שתף קטע נבחר

 

מורסי מנסה לפייס: "הצו זמני, אני לא דיקטטור"

בראיון לטלוויזיה הממלכתית פנה נשיא מצרים לאזרחים הזועמים וניסה להרגיע: "הסמכויות יישארו אצלי רק לזמן קצר. זה שלב קצר וחשוב". על המחאה נגדו: "זה טוב שהאופוזיציה מביעה את דעתה. לא אשתמש בשלטון כדי לכפות משהו"

נשיא מצרים מוחמד מורסי העניק אמש (ה') ראיון לטלוויזיה הממלכתית ובו ביקש לפייס את הרחוב הזועם ולהסביר את מהלכיו האחרונים. "הצווים שהוצאתי זמניים והם מממשים את הרצונות ואת הצרכים בשלב זה", אמר בראיון המוקלט בהתייחסו לתקנות שהעניקו לו סמכויות בלתי מעורערות עד כינון החוקה. "אנחנו עוברים שלב קצר מאוד אבל גם חשוב מאוד".

 

 

מורסי שב והדגיש שהחקיקה עברה לסמכותו האישית מפני שמועצת העם פוזרה. הוא התעקש שמדובר בשלב קצר שיסתיים במשאל עם על טיוטת החוקה, וגינה את השוואתו לחוסני מובארק. "אני לא דיקטטור", אמר והאשים במזימה נגד המדינה את שרידי המשטר הקודם. הוא סירב לחשוף את המזימה בנימוק שהוא לא רוצה לעורר בלבול ברחוב.

  

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

מאז פורסמו הצווים פרצה מחאה עממית ברחובות מצרים, ומורסי ספג ביקורות מגורמי אופוזיציה, אזרחים ומערכת המשפט.

מורסי התייחס לכך בראיון ורמז שמאחורי המחאה עומדים גורמים ממשטרו של מובארק: "זה טוב מאוד שהאופוזיציונר מביע את דעתו. אופוזיציה היא דבר נדרש. משמח אותי מאוד לראות את האנשים מביעים את דעתם בחופשיות, אבל לעתים עליי לבחון האם גורם מושחת מהמשטר הקודם עומד בלב המהפכנים או שהוא מנסה להציג את עצמו, כביכול, כמגן המהפכה".

 

כבר בפתיחת דבריו הזכיר מורסי למראייניו שבמשך עשרות שנים סבל הציבור המצרי מדיקטטורה ולא נהנה מחירות. "אני הבטחתי במצע הבחירות שלי שדם ההרוגים במהפכת ה-25 בינואר יהיה באחריותי", הוסיף. "אנחנו לא מתכוונים להשתמש בשלטון כדי לכפות משהו, אבל רוצים לממש את רצון המהפכנים שמעוניינים לראות את הפושע (הכוונה למובארק) מקבל את עונשו אם ישנן ראיות לפשעיו".

 

כשנשאל לגבי טענות האופוזיציה שמצרים הנוכחית היא דיקטטורה, ענה הנשיא: "אין מקום לדבר על דיקטטורה. אני והעם סבלנו ממעשיו של הדיקטטור והפשעים נגד המולדת". 


 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

כשהתבקש להתייחס למשבר מול הרשות השופטת אמר מורסי שהצווים החוקתיים שלו מממשים את דרישות אנשי המהפכה. הוא התעקש שהרשות השופטת עדיין עצמאית, אבל "מי שמחוקק הוא הפרלמנט והוא אינו קיים היום. כאשר אני קובע חקיקה, זו אינה האחריות של הרשות השופטת".

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

המראיינים התעניינו בנהלי האבטחה האישית של הנשיא ותהו האם הוא עוטה שכפ"ץ. מורסי ענה בשלילה והוסיף שהוא מייחל לכך שהאבטחה סביבו תהיה בגבולות הצרים ביותר. המראיין שאל: "כלומר, אתה לא לובש עכשיו שכפ"ץ?". מורסי חייך והשיב: "כמובן שלא. למה שאלבש אותו כשאני יושב אתכם?".

  

ההפגנות יימשכו בסוף השבוע

בשעה ששודר הראיון המשיכה האסיפה החוקתית לאשר את סעיפי טיוטת החוקה שגובשה. עד שעות הערב נראה שחבריה הצליחו לאשר יותר ממאה סעיפים. מחר אמורים גורמי אופוזיציה להפגין בקהיר ובשבת אמורים תומכיו מהזרמים האיסלאמיסטים לצאת במפגן משלהם לתמיכה במורסי. בהתחלה הוא תוכנן להיערך בכיכר א-תחריר,

אך לפי הדיווחים השונים מקום ההתכנסות השתנה כדי לא למנוע חיכוך עם מתנגדיו של הנשיא.

 

מוקדם יותר הערב הודיעה האופוזיציה במצרים שתמשיך להפגין נגד מורסי בשל הניסיון שלו "לחטוף את מצרים מהאזרחים". הם אמרו שימשיכו לערוך "הפגנות שקטות ברחבי המדינה".

 

בצהריים פרסמו כלי התקשורת במצרים את טיוטת החוקה שעליה אמורה להיות מושתתת המדינה הדמוקרטית החדשה. במסמך מודגשים עקרונות דמוקרטיים ומובטחות חירויות הפרט, אולם מוצהר בפירוש: "האיסלאם היא דת המדינה, השפה הערבית היא השפה הרשמית ועקרונות ההלכה האיסלאמית הם המקור הראשי לחקיקה".

 

החוקה מגבילה את תקופת שלטונו של הנשיא וקובעת כי הוא יכול להיבחר פעם שנייה, לכהונה של ארבע שנים בלבד. עוד נקבע כי הנשיא הוא המפקד העליון של צבא מצרים והוא לא יכריז מלחמה או ישלח כוחות מחוץ למדינה, "אלא לאחר שנלקחה בחשבון דעתה של מועצת ההגנה הלאומית ולאחר שהושגה הסכמה של רוב חברי הפרלמנט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורסי. רמז שגורם מהמשטר הקודם עומד מאחורי המחאה נגדו
צילום: AP
מומלצים