המורדים בקונגו נסוגו, תושבים חוששים גם מהצבא
עם נסיגת אנשי המיליציה התרבו הדיווחים על אונס וביזה שביצעו במהלך כיבוש העיר גומה, מרכז של כריית מינרלים. על רקע ההבטחה למ"מ עם המורדים, חוששים התושבים גם מהחיילים, שהואשמו גם הם בהרג ובאונס
לאחר שבועות של לחימה, נסוגו היום (יום א') כוחות המורדים מהעיר גומה שבמזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. כוחות משטרה השתלטו בהדרגה על העיר, מרכז של כרייה, בעוד הדיווחים על אונס וביזה מתרבים. המורדים עצמם החלו לעזוב את העיר כבר אתמול, כשהם שרים שירים ומנופפים ברוביהם על גבי משאיות שבזזו. הם נטלו עמם כלי נשק כבדים ותחמושת שהשאיר אחריו הצבא שברח מהעיר. על פי ההסכם, הם ייסוגו למרחק של 20 קילומטרים מהעיר ולאחר מכן יחל מו"מ על דרישותיהם, שכוללות רפורמה פוליטית. כ-285 אלף בני אדם נאלצו לעקור מבתיהם מאז החלה המרידה באפריל.
הכיבוש המהיר של העיר החשובה בידי המורדים בשבוע שעבר עורר חשש ממלחמה בקנה מידה רחב, ובאותה מידה מעוררת נסיגתם תקווה להרגעת הרוחות. "זהו צעד בכיוון הנכון", אמר דובר הממשלה, שהוסיף שהנשיא ג'וזף קבילה יחל בקרוב "לשמוע את מצוקותיהם" של המורדים במסגרת משא ומתן לשלום.
אולם הגעתם העתידית של חיילי הממשלה לא מרגיעה את תושבי העיר, שכן גם הם הואשמו בהרג אזרחים, אונס וביזה. "הם היו נוהגים להפחיד אותנו ולבקש כסף", סיפרה אנג'לין, תושבת גומה שהזדהתה רק בשמה הפרטי. "אנחנו מודאגים, אנחנו רוצים שלום", אמרה בזמן שישבה ליד הדוכן הקטן שלה בשוק המקומי, שהיה ריק מסחורה בשל הלחימה.
כוח האו"ם במדינה, שלא התערב בלחימה ולא בלם את התקדמות המורדים, הודיע שאין בכוונתו לתגבר את שורותיו, המונות 1,600 חיילים.
אזור מזרח קונגו, העשיר במשאבים, בהם נחושת, יהלומים, זהב, וקולטן (רכיש הכרחי בתעשיית הטלפונים הניידים), ידע עשורים של לחימה בין כוחות מיליציה שונים שבה בחשו כוחות אזוריים.
המורדים בקונגו הם בני טוטסי שמרדו כבר בעבר, אך שולבו בצבא הסדיר ב-2009,
כחלק מהסכם שלום שנחתם במרס 23, ועל שמו הם מכנים את עצמם M23. הם התקוממו באפריל האחרון ודרשו שכר גבוה יותר ויישום מלא של ההסכם. המרד גרם למשבר דיפלומטי באזור כשקונגו האשימה את רואנדה ואוגנדה השכנות בתמיכה במורדים. נשיא רואנדה פול קגמה היה מנהיג הטוטסי שפעלו לשים קץ לרצח העם שם ב-1994. מומחים מטעם האו"ם הצטרפו לטענה ואמרו כי רואנדה סיפקה ציוד ונשק למורדים. קיגלי הכחישה את הטענות, אך ארה"ב ובריטניה, בעלות ברית של רואנדה, קיצצו והקפיאו סיוע צבאי למדינה.