קנון 650D מטיילת בהרי פירין
ה-650D של קנון היא מצלמת הרפלקס ל "מתחילים פלוס" אבל יכולה אפילו למשוך צלמים רציניים שמחפשים מצלמה לא יקרה במיוחד. לקחנו אותה לטיול אתגרי - האם גם לכם כדאי?
ה-650D של קנון היא מצלמת הרפלקס ל "מתחילים פלוס" והיורשת שממשיכה את סדרת המאיות שלפניה, ה-550D וה-600D. למרות שהיא נחשבת למצלמת מתחילים ה 650D מציעה כמה חידושים מעניינים ורציניים שלא נמצאים אפילו במצלמות הדגל של קנון וניקון כגון פוקוס אוטומטי רציף בזמן צילום, וידאו ומסך מגע מפרקי. המאפיינים הללו בנוסף לאחרים שיש במצלמה זו עושים אותה אטרקטיבית מאוד לצלם המתחיל ויכולים אפילו למשוך צלמים רציניים. המצלמה עולה כ-3,000 ש"ח. המחיר נע בין הרמה המקצועית של המצלמות המקצועיות שמתחילות סביב ה-5,000 ש"ח ובין קטגורית מצלמות הכניסה הפשוטות יותר שנעות סביב ה 2,000 ש"ח.
עיצוב מאפיינים וחידושים
הגוף של ה-650D מעוצב בצורה דומה מאוד ל-600D מבחינת גודל. השינויים העיקריים הם מצב צילום וידאו נפרד שנוסף בכפתור ההדלקה ומסך מפרקי ששודרג גם למסך מגע – פעם ראשונה שקנון מפתחים את האופציה הזו ב-DSLR. מסך המגע ברמה מאוד גבוהה והוא מהסוג שרגיש למגע ולא ללחץ. ממש כמו מסכי המגע המתקדמים של הסמארטפונים, אפשר לשלוט כמעט בכל אפשרויות הצילום במסך עצמו (פוקוס, חשיפה ועוד) ולעשות זאת בסינכרון מלא עם הלחצנים הרגילים של המצלמה.
אם אתם לא רוצים לבזבז סוללה כמובן שאפשר גם לכבות אותו ולהשתמש רק בלחצנים. מסך המגע מציע גם אפשרות שיטוט בתמונות שצילמתם על ידי החלקת האצבע על המסך וכן גישה מלאה לתפריטי המצלמה. שדרוגים נוספים מה 600D שבאופן כללי מהווים מאפיינים מרשימים למצלמת פתיחה הם 9 נקודות פוקוס, האמצעית רגישה במיוחד ב F/2.8. למצלמה רגישות ISO שמגיעה ל 12,800 ויכולה להיות מורחבת ל 25,600. מעבד DIGIC5 חדש המהיר פי כמה מה DIGIC4 הקודם. צילום רציף של 5 תמונות בשניה ומיקרופון סטריאו מובנה להקלטת קול בצילום וידאו.
חיישן היברדי שיטות פוקוס
איך קשור חיישן היברידי (מיד נסביר מה זה) לפוקוס? למצלמות רפלקס יש שתי שיטות למצוא פוקוס. הראשונה היא שיטה בשם Phase detection- PD. זו השיטה שבה המצלמה משתמשת כאשר מצלמים דרך העינית. בשיטה זו האור עובר דרך העדשה, פוגע במראה שמסתירה את החיישן (זה שקולט את התמונה) ועובר למנסרה שמפצלת את התמונה לחיישן פוקוס נפרד (לא החיישן שקולט את התמונה). על ידי השוואה של התמונה המפוצלת חיישן ה PD מוצא את הפוקוס.
