יתקוף באיראן, יחכה שנפעל לשלום. אובמה ואנחנו
בראיון מיוחד ל-ynet מסביר מרטין אינדיק, השגריר בת"א לשעבר ומקורב להילרי קלינטון, את מדיניות הממשל שמתרחק ממעורבות במזרח התיכון: אובמה לא ידחוף להסכם עם הפלסטינים, אלא אם יזהה שהצדדים מתעוררים
אובמה יתקוף באיראן בקיץ, אם עד אז לא תהיה פריצת דרך דיפלומטית. כך מעריך מרטין אינדיק, שכיהן בעבר פעמיים כשגריר ארה"ב בישראל וכיום הוא סגן נשיא מכון ברוקינגס היוקרתי בוושינגטון, בראיון מיוחד ל-ynet. הנשיא האמריקני יעשה זאת, לדבריו, לא כדי להגן על ישראל, אלא כדי להוציא לפועל את המדיניות שלו למניעת הפצת נשק גרעיני.
אינדיק, ששירת תחת הנשיא ביל קלינטון בבית הלבן, במחלקת המדינה, ונחשב מקורב למזכירת המדינה הילרי קלינטון, מכיר היטב את השחקנים בנושא המזרח תיכוני משני צדי האוקיאנוס. את הדברים הוא אומר לקראת כינוס "פורום סבן", שייפתח הערב (ו') בוושינגטון, בהשתתפות השרים הישראלים הבכירים אביגדור ליברמן ואהוד ברק, וכן ציפי לבני, ראש ממשלת הרשות הפלסטינית סלאם פיאד, ובני הזוג קלינטון.
"בכוונת הנשיא להוריד את המעורבות של ארה"ב במזרח התיכון. הוא סיים את המלחמה בעיראק, הוא יסיים את המלחמה באפגניסטן והוא יסיים את התלות האמריקנית בנפט מהמזרח התיכון בארבע השנים הקרובות. אבל איראן שונה.
- אתה רואה את אובמה נותן הוראה לתקוף צבאית?
"בהחלט כן. הוא יעשה הכול כדי לנסות לפתור את זה במשא ומתן. אבל אם הדיפלומטיה לא תתקדם בצורה משמעותית עד לבחירות באיראן שיהיו בחודש יוני, הוא יבחן ברצינות את האופציה הצבאית. עד אז איראן תהיה קרובה מאוד לסף ייצור נשק גרעיני. אובמה לא יירתע משימוש בכוח אם הוא יחשוב שזה הכרחי להגן על הסדר העולמי. זה לא רק ישראל. ספינות הקרב נמצאות כבר בשטח. גם חיל האוויר שם. הוא לא יירתע".
הנשיא מעורב?
אינדיק לא רואה את אובמה כמי שמחוייב למזרח התיכון, וגם לא יכפה את עצמו על ישראל והפלסטינים בנושא המו"מ. "יש לו הרבה דברים אחרים לעשות: המשבר הפיננסי, האתגרים באסיה, הגרעין באיראן, סיום המלחמה באפגניסטן. יש לו אג'נדה עצומה לקדנציה שנייה. הוא לא ישקיע בשלום כעדיפות. אלא אם כן הוא יראה שאחרי הבחירות בישראל יש ראש ממשלה וממשלה המחויבים לעשיית שלום. ובצד הפלסטיני, שאחרי ההצבעה באו"ם, גם הם מחויבים. רק אז הוא עשוי ללכת על זה".
אובמה גם לא צפוי להתערב במערכת הבחירות בישראל, מעריך אינדיק. הפעם היחידה שזה קרה לדבריו הייתה ב-1996 כשהנשיא קלינטון "התערב לסייע לפרס ובא לפסגה בשארם א-שייח ולביקור בישראל. קלינטון התערב כי רבין נרצח, ותהליך השלום התמוסס לנגד עינינו. זה היה משהו שהנשיא היה מאוד מחויב לו. אוסלו, הסכם השלם עם ירדן. היינו בעיצומו של מו"מ עם סוריה. הרבה היה על כף המאזניים. לכן קלינטון התערב".
אובמה, לדבריו, לא במצב דומה, ולכן לא יתערב בבחירות בישראל. "בשלב זה, זה תלוי בישראלים. אם הצדדים ירצו לפתור את המחלוקות, הוא ישמח להיות מעורב. אם לא, אז יש לו דברים אחרים לעשות. זהו המסר שהוא שולח".
בניגוד למה שהצטייר כלחץ של אובמה על ישראל לא להיכנס למהלך קרקעי ברצועת עזה במהלך מבצע "עמוד ענן", אינדיק טוען ש"לא רצינו שהצבא ייכנס קרקעית, אבל אם אתה בוחן את ההצהרה של אובמה, הוא לא קרא לישראל לנהוג באיפוק. במשברים בעבר תמיד הנשיא אמר שיש לישראל זכות להגן על עצמה אבל קרא לה לנהוג באיפוק. לא הפעם - ממשלת ישראל ביצעה את החלק שלה בהחלטתה לנהוג באיפוק. מורסי מימש את השפעתו על החמאס. מזכירת המדינה באה לסגור את העסקה. אנחנו צריכים להיות שם, אבל נתניהו ומורסי הובילו. וזה סימן לבאות. אובמה יחכה לראש הממשלה של ישראל אחרי הבחירות ולמנהיג הפלסטינים ליטול את ההובלה".