שתף קטע נבחר
 

רק בישראל: קבוצת רכישה לממ"דים

מבצע עמוד ענן הסתיים, אך הצורך במרחב מוגן עדיין קיים - מה שהוביל ליוזמות מקוריות לצמצום עלויות בניית ממ"דים. בקיבוץ ארז בעוטף עזה הקימו קבוצת רכישה להוזלת העלויות ב-25%; ובעיריית ראשל"צ רוצים לתת הלוואות לתושבים למיגון הבתים

אחד "המנצחים" במבצע עמוד ענן הוא ללא ספק הממ"ד, שבזכותו נמנעה פגיעה בלא מעט ישראלים. מספר שבועות אחרי הלחימה נראה שהממ"ד ממשיך "לככב" ואף הופך ליותר אטרקטיבי: באחרונה החלו אזרחים ליזום תוכניות להוזלת בנייד ממ"ד.

 

כתבות נוספות על ממ"ד בערוץ הנדל"ן :

 

כיום יש כמה אפשרויות להוספת ממ"ד בדירה. האחת היא באמצעות תוכנית תמ"א 38 - שמקנה תוספת חדר מוגן דירתי ללא עלות, ובתמורה הקבלן המבצע מוסיף מספר דירות על גג הבניין המשותף. אך תמ"א 38 מוגבלת לבניינים בני 33 שנה ומעלה ולא בכל דרך התוכנית אפשרית וכדאית מבחינה כלכלית.

 

אפשרות נוספת היא הצמדה של ממ"ד לבניין הוותיק על חשבון הדייר. כאן מדובר בתשלום לקבלן פרטי בעלות שחוצה לעתים את רף 100 אלף שקל לדירה. סכום זה מצריך לא פעם לקיחת הלוואות - שמקפיצות את המחיר כלפי מעלה.

 

מי מצטרף? קבוצת רכישה לממ"דים

ויש עוד אפשרות נוספת, מקורית יותר. שחף פריפז, תושב קיבוץ ארז הסמוך למחסום ארז בעוטף עזה, הקים לאחרונה "קבוצת רכישה לממ"דים". "היוזמה הגיעה מהשטח", מספר פריפז ל-ynet, "יש צורך של הרבה אנשים בכל הארץ בממ"ד, והמחירים מאוד גבוהים. הבנו שאם נתארגן ביחד - נשיג מחירים הרבה יותר טובים".

 

פריפז הוא חלק מגרעין התיישבות שהוקם בקיבוץ לפני מספר שנים, ששם דגש על מעורבות קהילתית. בחודשים אלו הוא החל בבירורים בעניין הוספת ממ"ד, והבין שהזמנת שירותי הבנייה על ידי חברה מוכרת היא כדאית הרבה יותר מבחינה בטיחותית - אך עם זאת יקרה יותר. פריפז מכוון בעיקר לצמודי קרקע או לבנייה לא קולקטיבית של בניין שלם.

 

"ישנם לא מעט מקרים של קבלנים שבונים ולאחר מכן הממ"ד מתנתק מהמבנה. המחיר של ממ"ד מסוג זה נע סביב 80 אלף שקל. יש 5 חברות מובילות בתחום שהן אף יקרות הרבה יותר, אך מדובר במוצר איכותי בהרבה", מסביר פריפז.

 

לדבריו, "בכוונתו לערוך מול החברות הללו מכרז - כעת יש 71 חברים בקבוצת הרכישה והמטרה שלנו היא להשיג 100 משפחות. לפי הבדיקות שערכנו, נצליח להשיג הנחות של כ-25% מהמחיר בשוק, כך שהמחיר אחרי הנחה יעמוד על כ-70-80 אלף שקל לבניית ממ"ד. הוא יכלול ביטוח למקרי פגיעה, אחריות כללית ובנייה מפוקחת על ידי פיקוד העורף".

 

"לצערנו", מוסיף פריפז, "בדרך כלל ההתאגדויות הצרכניות בישראל לא ממש מצליחות. פה הצלחנו להגיע תוך חודש וחצי ל-71 משפחות מכלל האזורים בארץ ומכלל המגזרים - מהצפון והמרכז ומהדרום".

