שתף קטע נבחר

אתרי הפורנו והדילמה הכלכלית של מורסי

נשיא מצרים רוצה לקדם החלטה שהתקבלה עוד בימי מובארק - לצנזר את אתרי הפורנו במדינה. המטרה: להפוך אותה מוסרית יותר. אך מומחי תקשורת וכלכלה מצריים מזהירים שהמחיר הכלכלי של צעד כזה יהיה כבד ביותר, ובמצב הנוכחי של המדינה - לא בטוח שיהיה מי שיספוג את ההפסד

עוד לפני שהחלה המהומה הנוכחית במצרים עקב הודעת הנשיא מורסי על אימוץ סמכויות נרחבות ואישור נוסח חוקה חדשה בהליך מזורז, סערו הרוחות ברחוב המצרי. הסיבה: הודעת הממשלה כי היא תפעל לחסימת הגישה לאתרי פורנוגרפיה באינטרנט. עד מהרה עבר הנושא המסעיר הזה מדיון על ערכים, מוסר וחינוך - לשדה הכלכלי.

 

עדכונים נוספים אודות מצרים  מאת דורון פסקין :

 

על פי נתונים שמפרסם אתר מדרוג האתרים אלקסה, עולה כי 5 אתרי פורנוגרפיה נמצאים ברשימת 100 האתרים המובילים אליהם נכנסים הגולשים המצריים. האתרים הללו הגיעו למיקומים: 15, 23, 29, 67 ו-83.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

גם במדינות ערביות אחרות דוגמת תוניסיה ולבנון האתרים הללו מככבים בין 100 הנצפים ביותר. במדינות המפרץ השמרניות, כגון ערב הסעודית וכווית, נחסמה הגישה לאתרים הללו כבר לפני מספר שנים. 

 

ערכים מול כסף

ההחלטה לחסום את הגישה לאתרי הפורנו התקבלה עוד בעידן הנשיא הקודם חוסני מובארק על ידי בית משפט, אולם אז יישומה נדחה בין השאר משיקולים כלכליים אליהם עוד נגיע בהמשך. עתה, עם השתלטות "האחים המוסלמים" על עמדות הכוח בפוליטיקה המצרית הם החליטו לפעול.

 

לא בכדי הצהיר דובר "האחים" כי ההחלטה לאסור את הגישה "היא צעד בכיוון הנכון לכינונה של חברה המבוססת על מוסריות". מובן כי המתנגדים לצנזורה חוששים כי מדבר בצעד נוסף של האיסלאמיסטים כחלק ממכלול הנועד לפגוע בחופש הביטוי וזכויות הפרט.

 

מומחה התקשורת המצרי נאגי אניס הזכיר בהקשר זה כי שתי מדינות - סין ואיראן - שחוסמות כמעט לחלוטין כל אתר פורנו ברשת, חוסמות גם אתרים רבים לפי האג'נדה הפוליטית של השלטונות.

 

ברם, מה שנוגע יותר לענייננו הוא הוויכוח הכלכלי שהתעורר גם ב-2009 וגם עתה לגבי השלכות חסימת הגישה לאתרי הפורנוגרפיה. עוד בשנת 2009 העריכו מומחים לתקשורת כי צעד שכזה יוביל לנזק של מיליוני דולרים. גם עתה הם מעריכים כי ייגרם נזק כלכלי למשק המצרי. המומחים חלוקים לגבי העלות שנעה בין 10 מיליון דולר ועד סכום הנשמע כמעט דמיוני של 10 מיליארד דולר. כך או כך, בשלב זה לא הודיעה הממשלה מי אמור לשאת בעלויות.

 

האני מחמוד, שר התקשורת וטכנולוגיית המידע, צוטט כאומר שהנזק למשק המצרי עלול להגיע ל-5 מיליארד דולר. אולם, נוכח התהודה שקיבלו דבריו אלה, מיהר דוברו להכחיש את הדברים אם כי הוסיף שהשר ממתין להחלטת הפרלמנט בנושא.

 

ד"ר איבראהים עיסאווי, יועץ המכון לתכנון לאומי בקהיר, צוטט בעיתונות המצרית כמעריך שהעלות הראשונית אותה תיאלץ הממשלה לשאת עקב החלטת הסגירה של האתרים עומדת על כ-10 מיליארד דולר, בין השאר בשל התהליך הסבוך הכרוך בכך הכולל עלויות היועצים והטכנולוגיה שיהיו מעורבים במאמץ החסימה. הוא גם טען כי על סמך ניסיון מדינות אחרות, קשה להגיע לחסימה מוחלטת של אתרים מסוג זה.

 

לדבריו, חברות התקשורת המצריות מציעות ללקוחות תוכנות שיכולות להגביל גישה לכל אתר שיחפצו ולכן קרא ללקוחות לפנות לחברות באופן פרטי ולא להטיל עומס כלכלי נוסף על המדינה שגם כך נאנקת תחת קשיים פיננסיים לא מבוטלים. 

 

עיסאווי ומומחים נוספים טוענים כי הצנזורה הרחבה על האתרים הללו תוביל להאטת הגלישה לשאר האתרים דבר שיגרור נזק כבד.

 

לפי דו"ח שפורסם השבוע במצרים, מגזר האינטרנט תרם למשק המצרי בשנה שעברה 15.6 מיליארד לירות (כ-2.7 מיליארד דולר), קרי קצת למעלה מ-1% מהתוצר המקומי המצרי. המחקר מצא כי ל-60% מהחברות המצריות הגדולות במשק יש אתר אינטרנט פעיל. המחקר העריך כי בחמש השנים הקרובות יש למגזר האינטרנט במצרים פוטנציאל לרשום שיעור גידול ממוצע של כ-20% כך שבשנת 2017 תרומתו למשק תגיע לכ-52 מיליארד לירות (למעלה מ-8 מיליארד דולר בשער החליפין של היום).

 

בכל אופן, דומה כי מחמוד איסמאעיל, חבר פרלמנט מטעם המפלגה הסלפית הקיצונית, אינו מתרשם מהנתונים המרשימים של מגזר האינטרנט המצרי והוא בעד חסימת הגישה לאתרי הפורנו: "זה (החסימה) שווה את המחיר. לא חשוב מהו המחיר, הערך המוסרי של זה יהיה שווה הרבה יותר", צוטט כאומר.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוחמד מורסי נשיא מצרים
צילום: רויטרס
מומלצים