השיטה השניה נקראת Contrast detection -CD וזו השיטה שבה רוב המצלמות משתמשות כאשר מצלמים במצב תצוגה חיה דרך המסך. בשיטה זו הפוקוס מתבצע ע"י מציאת הניגודיות הטובה ביותר ע"י חיישן התמונה עצמו. היתרון של שיטת ה PD היא שהיא מאוד מהירה לעומת CD, אך ה CD מאפשרת מציאת פוקוס ברמה המדויקת ביותר.
בצילום וידאו או סטילס במצב תצוגה חיה האופציה היחידה לפוקוס הייתה על ידי שיטת CD היותר איטית כיון שבמצב זה המראה למעלה. קנון בנתה חיישן חדש לגמרי שמשלב בו את היכולת לעשות פוקוס בשתי השיטות על ידי חיישן המצלמה עצמו שקולט את התמונה, ומכאן שמו – "חיישן היברידי". בחיישן החדש ישנם פיקסלים מיוחדים שהוקצו במיוחד לגילוי פוקוס וכך חיישן התמונה עצמו יכול להשתמש גם בשיטת ה PD. מצב זה מאפשר פוקוס אוטומטי מהיר ורציף בזמן צילום וידאו. ה 650D מאפשרת 3 מצבי פוקוס שונים בוידאו:
1. אוטומטי לחלוטין. המצלמה בוחרת איפה לשם את הפוקוס ואת השינויים.
2. אוטומטי עם איזור בחירה. המצלמה תעקוב אחרי ריבוע מוגדר אותו יכול המשתמש למקם וכך לבחור איפה יהיה הפוקוס.
3. זיהוי פנים. המצלמה מזהה אוטומטית פרצופים בתמונה ומתפקסת עליהם.
הפוקוס בוידאו עדיין לא מגיע לרמת השליטה והדיוק של מצלמות הוידאו אבל הוא בהחלט מהווה התקדמות רצינית בתחום הוידאו ב DSLR ונמצא רמה מעל שאר המצלמות היום בשוק. במצב הפוקוס האוטומטי לחלוטין המצלמה אכן משיגה פוקוס אך אין ערובה שהוא יהיה בהכרח על מה שתרצו. במצב האוטומטי עם איזור הבחירה הפוקוס כבר מתמקד על מה שאתם בוחרים אך לפעמים הוא בורח אם מה שכיוונתם עליו לא ממש קונטרסטי. במצב זיהוי פנים הפוקוס נשמר בצורה מצוינת על הפנים של האדם בפריים.
יחד עם ה 650D והשיפור ביכולות הוידאו הוציאה קנון גם שתי עדשות מסדרה חדשה בשם STM - ראשי התיבות של "Stepping motor". אלה הן עדשות עם מנוע פוקוס מהיר, שקט וחלק במיוחד המיועדות לעבוד בהתאמה בצילום הוידאו עם שיטת הפוקוס החדשה.
תנו לה מבט שני
ממבט ראשוני ה-650D לא נראית מרשימה במיוחד, במיוחד אם מסתכלים עליה כמצלמת המשך עם קצת שידרוגים לקודמותיה. מצד שני אם מסתכלים על החבילה הכוללת שהיא מציעה בתור מצלמת חובבים – החבילה נראית מרשימה בהחלט.
חיישן 18 מגה פיקסל עם יכולות ISO גבוהות, מערכת פוקוס מתקדמת עם 9 נקודות פוקוס, חיישן היברידי המאפשר פוקוס רציף בצילום וידאו, הקלטת סאונד סטריאופונית, מסך מגע מפרקי עם שליטה מלאה ברוב אפשרויות הצילום ועוד. בהחלט מצלמה שיכולה להתאים לצלם מתחיל עם שאיפות או כמצלמת גיבוי לצלם רציני.
(אגם Tevno, רכס פירין, צילום: תומר רצאבי)
(תודה ל-Canon Proshop של קרט על השאלת המצלמה)
תומר רצאבי הוא צלם טבע ומדריך בקורס "צילום נוף" בגליץ בית הספר לצילום.