שתף קטע נבחר

 

החוקה המצרית: "שלטון העם, האיסלאם - הבסיס"

כלי התקשורת במצרים פרסמו את טיוטת החוקה שתובא למשאל עם, במועד שיקבע הערב מורסי. "ההלכה האיסלאמית היא המקור הראשי לחקיקה", נכתב, לצד ניסוחים ליברליים: "אין כבוד למולדת שבה אין כבוד לאישה". הנשיא זקוק לאישור הפרלמנט ולייעוץ מועצת ההגנה כדי להכריז מלחמה

בצל המחאה נגד שלטונו של נשיא מצרים מוחמד מורסי, פרסמו בצהריים (יום ה') כלי התקשורת במדינה את טיוטת החוקה שעליה אמורה להיות מושתתת המדינה הדמוקרטית החדשה, תולדת המהפכה ששמה קץ לשלטונו של חוסני מובארק. מורסי צפוי לפרסם הערב צו שבו ייקבע מועד משאל העם לאישור החוקה, שאחריו ייערכו בחירות חדשות לפרלמנט. ייתכן שהוא אף יישא דברים. ועדת החוקה מצביעה כעת על אישורה. במסמך מודגשים עקרונות דמוקרטיים ומובטחות חירויות הפרט, אולם מוצהר בפירוש: "האיסלאם היא דת המדינה, השפה הערבית היא השפה הרשמית ועקרונות ההלכה האיסלאמית הם המקור הראשי לחקיקה".

 

החתימות על טיוטת החוקה ()
החתימות על טיוטת החוקה

 

החוקה מגבילה את תקופת שלטונו של הנשיא וקובעת כי הוא יכול להיבחר פעם שנייה, לכהונה של ארבע שנים בלבד. עוד נקבע כי הנשיא הוא המפקד העליון של צבא מצרים והוא לא יכריז מלחמה או ישלח כוחות מחוץ למדינה, "אלא לאחר שנלקחה בחשבון דעתה של מועצת ההגנה הלאומית ולאחר שהושגה הסכמה של רוב חברי הפרלמנט".

 

מורסי נכנס ללשכת הנשיאות של מובארק. שלטון הנשיא מוגבל לשתי כהונות בנות ארבע שנים (צילום: AFP, EGYPTIAN PRESIDENCY ) (צילום: AFP, EGYPTIAN PRESIDENCY )
מורסי נכנס ללשכת הנשיאות של מובארק. שלטון הנשיא מוגבל לשתי כהונות בנות ארבע שנים(צילום: AFP, EGYPTIAN PRESIDENCY )

מובארק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מובארק(צילום: AFP)

 

החוקה מכוננת את הקמת המועצה להגנה לאומית שבראשה עומד הנשיא. המועצה תכלול את שני ראשי הבתים בפרלמנט, ראש הממשלה, שר ההגנה, שר החוץ, שר האוצר, שר הפנים, שר המודיעין הכללי, הרמטכ"ל, מפקדי חילות הים והאוויר, מפקד ההגנה האווירית, ראש אגף המבצעים בצבא ומנהל אגף המודיעין הצבאי. על פי החוקה, תקציב הצבא יעמוד בראש סדר העדיפויות של התקציב הכללי. דעתה של המועצה תישמע גם בכל הנוגע להצעות חוק הקשורות בצבא.

 

כמו בחוקות קודמות, גם חוקה זו מצהירה כי "עקרונות ההלכה האיסלאמית" יהיו הבסיס לחקיקה. אבל בסעיף חדש נכתב שיש להיוועץ במוסד הדתי העליון במצרים, אל-אזהר, בכל נושא הקשור בשריעה. בנוסף נקבע כי העומד בראש המוסד, שייח אל-אזהר, שמשמש גם כמופתי של מצרים, לא יוכל להיות מודח על ידיהנשיא וכי החוק יקבע את הדרך שבה הוא ייבחר מבין חברי הגוף של אנשי הדת הבכירים.

 

מי יפזר את הפרלמנט?

אחת הסוגיות הנדונות בחוקה היא סוגיה שמחוללת כעת סערה במצרים – פיזור הפרלמנט. מורסי פרסם בשבוע שעבר צו שמרחיב את סמכויותיו באופן שמבטל את סמכויות הרשות השופטת לגביו, בין היתר בתגובה לפיזור הפרלמנט על ידי בית המשפט. כעת קובעת החוקה: הנשיא רשאי לפזר את הפרלמנט רק בהחלטה מנומקת ובאישור משאל עם.

