מפגינים בתחריר, טיוטת חוקה מצרית תושלם היום
זה הצעד שיפייס את מתנגדי מורסי, שאמש הביאו לכיכר כ-100 אלף איש? האסיפה השנויה במחלוקת שמנסחת חוקה חדשה הודיעה כי ניסוחה יושלם היום, כך שתעלה למשאל עם כבר בחודש הבא. כשתאושר, אמור הצו המחזק את מורסי להתבטל
מאות מפגינים נמצאים גם הערב (יום ד') בכיכר תחריר בקהיר, זה היום השישי ברציפות, ודורשים מהנשיא האיסלאמיסט מוחמד מורסי לבטל את הצו שפרסם בשבוע שעבר ושמרחיב את סמכויותיו על חשבון בתי המשפט או כל גוף אחר העשוי לבקר אותו. מדובר אמנם בהרבה פחות אנשים מכפי שהיו בכיכר אמש, אז התאספו שם כמאה אלף בני אדם, אך זו עדות נוספת להתעקשות המחנה הליברלי שמורסי יחזור בו מהצעד שעורר דאגה רבה גם בעולם לגבי הכיוון שאליו הולכת מצרים.
עוד חדשות מהעולם :
- ישראלי בפרלמנט הצרפתי: פונדקאות להומואים
- אופרת הסבון שמכעיסה את ארדואן
- פיגוע תופת בדמשק, המורדים: הפלנו עוד כלי טיס
- הפגינו עירומים בקונגרס: "הקיצוץ באיידס הורג"
מנגד, בצעד שלדברי גורם רשמי באחים המוסלמים (תנועתו של מורסי) יכול לפתור את המשבר במצרים, המשבר הקשה ביותר מאז שעלה מורסי לשלטון לפני חמישה חודשים, האסיפה המנסחת חוקה חדשה למדינה הודיעה כי תשלים את גיבושה של טיוטת החוקה כבר היום, אחרי חודשים ארוכים. אותו גורם אמר כי טיוטת החוקה עשויה לעלות למשאל עם כבר באמצע החודש הבא.
"נתחיל עכשיו, ובעזרת אללה נסיים היום", אמר חוסאם א-רריאני, יו"ר האסיפה המנסחת את החוקה, בתחילת הישיבה של הגוף שנועדה להשלים את ניסוח הטיוטה. אם החוקה אכן תאושר בחודש הבא במשאל עם, היא תבטל את הצו שפרסם מורסי ושהרחיב את סמכויותיו. הצו, שקבע כי בית המשפט אינו יכול לבטל את החלטות הנשיא ובכך חיזק למעשה משמעותית את כוחו של מורסי, עורר חשש בקרב מתנגדי הנשיא כי הוא יקל על מורסי לנהל את המדינה כרודן, כפי שעשה חוסני מובארק. מורסי מצדו, בניסיון להרגיעם, הבהיר כי הצו הוא זמני, ותוקפו יפוג עם אישור החוקה.
שלושה מחברי האסיפה המיוחדת המנסחת את החוקה אמרו כי הצבעה באסיפה על טיוטת ההצעה אמורה להיערך מחר. עם זאת, יצוין כי עצם פעילותה של האסיפה הזו שנויה במחלוקת: ליברלים ויריבים רבים של מורסי שהיו חברים בה בימיה הראשונים עזבו אותה בהפגנתיות, בטענה כי היא נשלטת על-ידי החברים האיסלאמיסטים בה וכי קולם שלהם אינו נשמע. ברגע שניסוח החוקה יושלם והטיוטה תאושר, יהיה על מורסי לאשר אותה, ולאחר מכן הוא יצטרך להביאה למשאל עם בתוך 15 יום.
כך או כך, המתיחות הפוליטית במצרים נמשכת. בתי המשפט לערעורים במדינה הודיעו היום כי ישעו את עבודתם עד שבית המשפט החוקתי יפסוק בנוגע לצו של מורסי. מערכת המשפט, שבעיקרה לא עברה רפורמה מאז ימי שלטונו של מובארק, נתפשת כיעד העיקרי שבו פוגע הצו שפרסם מורסי בחודש שעבר. הצו ההוא אף מגן על האסיפה המנסחת את החוקה מפני פיקוח משפטי, ובכך מרוקן ממשמעות תיקים
המתנהלים בבתי המשפט ושבהם תבעו גורמים שונים לפרק את האסיפה החוקתית. ביום ראשון הקרוב, בצעד מתריס משהו, ידון בכל זאת בית המשפט העליון במצרים בעתירה לפיזור האסיפה החוקתית.
"הנשיא רוצה לכונן דיקטטורה חדשה", אמר מוחמד סייד אחמד, בן 38, בכיכר תחריר היום. הוא מובטל זה שנתיים, ונמנה עם אותם מפגינים זועמים המתעקשים לפקוד את כיכר המהפכה ולתבוע שינוי. "אנחנו דורשים ביטול של הצו הנשיאותי ושל האסיפה החוקתית, כך שתוקם אסיפה חדשה שתייצג את כל העם ולא רק מגזר אחד".