נגד אסד: נאט"ו אישרה הצבת פטריוט בטורקיה
הברית הצפון-אטלנטית מחזקת את אנקרה לנוכח הלחימה הנמשכת בסוריה, ואישרה את בקשתה להצבת טילי פטריוט להגנה מפני טילים. הסוללות צפויות להגיע "תוך שבועות" ויועברו ככל הנראה דרך הים
לפני פרוץ ההתקוממות היו אנקרה ודמשק מיודדות ובתחילתה ניסה ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן לסייע לפתור את המשבר בדרכי שלום. אולם עם הידרדרות הלחימה הפכה טורקיה לדוברת בולטת נגד בשאר אסד ולתומכת נלהבת של המורדים בו. היא גם ספגה פגיעה קטלנית של פגז שגרם להרג חמישה אזרחים בעיירת גבול. בעקבות הירי היו חילופי אש בין שתי המדינות.
רוסיה, סוריה ואיראן מתחו ביקורת על הבקשה שהגישה אנקרה לברית. שרי החוץ של נאט"ו נפגשו היום עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב שטען שפריסת הטילים עלולה להחריף את המתיחות באזור. "אנחנו לא מנסים להתערב בזכותה של טורקיה, אנחנו רק אומרים שלא צריך להגזים בגודל האיום", אמר לברוב, שלא הביע התנגדות מפורשת להצבת הטילים.
טילי הפטריוט נועדו להגנה בלבד, והם אמורים לפעול רק במקרה של חדירת טילים סורים למרחב האווירי הטורקי. לפיכך לא צפויה להיות להם השפעה על מתקפות של דמשק בתוך גבולותיה.
גרמניה והולנד הן שצפויות לספק לטורקיה מספר סוללות טילים מסוג PAC-3 מתוצרת אמריקנית. מדובר בגרסה החדישה ביותר של הטילים. ארה"ב צפויה להוסיף סוללות ככל שיידרש, כנראה מתוך מאגריה באירופה. הפרלמנטים בברלין ובאמסטרדם נדרשים כעת לאשר את החלטת נאט"ו, שמשמעותה, בנוסף להצבת הטילים עצמם, גם שליחת מאות חיילים לתפעל את הסוללות. לא ברור אם חיילים אמריקנים יישלחו גם הם לטורקיה.
הטילים - להגנה בלבד
חרף הצהרות טורקיה בנושא, נאט"ו לא מעוניינת להיגרר לתוך סכסוך הדמים בסוריה, וראש הברית, פוג רסמוסן, הבהיר היום כי כל הצבת טילים תהיה למטרות הגנה בלבד. "(הברית) בשום פנים ואופן לא תתמוך באכיפת סגר אווירי או כל מבצע התקפי", אמר. לדבריו, פריסת הטילים תתבצע "תוך שבועות".
גורמים בברית הסבירו כי בשל מורכבות הסוללות, שכוללות רדארים, מרכזי שליטה ואמצעי תקשורת ופיקוח, הן לא יכולות להישלח לטורקיה בטיסה, וכנראה יועברו דרך הים. טילי הפטריוט נכנסו לשימוש לפני כ-30 שנים וזכו לשיפורים לאורך השנים. הם מיועדים להגנה אווירית אך הגרסאות המשופרות יעילות גם נגד טילי שיוט וטילים בליסטיים לטווח בינוני וקצר. הטווח המקסימלי שלהם הוא 160 קילומטרים.
טורקיה חברה בנאט"ו מאז שנות ה-50. הברית הציבה במדינה סוללות פטריוט בזמן המלחמות של ארה"ב ועיראק ב-1991 וב-2003. לא נעשה בהן כל שימוש והן הוצאו לאחר כמה חודשים.
הצבת הטילים הוצה על רקע עלייה בדיווחים על האפשרות שאסד מתכונן לעשות שימוש בנשק הכימי שברשותו. רסמוסן פתח את כינוס נאט"ו היום באזהרה ברורה בנושא, כשאמר כי אם ישתמש בנשק, הדבר יגרור התערבות בינלאומית מיידית.
אמש שלח נשיא ארה"ב, ברק אובמה, איום ברור לעבר אסד. בנאום באוניברסיטה בוושינגטון אמר אובמה: "אני רוצה להבהיר לבשאר אסד כי העולם מתבונן. שימוש בנשק כימי יהיה לחלוטין בלתי קביל". אובמה הזהיר עוד כי אם אסד יעשה תנועה כלשהי לקראת שימוש בנשק כימי, הוא יהיה אחראי ויישא בתוצאות. שעות ספורות לאחר מכן טענו גורמים רשמיים כי האמריקנים נערכים לפעילות צבאית שתאבטח את מאגרי הנשק הבלתי הקונבנציונלי בסוריה.
מוקדם יותר דיווח כתב העת "וויירד" מפי גורם אמריקני המעורה במאגרי הנשק הכימי בסוריה, כי מהנדסים סורים החלו בפעולות ממשיות לשימוש בנשק והם משלבים את שני מרכיביו העיקריים. גורמי מודיעין מערביים אמרו שלשום גם לעיתון "ניו יורק טיימס" כי ישנם סימנים חדשים לפעילות באתרים בסוריה שבהם מאוחסן מאגר הנשק הכימי. מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון אמרה לאחר מכן ששימוש בנשק כימי הוא קו אדום עבור סוריה אשר יגרור תגובה מצד ארצות הברית.
Read this article in English