 

את ההתארגנות לקבוצת הרכישה ניתן למצוא בקבוצת הפייסבוק "מיגוניות לכולם" או במייל info@migun.org.il

 

ראשל"צ: הלוואות חינם לממ"דים

בתוך כך, נראה כי בראשון לציון, שהפכה לקו ראשון לאיום טילים, מעוניינים להעניק מיגון לכל תושב. לצורך כך החליטה העירייה לתת תמריץ כלכלי לתושבים בדירות ללא ממ"ד. "במסגרת מנגנון מתן ההלוואות המוצע, העירייה תישא בעלויות הריבית וההצמדה על מנת לאפשר לכל תושב בעיר לבנות חדר ממוגן בביתו, בהחזר חודשי נמוך יחסית" מסביר ראש עיריית ראשון לציון, דב צור.

 

היוזמה לחלוקת ההלוואות עלתה בישיבת מועצה על ידי חבר המועצה, אייל מושיוב. לדברי מושיוב, הוא קיבל פנייה לפני מספר חודשים מתושבת מודאגת המתגוררת בבית פרטי ישן בשיכון המזרח, ללא ממ"ד או מקלט.

 

"ידה אינה משגת לממן ממ"ד בעלות של כ-100 אלף שקל ללא סיוע, אמר מושיוב. "החלטתי להציע למועצת העיר להרים את הכפפה ולסייע לתושבים באמצעות הלוואה. אין ספק שבעיתוי הזה, הממשלה חייבת להירתם לעניין ולאשר הלוואות בתחום למען כל תושבי גוש דן. אני גם מקווה שיאמצו את הרעיון בכל הארץ".

 

"מדובר בבשורה של ממש, ולא רק בפן הביטחוני", אומר תושב ראשון לציון, "משפרי דיור בדירות 3 חדרים יוסיפו עוד 300-400 אלף שקל על מנת לעבור לדירת 4 חדרים בעיר". לדבריו, "נכון שמדובר בחדר שבזמן מלחמה משמש כמרחב מוגן, אך זהו חדר לכל דבר ועניין בימי השגרה".

 

עוד אומר התושב כי "אני גר בדירת 3 חדרים ואין סיכוי שיהיה פה תמ"א 38 מכיוון שזה לא כלכלי. תשלום של כמה מאות שקלים בחודש, במימון ההלוואה על ידי העירייה, וקבלת חדר נוסף בדירה זה עניין משתלם - שיאיץ את התקנת ממ"דים בכל רחבי העיר".

 

ואפשר גם למגן את חדר המדרגות

בשכונות ותיקות וחלשות יותר בעיר יוזמת העירייה טיפול נקודתי של מיגון, ביטון וחיזוק חדר המדרגות. בשיתוף פיקוד העורף ומשרד השיכון, החלו בימים האחרונים בפרויקט ניסיוני למיגון בניין בן 4 קומות ברחוב גולינקין 8. במסגרת השיפוץ, יהפכו 4 חדרי המדרגות בבניין לחלל מוגן, שבו יוכלו התושבים לשהות בעת מתקפת טילים או רעידת אדמה.

 

התוכנית כוללת עיבוי של חזית חדר המדרגות, יצירת לובי חדש ממוגן בקירות בטון עבים, יציקת תקרת בטון מעל חדר המדרגות ואלמנטים מיגוניים נוספים. התוצאה הסופית אמורה לספק יעילות דומה לזו של הממ"ד - ובעלויות פחותות.

 

"מטרת הפרויקט היא לספק מעננ לתושבי העיר שאין ברשותם מקלט או ממ"ד בשעת חירום", מסבירים בעיריית ראשון לציון. "במסגרת הפרויקט, תעניק החברה הכלכלית, המבצעת את העבודות מטעם העירייה, טיפול רחב לבניין, שיכלול בין היתר את חידוש מעטפת הבניין, טיפול בתשתיות ופיתוח סביבתי". עוד הדגישו בעירייה כי מדובר בפרויקט ניסיוני, שבהתאם להצלחתו במתן מענה לשעת חירום תיבחן הרחבתו בבניינים נוספים בעיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבניין בראשון לציון שנפגע מרקטה במבצע עמוד ענן
צילום: אבי מועלם
מומלצים