שתף קטע נבחר
 

מורדת סורית ל-ynet: "תתמכו בנו ותרוויחו"

ת'וויבה כנפאני, מהנדסת ילידת סוריה בת 41 ואם לשניים, חיה טוב בקנדה. בראיון מיוחד ל-ynet היא מספרת מה הניע אותה לעזוב הכול כדי להצטרף למורדים, על הסירוב לעטות רעלה ועל הנשק הכימי. "ניעזר גם בשטן כדי להפיל את אסד", היא אומרת. ומה חושבים בקרב המורדים על ישראל?

"בחלב צחקתי בלבי כשאחד ממפקדי 'צבא סוריה החופשי' כיוון את הנשק לעבר אחד מהטנקים של הצבא הסורי וירה כמה יריות. פתאום קפצו מצריח הטנק שני צעירים, הנהגים של הטנק. הם רצו בהיסטריה ופחדו על חייהם. הסצנה הייתה משעשעת מאוד, לא הצלחתי להתאפק ופרצתי בצחוק באמצע הקרב".

 

במלחמה כמו במלחמה, לעתים הרגש עולה על כל היגיון. כך ניתן לומר גם על סיפורה של ת'וויבה כנפאני, מהנדסת ואם לילדה וילד, ילידת דמשק שהשתקעה עם משפחתה בקנדה לאחר שעזבה את סוריה ב-1995 לטובת עבודה באיחוד האמירויות. בראיון מיוחד ל-ynet מביתה שבטורנטו היא מספרת על חלקה בהתקוממות הסורית - מסע נדיר ומעורר השראה שבשיאו הצטרפה למורדים במחוזות חלב ואידליב.

 

כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

כך זה נראה: כנפאני מובילה מורדים בסוריה

כך זה נראה: כנפאני מובילה מורדים בסוריה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"לא יכולתי לחזור בגלל קושי המחיה שם. אחרי שבן אדם מתרגל לחיים באיחוד האמירויות ובמקומות אחרים, קשה לחזור לחיות בסוריה", מספרת כנפאני, בת 41, שמתגוררת בקנדה זה עשור. אך בשנה האחרונה, כשארץ מולדתה בוערת, החליטה כנפאני להניח בצד את "החלום הקנדי" לטובת חלום אחר - לראות סוריה ללא בשאר אסד שזה יותר מ-20 חודשים מדכא ביד ברזל רצחנית את המאבק במשטרו.

 

"כל המשפחה תמכה בי. בעלי, אמי והילד שלי שעודד אותי לסייע לילדים רבים בסוריה. קשה לעזוב משפחה ככה, אבל הייתי חייבת לעזור לסורים החפים מפשע", משחזרת כנפאני. "בתחילת המהפכה ניסיתי לשלוח תרומות כספיות למשפחות סוריות רבות ולהשתתף באופן פעיל בפייסבוק ולפרסם ידיעות על הקורבנות. אבל המהפכה נכשלה בהשגת ניצחון והמצב בסוריה רק הידרדר, אז החלטתי לרדת לשטח ולפעול מקרוב".

 

 

כנפאני בגבול סוריה. אם יחשבו פה כמו בקנדה, אולי אשאר ()
כנפאני בגבול סוריה. אם יחשבו פה כמו בקנדה, אולי אשאר
 

במאי האחרון החלה כנפאני את מסעה ונסעה למצרים. "נפגשתי שם עם פוליטיקאים רבים והבנתי שהנוכחות שלהם לא מועילה. הבנתי שאין להם שום תרבות פוליטית וזה מה שגרם לסחבת במהפכה", היא מספרת בייאוש.

 חודש מאוחר יותר הגיעה כנפאני לתחנתה הבאה - טורקיה. "נפגשתי עם קצינים ב'צבא סוריה החופשי' והצעתי להם תוכנית עבודה לאחד את האופוזיציה ולהקים מועצה פוליטית שתייצג את צבא המהפכה".

 

לדברי כנפאני, קצינים רבים בשורות המורדים השתכנעו מהצעתה. "התחלנו לגבש פיקוד משותף ליחידות של המורדים בטורקיה. במקביל, הצטרפתי לגדודים של 'צבא סוריה החופשי' בגבול הטורקי-סורי. עם כניסתי לסוריה, הכול הפך פתאום להרפתקה. הכרתי במדינה גדודים רבים של 'צבא סוריה החופשי' והתוודעתי לממדי ההקרבה של הלוחמים".

