שתף קטע נבחר

שישי שמח

עשרה מקומות נעימים לשישי חורפי בצהריים. כי אין כמו כוס בירה ומשהו קטן בצד כדי להתחיל כמו שצריך את סוף השבוע

1. רוקח ים - יפו

כבר כמה חודשים שבשוק נמל יפו החדש, הממוקם בהאנגר 1 מול סירות הדיג וטיילת המזח היפואית, מתהווה סצנה קולינרית מעניינת, כנראה בהשראת שוק הנמל המצליח של האחות הגדולה, תל-אביב. החורף מוסיף לתפאורה הדרמטית גם גלים מתנפצים, והדרך הטובה ביותר לצפות בהם ביום סגרירי היא ברוקח ים, בר יין ואוכל שמפעיל בכישרון השף אייל לביא.

 

עוד בערוץ האוכל:

יין חם: המדריך השלם ו-3 מתכונים מנצחים

צלוי ופריך: ברביקיו של שבת

העדשה הקסומה: 3 מתכונים ללביבות טבעוניות

 

לביא רואה את המקום שלו כמעין בסטה קטנה המגישה מזון על פי שלל הדייגים היומי. ואכן, התפריט של רוקח ים מתבסס - כמתבקש מהקרבה לנמל - על תחום התמחותו של השף, דגים ופירות ים. סגנון ההגשה מושפע אף הוא מההגשה הים תיכונית - ארוחת מזטים וטפאס, ומורכב ממנות קטנות המוגשות לסועדים על הבר בזריזות.

 

רוקח ים יפו (צילום: רפי אהרונוביץ' ) (צילום: רפי אהרונוביץ' )
רוקח ים יפו(צילום: רפי אהרונוביץ' )

 

הכי כיף לשבת על הבר ולצפות בלביא עצמו מתקין את המנות, כמו היה פרח טבחות מתחיל. יש מרק בויאבז בגרסה מוקטנת, קפוצ'ינו סרטנים, קבב לוקוס, קרפצ'יו דג ים. כמה צלוחיות קטנות על השולחן וכוס אלכוהול ליד, ואתם מסודרים.

 

• שוק נמל יפו, האנגר ‭,1‬ יפו. פתוח בשישי עד אחרון הלקוחות. טלפון: ‭.03-6294141/2

 

 

2. הלנה בנמל - קיסריה

מסעדת הלנה בנמל ממוקמת בנמל קיסריה, מאתרי העתיקות המטופחים והיפים בישראל, ומציעה תפאורה יוצאת דופן של כחול ים מאופק אל אופק ועתיקות ארכיאולוגיות מרהיבות של הנמל העתיק והמשוחזר. את המתחם הקסום, הנוף המרהיב והאווירה הייחודית משלים תפריט המסעדה, שנבנה על ידי השף עמוס שיאון.

 

הלנה בנמל (צילום: רועי ברקוביץ') (צילום: רועי ברקוביץ')
הלנה בנמל(צילום: רועי ברקוביץ')

 

המטבח של הלנה בנמל עושה שימוש בחומרי גלם מקומיים וטריים בדגש על מנות מהדגה ופירות הים המקומיים, בשרים מיושנים וצמחים, ירקות ופירות עונתיים ואף צמחי בר ישראליים. ניתן למצוא בתפריט וריאציות עדכניות על מנות כמו שווארמה, סינייה, סיגר או בורקס לצד פוקצ'ות, מאפי פיצה ומנות נוספות המגיחות לוהטות מטאבון האבן שבמקום. שבו שם על בורקס סרטנים וגבינת סנט מור על עגבניות שטח מרוסקות וביצה חצי קשה, ולא תרצו שהשבת תגיע.