 

הפרלמנט המצרי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפרלמנט המצרי(צילום: EPA)
 

 

מפגינים נגד מורסי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים נגד מורסי(צילום: רויטרס)

מפגינים בעד מורסי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים בעד מורסי(צילום: רויטרס)

 

על פי החוקה, על הנשיא לערוך משאל עם תוך 20 ימים מיום פרסום החלטתו על פיזור הפרלמנט. אם החלטתו מתקבלת, עליו לקיים בחירות מוקדמות תוך 30 יום. אם ההחלטה נדחית, על הנשיא להתפטר מתפקידו. עם זאת, אסור לפזר את הפרלמנט במצב חירום. אזרח יכול לעתור נגד חברותו של מחוקק בפרלמנט.

 

"הנשים שותפות בכול"

"זוהי החוקה של מצרים והמסמך של מהפכתה החלוצית בדרכי שלום", נכתב במבוא לחוקה. "אותה מהפכה שהצית הנוער המבטיח ושהכוחות המזוינים הגנו עליה ושהעם המצרי בעל אורך הרוח תמך בה בכיכר א-תחריר ב-25 בינואר 2011, ובכך הכריז על התנגדותו לכל סוגי העושק, הדיכוי, העריצות, הגזל והמונופול... המהפכה של העם הזה, שהפיחה בו רוח חדשה וטהורה ואספה את המצרים והמצריות יחדיו, נמשכת על מנת לכונן מדינה דמוקרטית מודרנית שדבקה בערכיה ובמרכיביה הרוחניים והחברתיים, בייחודיות שלה ובעושרה".

 

בין העקרונות שמוזכרים בחוקה:

שלטון העם הוא בעל הזכות היחידה לייסד את הרשויות ששואבות את הלגיטימיות ממנו וכפופות לרצונו.

הדמוקרטיה היא שיטת הממשל שמבטיחה העברה של השלטון בדרכי שלום, ומעמיקה את הפלורליזם הפוליטי והמפלגתי. אותה שיטת ממשל מבטיחה את טוהר הבחירות ומסייעת לעם לקבל את ההחלטות הלאומיות.

חירות האזרח בכל היבטי החיים.

שוויון בפני החוק ושוויון הזדמנויות לכל האזרחים והאזרחיות ללא אפליה, נטייה או פרוטקציה.

שלטון החוק הוא הבסיס של השלטון במדינה שמבטיח את חירות הפרט ואת הלגיטימיות של השלטון.

מתן כבוד לפרט הוא אבן הפינה בבניית המולדת. כבודו של הפרט הוא המשך טבעי לכבוד של המולדת הזו ואין כבוד למולדת שבה אין כבוד לאישה... הנשים הן מחצית מהחברה ושותפות בכל הרווחים ותחומי האחריות הלאומיים.

 

נשים מפגינות בכיכר תחריר נגד מורסי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשים מפגינות בכיכר תחריר נגד מורסי(צילום: EPA)

 

לגבי יהודים ונוצרים נכתב כי עקרונות ההלכות שלהם הם המקור הראשי לחקיקות המסדירות

את מעמדם האישי, את ענייניהם הדתיים ואת בחירת הנהגתם הרוחנית.

האחדות הלאומית היא חובה דתית של המדינה והחברה והיא הבסיס של היציבות והלכידות הלאומית והיא עמוד התווך בבניית המדינה המצרית המודרנית והליכתה לעבר התקדמות ופיתוח.

ההגנה על המולדת היא חובה לאומית שמגויסים אליה המשאבים האנושיים והכספיים.

הביטחון הוא חסד גדול שמנגנוני הביטחון שומרים עליו. אין צדק ללא הגנה ואין הגנה ללא מוסדות ביטחוניים שמסוגלים לבסס יראת כבוד למדינה בצל מתן כבוד מוחלט לשלטון החוק וכבוד האדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים בכיכר תחריר. הרקע לפרסום החוקה
צילום: רויטרס
מורסי. רשאי לפזר את הפרלמנט רק באישור משאל עם
צילום: AP
מומלצים