  

רצחו תשעה צעירים אמיצים

במשך ארבעה חודשים נעה כנפאני על קו טורקיה-סוריה. התקופה הארוכה ביותר שבילתה בעומק הסורי נמשכה עשרה ימים, בעיר הגדולה במדינה, חלב, לצד המורדים. "נכנסתי לאזורים של אידליב וחלב. הייתי בחלב באותו זמן שמשפחת ברי הנאמנה למשטר אסד רצחה בצורה בוגדנית תשעה נערים מגדודי 'צבא סוריה החופשי'. כוחות המשטר ביקשו הפסקת אש למשך 24 שעות מ'צבא סוריה החופשי', אך אותה משפחה הפרה את הפסקת האש ורצחה תשעה צעירים אמיצים".

 

הריסות בבית חולים שהפגיזו כוחות אסד בחלב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הריסות בבית חולים שהפגיזו כוחות אסד בחלב(צילום: AFP)

 

כנפאני תולה תקווה רבה בדור העתיד של סוריה, שרבים מבניו לקחו לידיהם נשק כדי לשחרר את ארצם מידי "הקצב מדמשק": "הצעירים הם נכס גדול ומשימתם היא לבנות את המולדת ולא לטבוח אחד בשני, אבל בשאר אסד, באגואיזם שלו ובנפשעותו הנצחית לא מבין את זה". היא גם לא חושבת שהמורדים נופלים בכוחם מאנשי אסד. "הנוכחות הגדולה של 'צבא סוריה החופשי' בחלב מראה את הנחישות שלו לנצח. ראיתי לוחמים רבים של צבא המורדים שגוברים על כוחותיו של אסד".

 

מאז מרס 2011, אז פרצה ההתקוממות נגד משטר אסד, מצליח הרודן הסורי לשמור על כיסאו תוך שימוש בדיכוי אכזרי ובהפעלת כוח לא מידתי נגד אוכלוסייה אזרחית. המאבק העממי, שכבר מזמן הפך למלחמת אזרחים מתמשכת, גבה עד כה את חייהם של יותר מ-40 אלף סורים.

 

 

התאמנה עם נשק, אבל לא לחמה בעצמה ()
התאמנה עם נשק, אבל לא לחמה בעצמה

 

מה חושבת כנפאני על עתיד המהפכה ועל סיכויי הישרדותו של הנשיא הסורי? "אסד לא היה יכול להמשיך במערכה בחלב ובסוריה בכלל לולא קיבל סיוע יומיומי מאיראן, חיזבאללה ורוסיה -

 בין שבציוד ובין שבלוחמים", היא משיבה. "ראיתי במו עיניי לוחמים מאיראן וחיזבאללה בין כוחותיו של אסד ואני יודעת היטב להבדיל בין הסורים לבין האיראנים והלבנונים".

   

כנפאני עצמה לא נטלה חלק פעיל בלחימה ולדבריה היא לא רואה את עצמה נושאת נשק נגד כל אדם באשר הוא, אף שעברה אימונים בנשק. אך גם היא מבינה כי המאבק המזוין הכרחי כדי להשיג את המטרה הסופית - הפלת משטר אסד. "למרבה הצער, הסורים נאלצים להשתמש בנשק כדי להגן על עצמם. לכן החלטתי להיות איתם כדי שלא יפגעו קודם כול בעצמם".

  

"משת"פית של ישראל"

סיפורה הייחודי של כנפאני לא נעלם מעיניהם של כלי התקשורת הערביים והבינלאומיים בחודשים האחרונים. ברשתות החברתיות וביוטיוב נפוץ סרטון וידאו שבו היא מופיעה לצד לוחמים חמושים משורות המורדים ומודיעה על התנדבותה ל"צבא סוריה החופשי". רשת "אל-ערבייה", שמציגה זה תקופה ארוכה קו תקיף נגד המשטר הסורי, הכתירה אותה בכותרת "המתנדבת הראשונה ב'צבא סוריה החופשי', המתנדבת ת'וויבה כנפאני".

 

בכלי תקשורת שמזוהים עם משטר אסד, בהם הערוץ האיראני הממסדי "אל-עאלם", נכתב שכנפאני הביעה עמדות פרו-ישראליות בראיונות שהעניקה בקנדה. לא מפתיע אם כן שהיא זכתה ברחבי הרשת לכינויים לא מחמיאים כמו "טרוריסטית" ו"משת"פית של ישראל" - בעיקר מצד גורמים שמזוהים עם משטר אסד.

 

ילדה בהפגנה בחלב. יותר מ-40 אלף הרוגים במלחמת האזרחים (צילום: AP) (צילום: AP)
ילדה בהפגנה בחלב. יותר מ-40 אלף הרוגים במלחמת האזרחים(צילום: AP)

 

כנפאני בגבול טורקיה-סוריה. עוררה זעם כשסירבה לעטות רעלה ()
כנפאני בגבול טורקיה-סוריה. עוררה זעם כשסירבה לעטות רעלה

 

הראיון שמעניקה כנפאני ל-ynet אינו מובן מאליו ולקח לה זמן "להתבשל" כדי להסכים לדבר לכלי תקשורת ישראלי. "אופוזיציונרים רבים מהססים לדבר עם כלי התקשורת שלכם בגלל ההאשמות שיטיחו בהם, האשמות מופרכות שקשורות למיתוס של ההתנגדות השקרית שיצר חאפז אל-אסד, אביו המנוח של בשאר, שהצטייר כמי שעומד נגד ישראל ומגן על הערבים. הוא עשה שטיפת מוח".