 

• נמל קיסריה, פתוח בשישי עד 23:00. טלפון: ‭.04-6101018

 

 

3. מבשלת בירה מלכה - קיבוץ יחיעם

את השלווה של שישי בצהריים אפשר למצוא בעיר - וכמובן גם בכפר. או בקיבוץ בגליל המערבי, ליתר דיוק. זה הסיפור של מבשלת בירה מלכה. בשישי חורפי בצהריים נכנסים לקיבוץ. כעבור כמה מאות מטרים מגיעים לשלט "בירה מלכה" מצד ימין. רגע לפני שנכנסים, מתפעלים לרגע מהנוף ההררי והירוק שמסביב.

 

בירה מלכה (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
בירה מלכה(צילום: גיל נחושתן)

 

הבר, שהוקם בסמוך למבשלה, פשוט, אבל כבר מרחוק מרגישים את האווירה הנעימה שלו. חבורות של צעירים, לצד מבוגרים יותר, שותים בירה ומפצחים פיצוחים בנינוחות רגועה של שישי בצהריים. מי שלא נחשף לבירה הנהדרת, שמככבת כבר כמה שנים בברים השווים של תל-אביב, מוזמן להכיר את מלכה הבהירה, חיטה או האדמונית. אין הרבה אוכל במקום. לצד הבירה אפשר להזמין פלטת נקניקים מתוצרת הקיבוץ, וזה לגמרי מספיק. אפשר גם לקנות הביתה בירה טרייה, לא מסוננת וללא חומרים משמרים.

 

• קיבוץ יחיעם, שלטי הכוונה במקום. פתוח בשישי עד 19:00. טלפון: ‭.04-9856101

 

 

4. המוציא - ירושלים

חודשים ספורים לאחר זכייתו הגדולה ב"מאסטר שף ‭"2‬ הגשים השף אבי לוי את חלומו ופתח מסעדה ראשונה בניצוחו. "המוציא‭,"‬ בבית אבן ירושלמי עתיק בסמוך לשוק מחנה יהודה, מגישה אוכל ביתי אותנטי, מנחם ומשביע. התפריט מציג את המיטב ממטבחו של לוי, המשלב בין סגנון בישול צפון אפריקאי שורשי למטבח ירושלמי שהוא תוצר של קיבוץ גלויות. זה ה-מקום לטעימות לפני כניסת השבת.

 

לפתיחה יוגשו למרכז השולחן חלה חמה ואוורירית הנאפית במקום לצד חמוצים ומטבלים. את אלו ילוו סלטים טריים דוגמת דלברבא - סלט סלק אדום מבושל וסלט של פרוסות תפוחי אדמה עם ביצה קשה, אנשובי ומלפפון ירוק. על הפתיליות כבר מבעבעים תבשילים כגון קציצות בולט אלג'יראיות ממולאות באורז, שיוגשו עם תבשיל כרוב ובצל. הכי חורפי והכי כיף.

 

• משיח בורכוף 4 (כניסה דרך רח' אגריפס ‭,(34‬ י-ם, פתוח בשישי עד 16:00. (המקום כשר) טלפון: 02-6310050

 

 

5. טפאס בשוק - שוק נמל תל אביב

כבר שנתיים ששוק הנמל של תל-אביב מככב כאופציה טעימה ונעימה להעביר ימי שישי. גם בימים סגריריים של חורף, המבנה המקורה מספק את יצר הגרגרנות, מלווה בלאות של תחילת סוף השבוע. אחד המקומות היותר שווים לעשות זאת הוא טפאס בשוק של השף ברק אהרוני.

 

שוק נמל תל אביב (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
שוק נמל תל אביב(צילום: צביקה טישלר)
 

 

יושבים על בר מלבני עם כוס יין ביד, בין דוכן המיצים הטבעיים לזה שמוכר פירות אקזוטיים, וצופים בהתרחשות על הפלנצ'ה. בזה אחר זה נזרקים על פיסת המתכת הלוהטת לבבות ארטישוק, פיסות קלמרי, פטריות חורפיות, תמנונים, חתיכות לחם לבן שיהפכו אוטוטו לברוסקטות. והכל רוחש ומריח טוב, ובסוף נארז בצלחות קטנות ונאות שנוחתות מול הסועד. התפריט בנוי, כמו במקומות מהסוג הזה, על בסיס חומרי הגלם המגיעים לשוק. לקינוח ניגשים לאחת מחנויות המעדנייה במתחם, וחוזרים הביתה עם אנשובי כבושים או כל תענוג קולינרי אחר.

