפור שחוזר על עצמו", הסביר חביאר ולדז, מחבר הספר "מיס נרקו", על אודות הקשרים בין תעשיית הסמים לעולם הדוגמנות. "יש יחסים, לפעמים נעימים ולפעמים טרגיים, בין הפשע המאורגן למלכות היופי, לתחרויות, לתעשיית היופי עצמה".
"זו שאלה של פריבילגיות, כוח, כסף, אבל גם צורך. עבור רבות מהנשים הצעירות האלה, קל להיות מעורבת בפשע מאורגן במדינה שלא מציעה הרבה הזדמנויות לצעירים. כתבתי פעם על נערה שהכרתי שהייתה כל כך נואשת להשיג חבר מהקרטלים שהיא פרסמה מודעת דרושים: 'מחפשת נרקו'".
סופם של הקשרים האלה לרוב מר. במקרה הטוב הצעירה מובלת באזיקים. במקרה הרע, היא פשוט נעלמת. "הן אובייקטים שניתן להיפטר מהם, החוליה הנחותה ביותר בשרשרת ארגוני הפשע. הגברים הצעירים שמגויסים לשמש כחמושים והצעירות היפות שנזרקות כעבור שנתיים או שלוש, מוסגרות למשטרה או נהרגות", סיכם ולדז.
נשיא מכסיקו היוצא, פליפה קלדרון, הכריז מלחמה על קרטלי הסמים. ה"וושינגטון פוסט" כתב היום כי מאבקו בן שש השנים מסתיים במבוי סתום. 60 אלף בני אדם לפחות מצאו את מותם באלימות הקשורה לקרטלי הסמים ובקרבות בינם לבין הצבא בתקופת כהונתו. כוחות הביטחון עצרו או הרגו יותר מ-20 מברוני הסמים המבוקשים ביותר, וחלק מהארגונים גוועו, אולם לרוב הוחלפו הבכירים באחרים. היו קרטלים שדווקא שגשגו, ועל פי העיתון לא הייתה ירידה משמעותית בכמות הסמים שהוברחו לתוך ארה"ב.
הנשיא הנכנס, אנריקה נייטו, הבטיח להמשיך במאבק ובשותפות עם האמריקנים, אך אמר שיעשה כן בדרכים אחרות. לדבריו, מדד ההצלחה יהיה הורדת שיעור מקרי הרצח במדינה. הוא אמור להיפגש היום עם הנשיא ברק אובמה.