 

היא הסתובבה בין אנשי האופוזיציה ובין אזרחי סוריה "וכולם אומרים את אותו הדבר: אנחנו לא אויבים של ישראל ולא נפגע בה, אך אם ישראל תמשיך לתמוך באסד, היא תפסיד חברים שעשויים להיות נאמנים לה יותר מאסד וחבריו".

 לתפיסתה, ישראל, על אף הקשר שלה לאיראן וחיזבאללה, מעדיפה את אסד ומעניקה לו תמיכה, "איני יודעת איך, אך למורדים יש אמונה מוחלטת בכך.

 

"בערבית יש פתגם שכל המהפכנים מסכימים עליו: 'שכני, אתה בביתך ואני בביתי'. המשמעות היא שאין למהפכנים עניין בישראל. אסד שיקר לנו והתייחס אלינו כטיפשים בנושא רמת הגולן במשך 41 שנה כשהוא לא ירה כדור אחד לעבר ישראל. אנחנו רוצים לחיות בשלום ושלכל אחד מאיתנו יהיה בית, חיים ופרנסה טובה לילדינו. אנחנו לא נהיה מעורבים בשום מלחמה מעתה ואילך".

 

"אסד התייחס אלינו כטיפשים 41 שנה בנושא רמת הגולן" (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
"אסד התייחס אלינו כטיפשים 41 שנה בנושא רמת הגולן"(צילום: אביהו שפירא)

 

רמת הגולן היא סוגיה שלא נעלמת מעיני הסורים, אך מבחינת כנפאני מה שכרגע עומד בראש סדר העדיפויות הוא הסיוע הצבאי למורדים. לדעתה, מי שיעשה זאת ייצא נשכר ואילו בעוד שמי שלא יעשה זאת ייצא מפסיד. "'צבא סוריה החופשי' והמהפכנים כולם קראו לעולם להעניק להם תמיכה צבאית ולהתערבות של נאט"ו על מנת להפיל את בשאר מבלי שהם ילכלכו את ידיהם", אומרת כנפאני. "המורדים ציפו שהעולם יתמוך בהם, אולם למרבה הצער הוא נטש אותם".

 

ממדי הזוועה בסוריה לא נופלים ואף עולים על אלה שנראו בלוב במהלך ההתקוממות העממית נגד משטרו של הרודן מועמר קדאפי. אלא שבפועל, הקהילה הבינלאומית התערבה צבאית בלוב בעוד היא משקיפה מרחוק על מלחמת האזרחים בסוריה, גם ביודעה שבמדינה מתרחש טבח המוני.

 

מחנה פליטים בירדן. "אם העולם היה תומך, זה היה נראה אחרת" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחנה פליטים בירדן. "אם העולם היה תומך, זה היה נראה אחרת"(צילום: AFP)

 

"אם הקהילה הבינלאומית הייתה מתערבת מההתחלה והייתה מפילה את בשאר או פוקדת על בשאר להסתלק באופן מיידי, ייתכן שהמצב היה טוב הרבה יותר ממה שהוא עכשיו", מסבירה "המתנדבת הראשונה בצבא המורדים". "כעת, הטינה של הסורים הלכה וגדלה נגד כל העולם וגם נגד ישראל משום שבראייתם הם תומכים באסד במידה רבה. לממשלת ישראל הייתה לדעתי אפשרות להשיג שלום תמידי עם סוריה, אבל היא איבדה אותו בתמיכתה באסד".

 

"כל המהפכנים יברכו לדעתי על סיוע שתעניק להם ישראל", טוענת כנפאני ומוסיפה: "לוחמים רבים בשורות המורדים ניסו לבקש תמיכה צבאית מגורמים רבים ובהם ישראל. מקבלי ההחלטות אצלכם לא מראים שום התעניינות במורדים וזו לדעתי טעות גדולה בקרב הממשלה הישראלית משום שלאורך הדורות אין מהפכה שלא הצליחה, אפילו אם היא התארכה ולקחה זמן".

 

אם לא נקבל עזרה, הקיצונים יבואו

בעוד המורדים הסורים מאמינים בצדקת דרכם ובהצלחת מאמציהם להפיל את אסד מכיסאו, בקהילה הבינלאומית חוששים מהיום שאחרי אסד ובעיקר מהאפשרות שהשלטון בדמשק ייפול לידי גורמים איסלאמיים קיצוניים. כבר עתה נראה שגורמים אלה מנסים לחדור לשורות המורדים ולנצל את המהפכה לטובת האינטרסים שלהם. כנפאני וחבריה לא מוטרדים מכך?