 

• שוק נמל תל-אביב, פתוח בשישי עד 19:00. טלפון: ‭.03-7162757

 

 

6. יקב ברבדו - כרמי יוסף

בשנת 2001 חברו פרופ' בן עמי ברבדו - מבכירי המומחים בישראל בנושא גפן ויין - ותלמידו לשעבר פרופ' עודד שוסיוב, וייסדו יקב קטן ואיכותי ששם לו למטרה ליישם את הידע הרב שנצבר לאורך שנות מחקרם.

 

כרמי היקב נמצאים ליד המושבה כרמי יוסף בשיפולי הרי יהודה בואכה ירושלים, על אדמת גיר כבדה ועשירה באבן. היקב ממוקם בתוך הכרם, מוקף ב‭10,000-‬ דונם כרמים. מרכז המבקרים של יקב ברבדו הוא אחד הפסטורליים והיפים בארץ. מדובר במעין סוכה, שבימות החורף נסגרת ומתאימה את עצמה לתנאי האקלים. התפאורה מסביב, מכל מקום, אינה משתנה. זה נראה לא מכאן, וזה לגמרי מכאן. אחרי שלב הוואו, מתיישבים סביב השולחנות לטעימה ממגוון יינות היקב, בליווי לחמים וגבינות.

 

• מול היישוב כרמי-יוסף, על כביש 44, מפת הגעה באתר היקב. פתוח בימי שישי עד 14:00. עלות הביקור 40 שקל לאדם המתקזזים במידה ורוכשים יין. לפרטים נוספים ותיאומים: הדר 050-2207022.

 

 

7. לולו קיטצ'ן אנד בר - תל אביב

נתחיל מזה שאין כמו נווה-צדק בשישי בצהריים, כשהמולת המבקרים של הבוקר שוככת מעט, ונחילי האדם מתחילים לפנות את מקומם לטובת השלווה התל-אביבית המוכרת, המנחמת, זו שמקבלת את השבת בחיבוק ענק. או אז מתגלה היפה והציורית שבשכונות תל-אביב במלוא תפארתה.

 

אחד המקומות השווים לפקוד בצהרי שישי הוא לולו קיטשן אנד בר, בצפון השכונה, במעלה רחוב שבזי. חלל המסעדה משתרע על פני שתי קומות, ומציע לאורחים ליהנות ממרפסת רחוב מתוקה בחזית המסעדה, מבר ישיבה הצופה אל המטבח הפתוח בקומת הכניסה, או מפינות ישיבה אינטימיות בקומה העליונה.

 

אחרי שמתמקמים בודקים את התפריט, החל מפירות ים ודגים טריים, פסטה וניוקי תוצרת בית, ועד בשר, גבינות, נקניקים ודגים כבושים, מאפי בוקר ופרעצל הנאפים מדי יום. המטבח של לולו קיטשן אנד בר מושפע ממטבחי הים התיכון, וכך נפגשים על הצלחת ריזוטו מולים ובייקון בקרם תרד ופרמזן; פילה דג ים על שרימפס קצוץ בטעמי כוסברה שום ויין לבן; פפרדלה פטריות אפויה עם שמנת וביצה רכה; קדירת פירות ים בקרם שום עם תפוחי אדמה, תרד וצ'ילי ועוד.

 

• שבזי 55 תל-אביב, פתוח בשישי עד חצות. טלפון: ‭.03-5168793‬‭

 

 

8. כרמא - עין כרם ירושלים

עוד שכונה שנראית כמו גלויה היא עין כרם שבפאתי ירושלים, וגם בה נעים לקבל את השבת בצהרי שישי. אפשר לעשות את זה, למשל, בכרמא, ביסטרו ירושלמי שהפך למוסד קולינרי, המציע מבחר מנות המוגשות באווירה הפסטורלית המשכרת של ירושלים.

