שתף קטע נבחר

שביתת האחיות: "אין עם מי לדבר בבתי החולים"

חלק מהחולים מזדהים, אחרים מתקשים להשלים עם השלכות השביתה. "בת של חולה שהניתוח שלה נדחה התחילה לצעוק", סיפרה אחות בהדסה. חברתה הבהירה: "המשכורת מבישה, השביתה מוצדקת". האוצר: "העלאת שכר לא תגרום לשינוי"

ניתוחים מבוטלים, חולים שחוששים מהידרדרות במצבם וקרובי משפחה של מאושפזים שלא מפסיקים לצעוק - כך נראה היום הראשון של שביתת האחיות. הבוקר (יום ב') פתחו האחיות בשביתה כללית בכל בתי החולים הציבוריים לאחר שהמשא ומתן עמן הגיע לטענתן למבוי סתום - ועד שיימצא פתרון מתבצעת עבודתן במתכונת שבת.

 

שביתת האחיות - דיווחים נוספים ב-ynet

האחיות: "שובתות כדי שהמצב לא יידרדר יותר"

האחיות שובתות: "חדרי מיון הפכו לחדרי מלחמה"

שביתת האחיות: אילו שירותים לא תקבלו?  

 

העומס התחיל לתת את אותותיו, מרפאות החוץ עובדות במתכונת מצומצמת וחלק מהמרפאות האחרות לא פעלו כלל. בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים חלה ירידה של 25 אחוזים בשירות המטופלים במרפאות החוץ. במחלקת עיניים מאושפז יהודה קרני. "לא היה היום עם מי לדבר, היו רק רופאים ולא היה מי שיקבל את פניי. בינתיים אני מחכה לבדיקה במחלקת אף אוזן גרון ואם לא אבדק הבעיה שלי תחמיר".

 

קרני הביע תמיכה בשביתת האחיות: "הן מקבלות גרושים ונותנות את הנשמה". מנגד, הצוותים בהדסה עין כרם סיפרו שחלק מהמטופלים לא קיבלו בעין יפה את השביתה. בינה אדרי, אחות בבית החולים, אמרה כי "היינו צריכים לשלוח הביתה חולים שהגיעו לניתוחים. הייתה פה בת של חולה שהניתוח שלה נדחה והיא פשוט התחילה לצעוק ולהתעצבן. לא ידעתי מה להגיד לה, אנחנו מרגישות חוסר אונים".

 

אחראית המחלקה, האחות רותי ששתיאל, הוסיפה כי "המטופלים זועמים וכועסים מאוד כי הם מחכים כבר הרבה זמן. מצד אחד החולים מגלים הבנה כי הם יודעים שאנחנו עובדות קשה, אבל מצד שני צריך להבין שאנשים ביטלו ימי עבודה ולקחו ימי חופש כדי ללוות את בני משפחותיהם לניתוחים. בסופו של דבר אנשים יאבדו סבלנות. צריך להבין שהמשכורת שלנו היא כמו של פקידות שלא עובדות בשבתות ובחגים. באוצר מגלים אטימות כלפינו".

 

גם במחלקה ההמטולוגית ניתן לחוש בעומס. האחות הראשית במחלקה סיפרה כי "אנשים צריכים לקבל טיפול, ובגלל שאנחנו עובדות במתכונת שבת, העומס מורגש על מי שנשארה לעבוד. היום עבדנו עם אחות אחת פחות, אבל זה משמעותי כי גם כשכל התקנים מאוישים יש עומס גדול". מיכל, שאמה מאושפזת במחלקה פנימית, אמרה כי "אנחנו זוכים ליחס יפה מהצוות הרפואי, אבל יש מעט אחיות על הרבה חולים".

 

גם בבית החולים העמק בעפולה העומס מתחיל לתת את אותותיו. דנה עוז, אחות אחראית בחדר המיון, אמרה: "השביתה מוצדקת לחלוטין. הציבור לא מבין בכלל מה קורה בבתי החולים, זה עולם אחר. כשיש עומס ממתינים אצלנו עד 45 דקות למיטה במחלקות הפנימיות. אנחנו מגיעות למיון עייפות ובשמונה שעות משמרת אנחנו לא יכולות לצאת לשתות או ללכת לשירותים, זה לא אנושי. יש אצלנו הרגשה של שליחות, אבל בסופו של דבר אתה רוצה להיות מתוגמל בשכר".

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

עוז הוסיפה כי "המצב משפיע על אחיות שבוחרות לעזוב את המקצוע ולעשות הסבה. אני יוצאת ב-6:00 בבוקר מהבית וחוזרת ב-19:00 בערב, שישה ימים בשבוע, והמשכורת מבישה. ככל שהשביתה תימשך, היא תהיה מורגשת יותר. כבר עכשיו יש מעט שחרורים מהמחלקות הפנימיות ובמקביל לחולים שהגיעו למיון אין מקום במחלקות הפנימיות".

 

משרד האוצר: "ההצעה אינה מקובלת" 

במשרד האוצר טוענים בתגובה כי דרישת העלאת השכר מצדן של האחיות היא מופרזת. "ההצעה שלהן אינה מקובלת, כי על מספרים כאלו אנו לא יודעים לדבר", אמר עו"ד קובי אמסלם, הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר. "יש הבדל בין מה שמציגות האחיות בחוץ לבין מה שהן מבקשות בחדרי חדרים".

 

אמסלם אמר עוד כי "יש לנו נטייה להעדיף פתרונות שיספקו מענה לבעיות במערכת ולא להעדיף העלאת שכר גורפת כפי שדורשות האחיות. אף שהמצב שבו מצוי תחום הסיעוד בארץ לא טוב, אנו חשים כי כל אפשרויות הפעולה ביחס לאחיות מוצו, מלבד הסכם על השכר. הדברים שיזם וביצע סגן שר הבריאות ליצמן צפויים להביא להגדלה משמעותית במספר הסטודנטים לסיעוד והם שיביאו לפתרון העומס ואיוש התקנים. השביתה לא תביא היום או בעוד חמישה חודשים אחיות חדשות למערכת והעלאת שכר לא תגרום לשינוי".

 

בהכנת הכתבה השתתף מאור בוכניק
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"חוסר אונים". הפגנת אחיות באסף הרופא, היום
צילום: ירון ברנר
צילום: גיל יוחנן
"המטופלים זועמים". ששתיאל
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
"שלחנו הביתה חולים". אדרי
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
"נותנות את הנשמה". קרני
צילום: גיל יוחנן
"אפשרויות הפעולה מוצו". עו"ד אמסלם
מומלצים