שיטת מצליח: הרוכב נפגע, שירביט התנערה
חברת הביטוח ניסתה להתנער מאחריות לפיצוי רוכב אופנוע שנפגע על-ידי מבוטח. השופט לא אהב את תרגילי החברה, וחייב אותה לא רק בתשלום פיצוי מלא, אלא גם הוצאות משפט בסכום חריג במיוחד
פסק דין שניתן לאחרונה בבית משפט השלום בחיפה, צריך לשמש אות אזהרה לחברות הביטוח, ובעיקר אלה המנסות להתחכם ולדחות תביעות מוצדקות של נפגעי תאונות - בנימוק שגם הם אשמים בתאונה. במקרה שלפנינו פסק השופט איל דורון, כי חברת שירביט תשלם הוצאות משפט בסכום חריג של 20 אלף שקל, יותר מסכום התביעה שהוגשה נגדה (16,380 שקל) - סכום שגם אותו תיאלץ החברה לשלם.
פסק הדין עסק בתאונת דרכים שבה פגע כלי רכב שבוטח בשירביט ברוכב אופנוע. הרוכב הפצוע תבע את שירביט במסגרת תביעת צד ג,' אבל זו "ניפנפה" אותו בתירוצים שונים. אלא שהרוכב לא ויתר, ופנה לבית המשפט.
השופט דורון קבע כי גרסתה של חברת שירביט לא הייתה עקבית, בעוד שעדותו של הרוכב שנפצע היתה אמינה ונתמכה בשני עדים ותיק חקירת המשטרה, שקבע כי המבוטח של שירביט הוא האשם בתאונה. למרות זאת, טענו הנהג ושירביט כי יש להטיל על התובע "אשם תורם" בגין אחריותו לתאונה. זאת מכיוון שהאיש העיד, בהגינותו, כי ראה מבעוד מועד את כלי הרכב של הנתבע מאותת שמאלה, ובכל זאת לא האט.
"דין טענת הנתבעים בדבר אשם תורם להידחות, הן על הסף והן לגופה," קבע השופט. לגבי הנזק, קבע השופט כי כתוצאה מהתאונה הוכרז האופנוע כ"אובדן גמור," ושמאי קבע את ערכו במקור על 16.5 אלף שקל, ובניכוי שווי השרידים 14,850 - שקל. הנתבעים לא הגישו חוות דעת שמאי מטעמם, ולא טרחו לסתור את קביעות השמאי ששכר התובע, בעלות של 1,160 שקל.
"מדובר בתביעה שלא הייתה צריכה כלל להגיע לדיון," קבע השופט, "אחריותו הבלעדית של הנתבע לתאונה ברורה הייתה כבר בשלב הגשת התביעה, לאור התמונות שצורפו אליה, כאומרות - גרסת הנתבעים איננה אמת. התעקשות הנתבעת לנהל משפט הינה בבחינת נקיטת 'שיטת מצליח', והדרך היחידה להדביר את התופעה הינה עשיית שימוש בפסיקת הוצאות לדוגמא".
ושימו לב לדברים האלה, שבהם מסכם השופט את החלטתו: "הנוהג של חלק מחברות הביטוח לקזז סכומים מתביעות צד ג' בגין אשם תורם כביכול הינו נוהג אשר השימוש בו נפוץ יתר על המידה, ולא אחת נעשה שלא בתום לב".