 

"ישנו חשש משליטה של הגורמים הקיצוניים שמנסים לחדור לשורות המורדים. אולם עד כה, המורדים מתנגדים לכך ולא נותנים אף הזדמנויות לשום גורם חיצוני לחדור לשורותיהם", משיבה כנפאני אך מוסיפה סייג אחד: "אם השתיקה הבינלאומית תימשך, המהפכנים יצטרכו להסתייע בכל גורם חיצוני כדי לשים קץ לבעיה. אני לא רואה בשטח אנשי אל-קאעידה, אבל יכולה לומר שאם הקהילה הבינלאומית לא תיחלץ לעזרתנו, אז תהיה זו שעת הכושר של אל-קאעידה להיכנס לתמונה".

 

בין ההריסות בשכונת אל-חלידיה בחומס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בין ההריסות בשכונת אל-חלידיה בחומס(צילום: רויטרס)

 

"המורדים אינם בעד הקיצוניות, אבל הם מוכנים כעת לפעול עם השטן אם הוא יעזור להם להביא לקצו של אסד", אומרת כנפאני ומספרת שפעם אחת עוררה את זעמם של מפקדים בצבא המורדים משום שסירבה לעטות רעלה בגדוד שמקבל מימון מסלפים בסעודיה. "ההתנגדות אליי לא הייתה בגלל היותי אישה, אלא משום שהסתובבתי בלי רעלה".

 

חזון סוריה המודרנית

על רקע הדיווחים האחרונים על כוונת משטר אסד להשתמש במאגר הנשק הכימי שברשותו נגד מתנגדי משטר, מספרת כנפאני כי "כולם פוחדים מכך שהמשטר ישתמש בנשק הכימי. 'צבא סוריה החופשי' לא ישתמש בו, אבל אם בשאר יתחיל חס וחלילה ביחד עם פושעיו להרוג בצורה אכזרית עוד יותר, ל'צבא סוריה החופשי' תהיה אסטרטגיה אחרת בכל הקשור לנשק הכימי".

 

בסיס סורי שבו מאוחסן נשק כימי. "המורדים לא ישתמשו, אלא אם..." ()
בסיס סורי שבו מאוחסן נשק כימי. "המורדים לא ישתמשו, אלא אם..."

  

למרות המצב הקשה של התושבים בסוריה, כנפאני מנסה לשדר אופטימיות ולמצוא את הצדדים החיוביים גם במה שנראה כנורא מכול. "ההרס והחורבן ששוררים בסוריה כעת אינם חשובים. כל זה נגזר עלינו. הכי חשוב להגן על בני האדם ולהצילם. סוריה היא מדינה מיושנת מאוד ורוב הבתים בה מרופטים ובלויים, הזבל ממלא את הרחובות והמבנים הרוסים ומטים ליפול. העוני קשה, כמה משפחות גרות באותו בית ואין באפשרותן לבנות בית משלהן", מתארת כנפאני את המצב הנוכחי בארצה ופורשת את חזונה: "בעזרת אללה, לאחר נפילתו של המשטר,

 ההון של סוריה שנגזל על ידי בשאר ומשפחתו יוקדש למטרת בנייתה של סוריה. יהיו בניינים גבוהים, רחובות ואוטוסטרדות גדולות, גשרים עצומים ואפילו רכבת תחתית. סוריה תהיה פנינת העולם ותפתח את זרועותיה בפניו להשקעות ותיירות. סוריה תחזור להיות אם כל התרבויות".

 

- תחזרי לגור בסוריה אם משטר אסד ייפול?

"אם הנוכחות שלי תהיה מועילה בסוריה ואוכל לבנות את המדינה ולתת עצות לסורים ברוח החירות והדמוקרטיה שיש בקנדה, לגבש חוקים איתנים שקשורים לשלטון ולציות לזכויות האדם, חופש הביטוי, חופש המחשבה, מתן כבוד למיעוטים ועשיית צדק בין העדות השונות, ואם אוכל לסייע להעלות את קרנה של סוריה ולהביא אליה את התרבויות האירופיות והשקעות זרות - אז לבטח אנסה להיות עם הסורים ולעבוד עמם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כנפאני. ירדה לשטח
צילום: AP
בית ספר שהופגז בחלב
צילום: AP
חייל בצבא הסורי החופשי. "העולם הפנה עורף"
צילום: רויטרס
צילום: AP
הפגזה בחומס
צילום: AP
בשאר אסד. "נפשעות נצחית"
צילום: רויטרס
מומלצים