הקליפ ישראלי, הרקדנים מהיוטיוב
יוני ליבנה הזמין רקדנים מרחבי העולם והיוטיוב להשתתף בקליפ חדש שלו. לו יצא מזה סרטון ייחודי, להם נוצרה קהילה וירטואלית קטנה
זו אולי ישמע לכם קצת רומנטי-בנאלי, אבל הכל התחיל במחאה החברתית. בימים האופוריים ההם, כשמאות אלפי ישראלים יצאו מביתם כדי להפגין נגד יוקר המחייה, ויוני ליבנה (31) עבד על האלבום הראשון שלו "אל מכרות הסוכר", התפרסם "שירון למהפכה" - חוברת שירה שמאגדת בתוכה שירים של כמאה יוצרות ויוצרים.
ליבנה, שהאלבום שלו כבר היה "במצב מתקדם" כלשונו, נתקל שם בטקסט "אלנבי 40" של המשוררת לורן מילק ולא יכול היה להתעלם. לאחר שנפגש עימה וקיבל את ברכתה, כתב לרקדנים מכל העולם, אותם הכיר בזכות יוטיוב, וביקש מהם להשתתף בקליפ החדש שלו. הוא שלח להם את השיר של מילק, ביקש מהם לצלם את עצמם רוקדים לצליליו ולהעלות את הקוב. לרשת. מתוך עשרות הרקדנים אליהם פנה, 17 השיבו במהרה ובחיוב, ובזכות החומרים ששלחו נוצר בסופו של דבר הקליפ המקסים הבא.
משיר מחאה - לקליפ בהרקדה
"מצאתי את השיר ומיד התחברתי אליו", מספר ליבנה ל-Ynet מחשבים, "הוא מדבר על מישהי שישנה בין עבודה ולעבודה, מתחילה במקום זוהר וכל פעם יורדת נמוך יותר בחיים במין משחק של סולמות ונחשים. מצאתי שהשיר הזה נוגע בצורה מעניינת בכל מה שקשור לצעירים, שלמרות המאמצים, לא מצליחים להתקדם".
"השיר עצמו מתעסק הרבה בגוף", הוא מוסיף, "שהולך ונהיה יותר אוטומטי, רובוטי והשליטה של האדם על הגוף הולכת לאיבוד. חשבתי שזה יהיה רעיון טוב אם מבחינה מוזיקלית אני אקח את זה דווקה למקום של תנועה - משהו שכן מפעיל את הגוף. וכך בעצם הגעתי לרעיון של הרקדנים מיוטיוב".
אני הולכת מתוך שינה,
אני קמה מתוך שינה,
אני ישנה מתוך שינה.
עשר שנים בדוגמנות
לא סבלתי ת'עבודה הזאת.
הכחילו לי את המוח
מכרו אותו למדענים.
מעכו את הכבד.
(מתוך "אלנבי 40")
יש לו חולשה לרקדנים
קהילת רקדני היוטיוב אליהם פנה ליבנה היתה מאוד מגוונת וחבריה הגיעו ממקומות שונים בעולם כמו שוודיה, פיליפינים, גרמניה, בריטניה ועוד. חלק מהם הם רקדנים מקצועיים, ואילו אחרים חובבי תנועה שמעלים קטעים שלהם לערוצי יוטיוב אישיים. כדי שיתחברו לשיר ויבינו במה מדובר, ליבנה שלח להם את הטקסט מתורגם, וגילה לשמחתו שלא חייבים להיות ישראלים בזמן המחאה כדי להזדהות עם תוכנו. באתר שמוקדש לקליפ ולפרויקט תוכלו להכיר את כולם."חלקם לקחו את זה מאוד ברצינות", הוא מגלה. "אישה אחת מאריזונה למשל, צילמה את עצמה שש פעמים כבר באותו הערב היא קיבלה את ההודעה שלי, ושלחה לי את כל הקטעים כדי שאבחר אחד. היא בעצמה בכלל ציירת שמעלה לערוץ שלה ביוטיוב קטעי ריקוד על רקע ציורים משוגעים שלה. רקדן נוסף, בחור צעיר בן 18, מעלה בערוץ שלו קטעי ריקוד עם חישוק. הוא כתב לי שהוא מאוד מזדהה עם השיר, שגם לו לקח הרבה זמן למצוא את הכיוון שלו בחיים עד שהוא מצא את החישוק, ושהיום הוא יודע שאין דבר מדהים יותר מלהיות בתוך התנועה המעגלית והבלתי פוסקת של החישוק".
ויש בקליפ גם בחור עם חולצה שכתוב עליה Israel, מה הסיפור שם?
"קוראים לו קיילי סמית, הוא אחד מהרקדנים הראשונים שדיברתי איתם. באותו הזמן רץ ברשת קמפיין של תמונות שהיה כתוב בהן Iranians we love you - we will never bomb you ("איראנים, אנחנו אוהבים אתכם, לעולם לא נפציץ אתכם"). הוא החליט, מבלי שדיברתי על זה איתו להגיב לזה, באמצע הקליפ שלו הוא מוריד את החולצה העליונה ומתחת כתוב israel we love you. הרבה מהרקדנים היו מודעים לנושא הזה של ישראל, הוא ספציפית ניסה להכניס את ההומור הפוליטי שלו לריקוד".
הם עצמם ידעו על קיומם אחד של השני?
"זה מעניין, כי באמת נוצרה קהילה קטנה. אחרי שהם צילמו את עצמם רוקדים, הם העלו את הקטעים האינדיבידואליים שלהם ליוטיוב, ובשלב מסויים התחילו להתכתב אחד עם השני ולדבר על הפרוייקט ועל ריקוד באופן לכללי".
האם עשיתם להם אודישנים, או שכל מי ששלח לך תגובה חיובית נכנס לקליפ?
"מההתחלה פניתי לאנשים שרציתי, אז כמובן שלא ערכתי שום אודישן. מה שעוד יפה לראות זה שעורכת הקליפ, ג'סיקה קלברמן, הצליחה באמצעים של עריכה לגרום לזה להיראות כאילו הם ממש רוקדים אחד עם השני ואפילו דחפה אותי לקליפ, אפילו שאני לא ממש יודע לרקוד".
שיחקתי בעשרה סרטים ישראלים ולא הלכתי אפילו לראות אותם.
הייתי אצל במאים קשוחים.
לא סבלתי ת'עבודה.
הייתי מלצרית באלנבי 40,
לא סבלתי את העבודה הזאת.
עשר שנים בניקיון
לא סבלתי ת'עבודה.
(מתוך "אלנבי 40")
כולם רוקדים עכשיו
הקליפ נעשה בשיתוף פעולה של מותג וויסקי בלנטיינס, שבוחר לקדם את עצמו על ידי קידום פרוייקטים יצירתיים כמו זה של ליבנה. הוא עצמו מספר מנהלי המותג לא התערבו בעבדותו, אלא רק סיפקו מימון. כחלק מהעבודה המשותפת, ליבנה ובלנטיינס מזמינים גולשים שרוצים להשתתף בגירסה הישראלית של הקליפ לשלוח להם קטעי ריקוד משלהם, אם גם לכם יש את הבוגי תוכלו לקבל פרטים נוספים בלינק הזה. את ליבנה ולהקתו תוכלו לראות ב-16 בדצמבר בקפה ביאליק בתל אביב.