51% מהציבור: לא יושג הסכם עם הפלסטינים
רוב הישראלים לא מאמינים במו"מ המדיני, רק 40% סבורים שהשלום יושג - עוד חמש שנים. יחד עם זאת, 58% מוכנים לוותר על הגרעין הישראלי תמורת מזרח תיכון ללא גרעין
פסימיות בציבור הישראלי שלאחר מבצע "עמוד ענן" ומעט לפני ההכרה בפלסטינים באו"ם. מסקר שנערך מ-21 בנובמבר עד 26 בנובמבר, עולה כי 51 אחוז מהישראלים לא מאמינים שיושג הסכם שלום עם הפלסטינים. הסוקרים גם גילו ממצא מפתיע יחסית - רוב הישראלים מוכנים לוותר על הגרעין הישראלי בתמורה להפיכת המזרח התיכון לאזור ללא נשק גרעיני.
- הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
- בחירות 2013
- כל העדכונים ב-ynet
הנתונים הוצגו בסקר שנתי שמתפרסם עם פתיחת הדיאלוג האסטרטגי של פורום סבן היום (ו') בוושינגטון ממש לאחר ההצבעה בעצרת הכללית של האו"ם, שהכירה ברוב גדול ברשות הפלסטינית כמדינה משקיפה בארגון. עוד לפי הסקר - רוב גדול מהציבור בישראל, 58 אחוז, מוכן לוותר על הנשק הגרעיני שמחזיקה ישראל, על פי דיווחים זרים. רוב גדול ביותר, 87 אחוז, סבורים שאיראן תשיג נשק גרעיני לבסוף.
את הסקר ערכו מכון דחף וד"ר שיבלי טלחמי, חוקר במכון סבן ומרצה באוניברסיטת מרילנד בקרב 600 ישראלים, בין 21 ל-26 בנובמבר, וטעות הדגימה היא 4 אחוזים. לפי הנתונים, החברה הישראלית חצויה 50-50 בשאלה אם יש לתקוף את מתקני הגרעין האיראניים. מקרב התומכים רק 20 אחוז בעד תקיפה גם בלי תמיכה אמריקנית.
הכרה בעצרת הכללית של האו"ם:
- האו"ם אישר ברוב עצום: פלסטין - מדינה משקיפה
הסוקרים גם בחנו את עמדות הציבור בזירה הפלסטינית, בייחוד לנוכח מבצע "עמוד ענן". 45 אחוז חושבים שהעימות בעזה הסתיים בלא מנצח. 40 אחוז השיבו שישראל ניצחה, ו-11 אחוז שחמאס ניצח. לגבי המצב האסטרטגי של ישראל בעקבות המבצע, 38 אחוז חושבים שהוא לא השתנה בעקבות המבצע, 36 אחוז סבורים שהמצב האסטרטגי השתפר, ואילו לדעת 21 אחוז המצב הורע.
כמו כן, מעט יותר ממחצית הציבור הישראלי לא מאמין שיושג הסכם שלום עם הפלסטינים, ואילו 40 אחוז אומרים שהשלום בלתי נמנע, אבל יעברו עוד חמש שנים עד להגשמתו. בנוגע להסכם השלום עם מצרים, הישראלים אופטימיים: 41 אחוז מאמינים שהסכם השלום עם מצרים יחזיק מעמד, אך עם שינויים. 36 אחוז אמרו שהוא יישמר במתכונתו הנוכחית, ורק 17 אחוז סברו שיגיע לקצו בארבע השנים הקרובות.
בנוסף, נראה שהישראלים מתחממים כלפי ארצות הברית בכלל וכלפי הנשיא ברק אובמה בפרט. 60 אחוז מהישראלים סבורים שאובמה טוב לישראל ו-60 אחוז חושבים שלא יחול שינוי לרעה בכהונה השנייה שלו. 60 אחוז גם מרגישים שראש הממשלה נתניהו תמך במועמדותו של מיט רומני לנשיאות, ובכל זאת הם לא חושבים שעובדה זו תשפיע על מערכת היחסים בין שתי המדינות.