חוששים מסוכרת? 6 מזונות לאיזון הסוכר בדם
קינמון, קטניות, ירקות ירוקים ושיבולת שועל - לא מעט מזונות שנמצאים במילא במטבח שלנו מסייעים לשמירה על רמה תקינה של סוכר בדם ולמניעת סיבוכי סוכרת. מה כדאי לאכול כל יום?
הקפדה על תזונה בריאה מהווה חלק מרכזי וחשוב ביותר בכל הקשור למניעת סוכרת ולטיפול במחלה. ככלל, ההמלצות הניתנות לחולי סוכרת רלוונטיות לשמירה על הבריאות של כלל האוכלוסייה: צריכה נאותה של ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים, מוצרי חלב דלי שומן, עוף ודגים - וכמה שפחות ממתקים ומזונות תעשייתיים עתירי שומן ומלח.
חולי סוכרת צריכים להקפיד על ארוחות בזמנים קבועים לאורך היום, כדי להימנע מעליות חדות ברמות הסוכר בדם.
אפשר למנוע סוכרת?
- חטיף בריא: 8 נשנושים למניעת סוכרת
ידוע כיום כי למטופלים הנעזרים בייעוץ מקצועי מדיאטן מומחה ונמצאים במעקב תזונתי יש סיכוי טוב הרבה יותר לשמור על רמות מאוזנות של סוכר, ולמנוע את סיבוכי המחלה. אז, מה הם המזונות שכדאי להוסיף לתפריט?
1. שמן זית
שמן הנו נטול פחמימות, ולכן אינו מעלה את רמות הסוכר בדם. בנוסף, הוא מאט את ספיגת המזונות הנאכלים לצד השמן.
שמן זית עשיר בחומצת שומן אומגה 9 ואומגה 3, המסייעות להגמשת כלי הדם ומאפשרות זרימת דם שוטפת.
שמן אף אינו מעלה את רמות האינסולין, ובכך מקטין את אי-הסבילות לאינסולין שקיימת אצל אנשים רבים וגורמת לעלייה ברמות סוכר בדם.
2. קינמון
מחקרים רבים מראים צריכה של כפית קינמון (5 מ"ג) עד שלוש כפיות ביום משפיעה לטובה על הפחתת רמות הגלוקוז בדם.
3. תה ירוק
תה ירוק מכיל את נוגד החמצון EGCG, המסייע להגמשת כלי הדם ומייצב את רמות הגלוקוז בדם.
מחקר עדכני שנערך באוניברסיטת פנסילבניה גילה כי הרכיב מפחית את רמות הסוכר בדם ומונע עלייה חדה שלו לאחר ארוחה שעיקרה פחמימות.
4. קטניות
קטניות כגון עדשים, אפונה, שעועית וחומוס מכילות אמנם כמות לא מבוטלת של פחמימות, אבל גם הרבה סיבים תזונתיים המהווים מעין "מסננת" לסוכר, מאיטים את קצב ספיגתו לדם ומקטינים את העומס הגליקמי.
5. ירקות ירוקים
ירקות טריים ירוקי עלים כמו חסה, כרוב, תרד, מנגולד ופטרוזיליה, וכן ירקות ירוקים קשים (טריים, מאודים או קפואים) כגון סלרי, מלפפון, כרובית, שעועית ירוקה וקולרבי מכילים פחמימות המשחררות במעיים הורמונים מפחיתי תיאבון, כך גילו חוקרים במחקר שהתפרסם ב-British Medical Journal.
נוסף על כך, מצאו החוקרים כי ירקות אלה משפרים את הרגישות לאינסולין, ובכך גורמים לוויסות טוב יותר של רמות הגלוקוז בדם.
אכילת ירקות כמו אספרגוס, שום וארטישוק ירושלמי יכולה לסייע במקרים של סוכרת והשמנת יתר, ומפחיתה את הסיכון לחלות מראש בסוכרת מסוג 2, כיוון הירקות עשירים במגנזיום וידועים כנוגדי חמצון יעילים.
6. שיבולת שועל
שיבולת שועל מכילה אחוז גבוה של סיבים תזונתיים משני סוגים, ויטמינים מקבוצת B (במיוחד B1), ויטמין E ונוגדי חמצון. הכמות הגדולה של סיבים תזונתיים גורמת לספיגה איטית יותר של הסוכר בדם, ובשילוב נוגדי החמצון הדבר הופך את שיבולת השועל למזון מומלץ לייצוב רמות הסוכר.
על פי מחקר שהתפרסם ב-2008 ב-Clinical Endocrinology and Diabetes, חולי סוכרת ששמרו על תפריט דל סוכר הצליחו להגיע לרמת גלוקוז של 158, ובעזרת תוספת של שיבולת שועל לתפריט הגיעו ל-118 בלבד.
.
לסיכום, כדי להתחמם ולשבוע בחורף מבלי לצרוך סוכרים מיותרים, אפשר להתחיל את היום עם דייסת שיבולת שועל מתובלת בקינמון, לאכול בצהריים חזה עוף עם ירקות ירוקים חלוטים, לשתות אחרי הצהריים תה ירוק ולצדו עוגיות שיבולת שועל, לאכול בערב מרק עדשים ולפני השינה לשתות כוס תה ירוק נוספת, להורדת רמות הסוכר ולהרגעת מערכת העיכול לקראת השינה.
הכותבת היא דיאטנית קלינית וספורט