רוב עצום באו"ם: לפתוח הגרעין הישראלי לביקורת
174 מדינות התייצבו מאחורי המדינות הערביות וקראו לחתימה ישראלית מיידית על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני
ברוב בינלאומי אדיר, אישרה הלילה (יום ג') העצרת הכללית של האו"ם החלטה שקוראת לישראל לפתוח באופן מיידי את תוכנית הגרעין שלה לביקורת של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. 174 מדינות תמכו בהחלטה, שש מדינות התנגדו ושש נוספות נמנעו בהצבעה - ישראל, ארצות הברית, קנדה, איי מארשל, מיקרונזיה והרפובליקה של פלאו.
לבד מהדרישה לפיקוח ולחתימה ישראלית על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני, תמכו המדינות גם בגיבוי ישראלי לכינוס ועידה בינלאומית בדרג גבוה שתעסוק באיסור על "הכנסת" נשק גרעיני למזרח התיכון כולו. הוועידה האמורה, שתוכננה להתקיים באמצע החודש בהלסינקי, בוטלה לפני כשבועיים בלחץ הממשל האמריקני, מחשש שתתמקד בישראל.
"על ישראל להצטרף לאמנה ללא עיכוב נוסף", קוראת ההחלטה באו"ם, שלא נושאת עמה תוקף משפטי אך נהנית מהשפעה רבה על דעת הקהל העולמית. לאחר שהתקבלה, הביעו מדינות ערב "סיפוק רב".
באופן מסורתי, "מדיניות העמימות" הישראלית מסרבת לאשר או להכחיש קיום של נשק אטומי בתחומה, למרות פרסומים רבים לאורך השנים על פיתוח מקומי של ארסנל גרעיני, שעשוי לכלול עשרות ראשי קרב.
בכפוף לכך, נמנעה ישראל מלחתום על האמנה הבינלאומית, וכמוה עוד שלוש מדינות בלבד - הודו, פקיסטן וצפון קוריאה. כור המחקר הישראלי IRR-1 במרכז למחקר גרעיני בשורק, עם זאת, נמצא תחת פיקוח של סבא"א, בעוד הקריה למחקר גרעיני בדימונה, שם לפי פרסומים זרים מיוצר הנשק הגרעיני, אינה פתוחה לפקחים.
המאמץ הערבי לדחוק את ישראל לוועידה, תחת הניסיון ליצור "מזרח תיכון נקי מנשק להשמדה המונית", נתקל בעמדה ישראלית תקיפה, לפיה מהלך כזה ייצא לפועל רק לאחר כינון שלום אזורי.
Read this article in English