מחאה נגד מורסי: יום בלי עיתונים במצרים
שורה של עיתונים עצמאיים בארץ הנילוס אינם מפרסמים היום גיליון, במחאה על הצו הנשיאותי של מורסי והחוקה החדשה - שלטענתם אינם מבטיחים את חופש הביטוי. מחר: ערוצי טלוויזיה יחשיכו מסכים. באוגוסט השאירו פובליציסטים טורים ריקים
יותר מעשרה עיתונים עצמאיים במצרים, בהם כמה מהגדולים והחשובים בעיתוני ארץ הנילוס, אינם מתפרסמים היום (ג'), במחאה על הצו הנשיאותי שפרסם הנשיא מוחמד מורסי, צווים המגדילים את סמכויותיו ולטענת אנשי התקשורת פוגעים בחופש הביטוי. בצעד שישלים את המהלך, שסוכם בישיבה משותפת של עורכי העיתונים ונציגי ערוצי הטלוויזיה, יחשיכו מחר כמה ערוצי טלוויזיה את המסכים.
עוד חדשות מהעולם :
- חלל: "וויאג'ר 1" על סף יציאה ממערכת השמש
- אחרי ההפסד בבחירות: מיט רומני מצא עבודה
- ר"מ הונגריה: אגן על היהודים מהאנטישמיות
- ההריון המלכותי: "כמו מתנת חג מולד לאומה"
בין העיתונים שאינם מפרסמים היום גיליון אפשר למצוא עיתונים מהזרם הליברלי כמו "אל-מסרי אל-יום", "אל-ווטן", "א-דוסתור", "א-שורוק", "א-תחריר", "אל-וופד" ו"אל-פג'ר". עיתונים המזוהים עם הזרם האיסלאמיסטי, שאליו משתייך הנשיא מורסי, לא הצטרפו למחאה, וכך גם עיתונים ממסדיים כמו "אל-ג'ומהוריה" ו"אל-אהראם". עם זאת, העיתון "אל-יום א-סאבע" דיווח כי עיתונאים רבים באתר האינטרנט של העיתון הנפוץ "אל-אהראם" החליטו לשבות היום לאות הזדהות עם המחאה.
כבר אתמול קיבלה מחאת העיתונאים ביטוי בכלי התקשורת. חלק מהעיתונים המשתתפים במחאה פרסמו בעמוד השער שלהם קריקטורה בשחור-לבן, שבה נראה אדם יושב חסר אונים בצינוק, מכוסה בעיתונים ואינו יכול לצאת. זהו משל למצבם של העיתונים במצרים. ב"אל-יום א-סאבע" למשל נכתב על אותה קריקטורה: "הצו החוקתי מבטל את הזכויות וכובל את החירויות. לא לדיקטטורה".
מחר צפויים שלושה ערוצי טלוויזיה מצריים עצמאיים - "On TV", "דרים" ו-"CBC" - להחשיך את המסך לאות מחאה. גורמים במצרים סיפרו כי מתנהל משא ומתן עם ערוצים נוספים כדי שיחשיכו את מסכיהם. בחוקה שתובא החודש לאישור במשאל עם במצרים מוזכר חופש העיתונות, ולפיה אסור לסגור כלי תקשורת ללא פסק דין של בית משפט וצנזורה תוטל רק בימי מלחמה או בעתות חירום, אולם העיתונאים אינם מסתפקים בכך. הם טוענים כי אין די ערבויות לכך שחופש העיתונות אכן ימומש.
מחאת העיתונאים היום אינה הראשונה ב"מצרים החדשה". באוגוסט האחרון, במחאה על כך שהבית העליון של הפרלמנט מינה בעצמו עורכים חדשים לעיתונים הממסדיים, השאירו בעלי טורים בעיתונים מצריים שונים חלל לבן במקום המוקצה לטוריהם. הם נמנעו מהצגת דעותיהם לאות מחאה.