 

"כרמא" ממוקמת במרכז עין-כרם ומשקיפה לכנסייה הרוסית היפיפייה ולפסגות הרי ירושלים. המסעדה ממוקמת במבנה אבן אותנטי בן שתי קומות המעוטר במוטיבים מקומיים, אבן ירושלמית וקשתות ומציעה מרפסת גדולה ומקורה בקומה הראשונה ומרפסת המשקיפה על נופי הכפר בקומה השנייה. בקומת הכניסה של המסעדה ניצב טאבון אותנטי, שמפיק את הפוקאצ'ות המצוינות של "כרמא‭,"‬ שהפכו לאחת ממנות הדגל של המסעדה. ניתן לקבל אותן גדושות בירקות קלויים, בשר ומטבלים. ויש גם סטייקים מפנקים.

 

• עין-כרם ‭,74‬ ירושלים. פתוח בשישי עד אחת בלילה. טלפון: ‭.02-6436643‬‭‬

 

 

9. הירח השמח - אמירים

מסעדת "הירח השמח" נפתחה לפני זמן קצר באמירים, ומסתמנת כמקום שכדאי לסמן עליו וי. ההיצע הקולינרי משלב בין מנות צמחוניות למנות טבעוניות. כמעט כל חומרי הגלם נקנים ממגדלים, יצרנים וספקים מקומיים בלבד, כך שבעצם מדובר במטבח צמחוני/טבעוני ביתי.

 

אבל העניין הוא חוויית הבילוי. המסעדה הכפרית מעוצבת בסגנון אלטרנטיבי וכוללת ישיבה מסורתית סביב שולחנות, אך גם מרבצי ישיבה וערסלים. נירוונה כפרית זה כאן. את המקום מתפעלים בני הזוג סגל. הילה הנטורופתית ובועז האמן, שיצירותיו מעטרות את חלל.

 

מהמטבח יוצאות מנות כמו ירקות ממולאים עם עשבי תבלין ומילויים שונים, מרקים מירקות העונה, תבשילי קדירה ועוד, לפי חומרי הגלם המתחלפים עם שינוי העונות. ויש גם פיצות מקמח מלא, מאפים שונים ומשתנים מלחמי מחמצת עם קמחי שיפון וחיטה מלאים, או פיתה דרוזית מסורתית לצד תוספות משתנות כמו סלטים חמים, ממרחים מירקות.

 

• מצפה מנחם, אמירים. פתוח בשישי עד אחרון הלקוחות. טלפון:‭.054-4820041‬‭ ‬

 

 

10. מעיין הבירה - חיפה

 העיר התחתית בחיפה היא סוג של גן עדן קולינרי-בלייני. האזור מנוקד בשורה של מוסדות שהמקומיים לבטח מכירים, אך גם כאלה ששמם כבר יצא למרחוק. כזה הוא, למשל, מעיין הבירה. זהו בית מרזח בסגנון מזרח אירופי שמאז שהוקם, אי שם בשנות ה‭50-‬ של המאה הקודמת, הזמן כמעט ולא נגע בו.

 

מעיין הבירה (צילום: יניב אמר) (צילום: יניב אמר)
מעיין הבירה(צילום: יניב אמר)

 

את השבת אפשר לקבל שם באווירה שטייטעלית משהו, עם מנות כמו הרינג כבוש, כבד קצוץ, קרעפלך עם בשר ומגוון בשרים מעושנים - התמחות הבית. את הכל מורידים עם אחת הבירות מהחבית, וממשיכים לשבת, כי אחרי כל זה קשה לקום.

 

• נתנזון ‭,4‬ חיפה, פתוח בשישי עד 17:00. טלפון: 04-8623193 

 


   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תום להט
איפה שותים בירה בשישי?
צילום: תום להט
צילום: רפי אהרונוביץ'
פירות ים במסעדת רוקח ים ביפו
צילום: רפי אהרונוביץ'
מומלצים