שתף קטע נבחר

אבי איש מוכר בציבור, האם לפרסם את חטאיו?

הבת גילתה כי אביה, איש ציבור מוכר, עשה "מעשים נוראיים" שהביאו לגירושיו. עכשיו היא מתלבטת אם לפרסם אותם ברבים. מה יענה הרב?

שאלה: 

 

אבי הוא איש מוכר בציבור, ולאחרונה אני ומשפחתי גילינו שהוא עושה חטאים נוראיים. מאז התגלה הסוד, אמי נפרדה ממנו, והמשפחה כולה מתלבטת האם יש לפרסם את המעשים. אם נפרסם את המעשים, עלול להיות בכך חילול ה' גדול מאוד, וירבו המחלוקות עליו, עלינו ובכלל בעולם הדתי. מה אתה ממליץ לעשות? (חנה, ירושלים).

 

תשובה:

 

חנה שלום,

 

ראשית, זה באמת מעציב שאיש ציבור עושה דברים פסולים ושליליים. שנית, פרסום דברים שליליים על אדם, כל אדם, אסורים לפי ההלכה. הם מוגדרים כ"רכילות", "לשון הרע", ו"הוצאת שם רע".

 

אנשים טועים לחשוב שאם העובדות נכונות – מותר לפרסמן. כך הוא באמת החוק במדינה. כלומר, אדם המפיץ שמועות או ידיעות על אחר, יכול להיתבע, רק אם העובדות אינן נכונות. אולם לפי ההלכה כאמור, אין היתר לכך.

 

כך הם דברי הרמב"ם בנושא: "אי זהו רכיל זה שטוען דברים והולך מזה לזה, ואומר כך אמר פלוני, כך וכך שמעתי על פלוני, אף על פי שהוא אמת, הרי זה מחריב את העולם, יש עון גדול מזה עד מאד, והוא בכלל לאו זה והוא לשון הרע, והוא המספר בגנות חברו אף על פי שאומר אמת, אבל האומר שקר נקרא מוציא שם רע על חברו, אבל בעל לשון הרע זה שיושב ואומר כך וכך עשה פלוני, וכך וכך היו אבותיו, וכך וכך שמעתי עליו, ואמר דברים של גנאי, על זה אמר הכתוב: יכרת ה' כל שפתי חלקות לשון מדברת גדולות.

 

לשון הרע הורגת

אמרו חכמים שלש עבירות נפרעין מן האדם בעולם הזה, ואין לו חלק לעולם הבא: עבודת כוכבים וגילוי עריות ושפיכות דמים ולשון הרע כנגד כולם, ועוד אמרו חכמים כל המספר בלשון הרע כאילו כופר בעיקר, שנאמר אשר אמרו ללשוננו נגביר שפתינו אתנו מי אדון לנו, ועוד אמרו חכמים שלושה לשון הרע הורגת: האומרו, והמקבלו, וזה שאומר עליו, והמקבלו יותר מן האומרו" (הלכות דעות פרק ז, הלכה ב, ג).

 

ההיתר היחידי לומר לשון הרע הוא כדי למנוע נזקים. למשל, אם ידוע לך שבחנות מסוימת מרמים או מוכרים סחורה פגומה – מותר

להודיע זאת לאחרים, כדי למנוע מהם נזק. גם במקרה זה, ישנם תנאים רבים מתי מותר לומר את הדברים, והעיקריים שבהם, שהדברים אמנם בדוקים ונכונים בוודאות, וכי באמת הדבר ימנע מאחרים נזק.

 

במקרה של אביך, לא ברור אם פרסום הדברים יביא תועלת למישהו, וכפי שאת כותבת, בוודאי יביא נזקים. לכן, נראה שאין לפרסם את הדברים, אלא אם כן הם עונים על התנאים שנזכרו. גם במקרה כזה, כדאי לשתף איש הלכה (רב) בפרטים, כדי שיוכל לשקול אובייקטיבית, האם באמת פרסום הדברים יכולים להציל אחרים.

 

כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
צילום: ויז'ואל/פוטוס
להסתתר מאחורי התיק?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים