שביתת האחיות: אילו שירותים לא תקבלו היום?
שביתת האחיות נכנסה לתוקפה הבוקר, ואחיות בתי החולים עובדות במתכונת שבת. באילו בתי חולים מתקיימת השביתה, מה קורה עם בדיקות שנקבעו מראש, והאם טיפות החלב שובתות גם הן? מדריך מיוחד
חודשים ספורים בלבד אחרי שביתת האחיות הגדולה
, ששיתקה את בתי החולים, פותחות האחיות היום (ב') בשביתה נוספת. הסיבה גם הפעם: תנאי העסקתן, שלטענתן משפיעים באופן ניכר על המתרחש בבתי החולים. תוצאות השביתה מורגשות בבתי החולים כבר עתה, בשעות הבוקר המוקדמות יחסית. בבית החולים רמב"ם שורר עומס בחדר המיון וההנהלה ביקשה מהציבור להגיע רק במקרים דחופים, בכפר סבא ובאיכילוב חשים בזעם החולים והאחיות עצמן.
"אנחנו דורשות להפסיק להיות פראייריות", אומרת ל-ynet אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחיות. "האוצר מנצל אותנו. במחלקות שוכבים במקום 40 חולים 70 חולים, בחדרי המיון מכבים שריפות. אם מרכבות מוציאים חיילים כי צפוף, ובמטוסים לא מושיבים אם אין מקום, נותר רק מקום אחד שבהפקרות - בית החולים. אני מזמינה את כל האזרחים לבוא ולבקר בחדרי המיון ובמחלקות, ולראות את הקטסטרופה שמתחוללת שם. היום זה ההורים שלנו, מחר זה אנחנו. שלא ינצלו אותנו, זה לא הוגן. אנחנו המקצוע היחיד שבאמת נלחם למען החולים, ומה שנעשה על ידי האוצר הוא בושה וכלימה ולא מוסרי לכל העם שלנו".
אז מי שובת, מה קורה עם בדיקות שנקבעו מראש, האם תחנות טיפת חלב יפעלו והאם אכן מומלץ לא להגיע לבתי החולים כלל? הכנו עבורכם מדריך מיוחד עם תשובות לכל השאלות הבוערות:
מי שובת?
כל בתי החולים הציבוריים ובתי החולים של שרותי בריאות כללית: פוריה, נהריה, רמב"ם, הלל יפה, מאיר, בילינסון, שניידר, איכילוב, תל השומר, אסף הרופא, קפלן, ברזילי, סורוקה ויוספטל. בנוסף שובתות כל אחיות "שירותי בריאות כללית" במרפאות הקהילה.
מה דורשות האחיות?
העלאת בשכרן, שעומד כעת על 5,200 שקלים לחודש בממוצע; הקטנת התפוסה הממוצעת בבתי החולים,
העולה באופן תמידי מעל 100% ויותר; הגדלת מספר האחיות: כיום חסרות למערכת הבריאות כ-5,000 אחיות. בהשוואה לעולם, נמצאת ישראל בתחתית במספר האחיות מבין מדינות ה-OECD.
מה זה אומר בפועל "מתכונת שבת"?
במתכונת זו פועל כוח אדם מצומצם, לרוב כחצי מכוח האדם לעומת ימים רגילים, ממש כמו בסופי שבוע. פירושו של דבר שהעבודה היומיומית תתעכב ובכלל זה בדיקות וטיפולים שוטפים, מתן תרופות ושחרור מאושפזים. במסגרת אותה מתכונת שבת האחיות גם לא יגיעו למכונים ומרפאות החוץ. עם זאת, הרופאים ימשיכו לעבוד כסדרם, אולם במכונים ובמרפאות החוץ לא ינתנו שרותי אחיות ובהם טיפולים, זריקות, חיסונים ותרופות. חלק מהפרוצדורות ידחו בהיעדר אחיות (כמו קולונוסקופיות וגסטרוסקופיות). לפיכך, מוטב לברר במרפאה או במכון הספציפי בו אמורה להתקיים הבדיקה שלכם, לפני שאתם מגיעים.
מי אינו שובת?
מרפאות ומכוני קופות החולים בקהילה ממשיכים לעבוד כסדרם. כמו כן ימשיכו להינתן שירותי טיפולי בית, מתן אינסולין, טיפולי פוריות, טיפול בחולים אונקולוגים, ביחידות דיאליזה ובמרפאות הגסטרו. גם מוקד האחיות הטלפוני של קופות החולים ימשיך לפעול כרגיל.
האם הרופאים ממשיכים לעבוד באופן רגיל?
כן. עם זאת יש לזכור שבשל שביתת האחיות יתעכבו הטיפולים, שכן רבים מהרופאים ייאלצו לסייע לאחיות שנותרו בעבודה השוטפת.
כיצד תוכלו להקל על המצב?
אם הגעתכם לבית החולים אינה דחופה, נסו לתאם תור למועד אחר. היעזרו ככל האפשר באחיות קופות החולים ובמוקד האחיות הטלפוני. אם אתם או יקירכם מאושפזים תוכלו לסייע ברחצה או במתן הארוחות בעצמכם.
האם גם תחנות טיפת חלב שובתות?
גם כאן יעבדו האחיות במתכונת חלקית מאוד. בכל עיר תיפתח רק תחנת טיפת חלב אחת, והיא זו שתספק מענה לנשים בהריון בסיכון ופגים.
מה לגבי מתן חיסונים בבתי הספר?
שירותי בריאות התלמיד יופסקו לחלוטין, ולא ינתנו חיסונים.
האם לשכות בריאות הציבור יהיו פתוחות?
רק מקרים דחופים יתקבלו בלשכות לבריאות הציבור במחלקות אפידמיולוגיה בלבד ורק למקרי כלבת, דלקת קרום המוח ומקרי התפרצות מחלה מידבקת או מגיפה. המרפאות לחיסוני חו"ל יהיו סגורות בכל לשכות הבריאות.
מהי אותה תיירות מרפא שהאחיות מאיימות שלא לקבל?
מדובר בתיירים מחו"ל או מהרשות הפלסטינית המגיעים לישראל לקבלת טיפול רפואי פרטי, ומאושפזים בבתי החולים הציבוריים במיטות שהוקצו מלכתחילה לחולים ישראלים. האחיות הודיעו כי לא יקבלו מטופלים אלה למחלקות.