כדאי להתחיל לעבוד בחברה שסיימה גל פיטורים?
בתעשיית ההיי-טק, אין זה נדיר שחברה תפטר כמות גדולה של עובדים בבת אחת. האם מסוכן להתחיל לעבוד בחברה כזו, שרק סיימה גל פיטורים שכזה, או שאין מפני מה לחשוש? בעלי חברת ההשמה "דיאלוג" מייעצת
תעשיית ההיי-טק הישראלית היא צעירה, וקיימת בצורה מאסיבית החל משנות ה-90 בלבד. למרות שהיא צעירה, התעשייה הזו חוותה שני גלי פיטורים, שזכו לחשיפה תקשורתית גבוהה, ולוו בכתבות בסגנון: "אמבולנס ניצב בתחתית מגדלי החברה, לאור גל הפיטורים", שרק הקצינו את הדרמה.
- לכתבות נוספות בערוץ הקריירה
למרות ההד התקשורתי, גלי הפיטורים הם דווקא הבעיה הקטנה יותר של עובדי ההיי-טק. הם נדירים יותר, והם קורים לרוב, בצמוד למשבר כלכלי גלובאלי ולא כתוצאה ממשהו מקומי.
לעומת גלי הפיטורים הנקודתיים, בישראל ישנה תופעה אחרת – ישראל קנתה לעצמה שם כ-"אומת הסטארט-אפ". אחוז חברות ההזנק שקמות בישראל הוא גבוה מאוד, וזוהי תופעה ייחודית בעולם שכמעט ואין לה אח ורע מחוץ לארה"ב, אבל יש לה גם צד אפל – אחוז חברות הסטארט-אפ שנסגרות, לעולם לא מגיעות לרווחיות, ואגב כך מפטרות את עובדיהן, גם הוא גבוה. הנתון הזה מוביל למקרה הבא:
לפני כמה ימים, פנה אלינו מישהו וביקש להיוועץ בנו: הוא התקבל לעבוד בחברה כלשהי, שזה עתה סיימה גל פיטורים בשל קיצוצים, אבל המשיכה לגייס לתפקידים אחרים, והוא רצה לדעת האם זה אמור להדאיג אותו. השאלה הזו היא משהו שכל עובד היי-טק צריך לחשוב עליו בכובד ראש, כשהוא שוקל לחתום על חוזה העסקה. לצד שאלות מהותיות כגון: כמה שעות עובדים שם ביום, מהו האתגר והעניין שאמצא בעבודה הזו, ומהו השכר, ראוי לשקול גם את היציבות של החברה. אחרי הכול, אף אחד מאיתנו לא רוצה לחתום על חוזה, ולגלות לאחר שלושה חודשיים שהוא מפוטר, כי לחברה נגמר הכסף, רק בגלל שהוא התעלם מכל סימני ההזהרה.
קיצוצים כי קשה, או כי שינינו דרך?
חברה שמפטרת כמות גדולה של אנשים היא אכן סיבה לדאגה לעובד חדש, אבל לא בהכרח. עובד שמתראיין בחברה הזו, צריך לנסות ולהבין האם החברה פיטרה את העובדים רק בגלל שהיא נקלעה לקשיים כלכליים, או שמא, האם הפיטורים נעשו בשל אירגון מחדש. אם חברה עוברת משלב פיתוח המוצר לשלב ההפצה שלו, למשל, היא עשויה לפטר מהנדסים שעסקו בפיתוח, אבל לצרף לתוכה אנשי שיווק ומכירות, שיעסקו בהפצת המוצר. במצב כזה, גל הפיטורים לא בהכרח מעיד על קשיים כלכליים אלא על שלב חדש ומתבקש בהתפתחות החברה.
אל תסתמכו על המזל - בררו
על מנת שלא להגיע למצב בו חתמתם על חוזה עבודה בחברה מסויימת, רק בשביל להיות מפוטרים ממנה כעבור זמן קצר, יש באפשרותו של כל מחפש עבודה לברר מספר פרטים, שעשויים להקטין את הסיכוי שזה יקרה:
קראו על החברה – בעידן האינטרנט, קל מאוד להגיע למידע. הרשת מאפשרת לקרוא פרסומים על מצבה הכלכלי של החברה, על סבבי גיוסים שהיא ערכה, על חוזי מכירות שהיא חתמה, כמו גם על גלי פיטורים אחרונים שהיא ביצעה, והנתונים הללו עשויים להצביע על חוסנה הכלכלי ועל היציבות התעסוקתית בה. אם גיליתם ברשת שחברה סיימה גל פיטורים בשל הערכות מחדש (רה-אירגון), בידקו האם יש לזה השלכה על התפקיד לו אתם מתראיינים.
בררו מול חברים שכבר עובדים שם - בשונה מחברות ציבוריות, שהמאזן שלהן מתפרסם ברבים ופתוח לכולם, המאזן של לא מעט חברות קטנות, במיוחד חברות הזנק, לא מתפרסם ולכן, אין דרך ודאית לדעת מהו הגב הכלכלי שלהן, ועד כמה הן יציבות. אם אתם מתראיינים בחברה כזו, נסו לאתר עובדים שלה, או בפורומים מקצועיים, או בקרב המכרים שלכם, ובידקו מולם מהו הסיכון הגלום בחברה הזו. קחו בחשבון שלמרות הבירורים, לא תמיד ניתן לדעת בוודאות מהי היציבות של החברה.
בררו בראיון העבודה – ראיון עבודה הוא מפגש דו-צדדי, וכשם שהחברה רוצה להתרשם מכם, כך זכותכם להתרשם מהחברה. אם אתם מתראיינים בחברה שבדיוק סיימה גל פיטורים, רצוי שתעלו את הנושא בראיון העבודה. כל שאלה שיכולה להשליך על העבודה שלכם שם, היא רלוונטית וחשובה!
לסיום, למרות השם הלא יציב שקנתה לעצמה תעשיית ההיי-טק, חברות היי-טק ישראליות (או חברות בינלאומיות שנטעו שורש בישראל), מודעות לבעיית היציבות, וחלקן נערכות בשביל להימנע מגלי הפיטורים הללו.
גורם בכיר בחברת ענק, שהתייעצנו איתו לגבי הכתבה, סיפר כי החברה בה הוא עובד, למשל, הכינה תוכנית מגירה למקרה שהיא תעמוד בפני מיתון אפשרי. על פיו, החברה תעדיף לקצץ את משרת עובדיה ל-80%, ולצמצם הטבות נלוות, על מנת להימנע מפיטורים, ותשתמש בפיטורים רק כמוצא אחרון.
הוא ציין שהוא שמע על מגמה כזו בקרב חברות היי-טק נוספות, ושהימנעות מפיטורים היא משהו שטבוע ב-DNA של החברה, ונובע משתי סיבות – עובדים הם נכס ועל נכסים לא מוותרים בקלות, ומנגד, חברות שממהרות לפטר הן חברות שעובדים יטו פחות לשאוף לעבוד בהן בגלל מדד חוסר היציבות שהן מפגינות. לאור דבריו, נותר רק לקוות שהמדיניות הזו תהפוך לחזון נפרץ, ותאומץ על ידי עוד ועוד חברות הייטק בישראל.
הכותבת היא מנכ"לית ובעלים של חברת ההשמה "דיאלוג " למקצועות ההיי-טק