שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

ר"מ איטליה לנתניהו: נצביע בעד הפלסטינים

גם רומא, מידידותיה הגדולות של ישראל באירופה, תצביע בעד מדינה פלסטינית. מונטי התקשר לנתניהו: "הצעד אינו מערער את הידידות האיתנה עם ישראל". המדינות הבלטיות יימנעו. שגריר ישראל באו"ם: "זה פרס לטרור ולהתחמקות ממשא ומתן"

הקריסה המדינית נמשכת: עוד אחת מידידותיה הגדולות ביותר של ישראל באירופה מתכוונת להצביע בעד מדינה פלסטינית. איטליה הודיעה אחר הצהריים (יום ה') רשמית כי גם היא תתמוך הלילה באישור בקשתם של הפלסטינים להכיר בהם כמדינה משקיפה שאינה חברה, במהלך הדיון בעניינם בעצרת הכללית של האו"ם. בשבוע שעבר היו הערכות שאיטליה תתנגד לבקשה, ובימים האחרונים פורסם כי בכוונתה כנראה להימנע.

 

בהודעה שפרסמה אחר הצהריים הממשלה ברומא נמסר כי הצעד עולה בקנה אחד עם תמיכתה של איטליה בפתרון של שתי מדינות לשני עמים. בהודעה האיטלקית נמסר כי ראש ממשלת איטליה, מריו מונטי, התקשר לנשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, ולראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, כדי להסביר את החלטתה של איטליה.

 

עצרת תמיכה באבו מאזן והפנייה לאו"ם בשכם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עצרת תמיכה באבו מאזן והפנייה לאו"ם בשכם(צילום: רויטרס)
 

ריקודים וחגיגות בחברון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ריקודים וחגיגות בחברון(צילום: EPA)

 

בהודעה נאמר כי איטליה מייחלת לקיומן של שתי מדינות שיחיו זו לצד זו בשלום, בביטחון ותוך הכרה הדדית, ותומכת בקיומו של משא ומתן בין הצדדים. עוד נמסר כי בשיחתו עם נתניהו הבהיר מונטי שהחלטת איטליה לתמוך בבקשה הפלסטינית אין בה כדי לערער את הידידות האיתנה וארוכת השנים עם ישראל.

 

שגריר ישראל באו"ם, רון פרושאור, אמר הערב ל-ynet כי "הניצחון הפלסטיני היום הוא ניצחון פירוס". השגריר, שנשמע נרגש כמה שעות לפני שיעלה על במת האו"ם לקראת ההצבעה, הדגיש כי אלה גם הדברים שיאמר קבל עם ועולם. לדבריו, הוא יסביר ש"זהו מעשה סמלי, פרס לטרור, פרס למי שמסרב לנהל משא ומתן, פרס על אי-קיום הסכמים חתומים".

 

פרושאור, שינסה לדבר אל מצפונם של השגרירים העומדים להצביע אף שעמדתם לא תשתנה, יאמר להם: "המעשה הזה לא יקרב בין הצדדים, אלא ירחיק ביניהם". השגריר אמר ל-ynet כי בתנאים האלה לא תקום מדינה פלסטינית, וכי "כל ניסיון להפוך את הסכסוך לבינלאומי - לא יצליח".

 

המדינות הבלטיות החליטו להימנע

בהצבעה הלילה צפויים הפלסטינים לזכות בתמיכתן של כמעט כל מדינות אסיה ואפריקה, ובשבועות האחרונים השקיע משרד החוץ הישראלי מאמצים אדירים בניסיון לגרום למדינות מרכזיות באירופה להצביע נגד המהלך. המטרה הייתה לפגוע במידת הלגיטימיות של ההכרה שבה יזכו הפלסטינים. אלא שהמאמצים האלה עלו בעיקרם בתוהו, והבוקר הודיעה גם גרמניה כי לא תצביע נגד מדינה פלסטינית, אלא תימנע. בכך הצטרפו הגרמנים לאוסטרליה ובריטניה שיימנעו כנראה אף הן.

 

לפי ההערכות גם צ'כיה שהתכוונה להתנגד תבחר להימנע. המשמעות היא שאף מדינה אירופית לא תצביע נגד הפלסטינים. לפחות 15 מדינות אירופיות יתמכו בהצעה, והשאר כנראה יימנעו.

 

 

מנגד, נחמה קטנה הגיעה הערב לישראל מצפון-אירופה: המדינות הבלטיות לטביה, ליטא ואסטוניה הודיעו רשמית כי יימנעו בהצבעה, ולא יתמכו במדינה פלסטינית. שר החוץ הלטבי, אדגרס רינקביקס, אמר כי "מצער שהאיחוד האירופי לא הצליח לגבש עמדה משותפת לקראת ההצבעה". שר החוץ של אסטוניה, אורמס פאט, אמר כי אסטוניה "תומכת בפתרון של שתי מדינות, וכמו מדינות רבות אחרות באיחוד האירופי נשארת נייטרלית".

 

המונים הגיעו לעצרת בחברון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המונים הגיעו לעצרת בחברון(צילום: AFP)

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו בטוח כי ההחלטה באו"ם לא תשנה דבר בשטח. לדברי נתניהו, החלטה על פלסטין כמשקיפה באו"ם "לא תקדם את הקמתה של מדינה פלסטינית, אלא תרחיק אותה". בביקור במרכז מורשת בגין, אמר נתניהו כי "ידה של ישראל תמיד מושטת לשלום, אבל לא תקום מדינה פלסטינית בלי הכרה במדינת ישראל כמדינתו של העם היהודי. לא תקום מדינה פלסטינית בלי הכרזה על סיום הסכסוך ולא תקום מדינה פלסטינית בלי סידורי ביטחון אמיתיים שיגנו על מדינת ישראל ואזרחיה".

 

בגדה המערבית החלו כבר בצהריים עצרות וחגיגות לציון היום ההיסטורי, כ"ט בנובמבר הפלסטיני. אלפים רבים של פלסטינים באו להשתתף בעצרות תמיכה באבו מאזן ובפנייה הפלסטינית לאו"ם, שהתקיימו במרכזי הערים בגדה וכללו ריקודי פולקלור פלסטיני.

 

בהפגנה בחברון מול בניין העירייה התנוססו דגלי פתח ודגלי פלסטין ונוכחים בה גם תומכים ונציגים של הפלגים הפלסטיניים האחרים. העצרת נערכת לאחר פגישות שערכו מנהיגי הפלגים בכדי להביע אחדות שורות, בעקבות מבצע "עמוד ענן". הפגנה יוצאת דופן התקיימה גם ברצועת עזה: תנועת פתח של אבו מאזן ארגנה שם עצרת תמיכה במהלך באו"ם, ובחמאס אישרו את ההפגנה מבלי להתערב בנעשה בה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חגיגות ברמאללה
צילום: AP
עצרת תמיכה בפנייה לאו"ם, היום ברמאללה
צילום: AFP
מומלצים