יחימוביץ' על עזיבת פרץ: "שיא של שפל מוסרי"
שעות אחרי הפצצה הפוליטית שהטיל עמיר פרץ שחבר לבני, התכנסה ועידת העבודה בתל אביב, שבה קרא הקהל בוז לעמיר פרץ. ח"כ איתן כבל תקף: "בית לא עוזבים". איציק שמולי שנבחר לעשירייה השנייה נאם שלישי: "זיגזג פוליטי"
יושבת ראש מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ', תקפה הערב (יום ה') את עמיר פרץ לאחר שהודיע על פרישה ממפלגת העבודה ועבר לתנועה בראשות ציפי לבני. "הציבור המום מהשפל המוסרי שהוא חושב שכל פעם הגיע בפוליטיקה, אבל כל פעם נשבר שיא חדש", אמרה יחימוביץ' ברמז לעזיבה הדרמטית של פרץ. היא גם תקפה את האיחוד של הליכוד וישראל ביתנו וכינתה אותה "קומבינה". בתום עימות סוער אישרה הוועידה את הצעת יחימוביץ' לקדם את המועמדים ברשימה מקום אחד קדימה בעקבות עזיבת פרץ. ynet העביר שידור חי מוועידת העבודה.
בחירות 2013 - כל העידכונים ב-ynet
כל החדשות הכי חמות - גם בעמוד הפייסבוק של ynet
בוועידה שהתכנסה בבית החייל בתל אביב הוסיפה יחימוביץ': "אל תכנעו למראות האלה של הסיאוב הפוליטי, לאופרטיניזם, לקומבינות, למזימות, לספינים, ליצרים, לחתרנות, למשחקי הכיסאות שהכל יש בהם רק לא ערכים. זה לא חייב להיות ככה. יש גם פוליטיקה נורמלית שמובססת על דמוקרטיה, ערכים. ציבור יקר, מגיע לכם יותר". יחימוביץ' תבקש מהוועידה לאשר את המצע של המפלגה אחרי שבתחילת השבוע הציגה את התוכנית הכלכלית של העבודה, שאמורה לייצג שינוי דרמטי בסדר העדיפויות הכלכלי של ישראל.
איציק שמולי, שנבחר בעשירייה השנייה קיבל את הכבוד לנאום שלישי, אחרי יושבת הראש, כינה את הצעד של פרץ "זיגזג פוליטי". שמולי, שנאם עם חולצת טישרט כחולה, הודה לקהל: "קבלת הפנים החמה הזאת עומדת בסתירה למה שראינו היום - קומבינה וזיג זג שמאיימים להוציא את החשק, אבל הפעם זה לא יקרה, המעשים האלו של הפוליטיקה הצרה הפעם הפוליטיקה הזאת לא תנצח, הפעם אנחנו ננצח".
הערב נפתח כאשר הקהל קיבל בתשואות את יחימוביץ' לבמה בקריאות "או הא מי זה בא, ראש הממשלה הבא". מזכ"ל המפלגה חיליק בר בירך את הנוכחים במילים: "ערב טוב, ערב מאוד טוב". הוא כינה את "התנועה" בראשותה של ציפי לבני "מפלגת פליטים". הוא התייחס לדרמה בעבודה ואמר כי "היום בבוקר עזב אחד מבכירי המפלגה עמיר פרץ את המפלגה וגם את זה נעבור חזקים". כשהזכיר את שמו של פרץ נשמעו בקהל קריאות בוז.
בר הזמין את ראשון הנואמים ח"כ איתן כבל, המזכ"ל לשעבר שנחשב לאחד המקרובים לפרץ, לבמה. "ערב טוב משפחה", פתח כבל את הנאום וקרא בקול: "בית לא עוזבים. גם כשקשה גם שלא נעים וגם כשאתה לא מקבל את כל האהבה בית לא עוזבים. שאף אחד לא יחשוב שקל לי, קשה לי ואני מתייסר, קשה לי יותר מאחרים ואני אומר לכם מבחינת מפלגת העבודה הורדנו מסך וכולנו מסתערים לניצחון". הוא אמר לאנשי הוועידה: "אל ייפול לבבכם, אנחנו נעשה את זה, יש לנו את היכולות לנצח, להפיל את ממשלת נתניהו, זו המשימה שלנו". הוא אמר לחברי הוועידה :"אל תביטו לאחור, הניחו להולכים".
מהתנועה בראשות ציפי לבני נמסר בתגובה לדברים כי "התגובות של שלי יחימוביץ' והעבודה מעידות על היסטריה, ובלבול. לקחת מנדט ממפלגה לאחר שהציבור בחר בה, ולעבור למפלגה אחרת, זהו אופורטוניזם. לעומת זאת, לבוא לציבור לפני בחירות, ולהציג לו דרך משותפת ועליה לבקש אמון - זו הפוליטיקה הנכונה והנדרשת. עמיר פרץ בחר מרצונו לעזוב את ביתו הפוליטי, ואת המקום השלישי והבטוח בצמרת הרשימה, לאחר שהשקיע מאמצים רבים בהתמודדות. החלטתו של פרץ מבטאת את חוסר הרלוונטיות של העבודה בשל ההחלטה לזנוח את הנושא המדיני-ביטחוני, אשר נדרש על מנת להשיג צדק חברתי, ויכולת לטפל בבעיות השורש של החברה הישראלית".
עימות סביב השינויים ברשימה
בוועידה פרץ עימות סביב הרשימה שתוגש לוועדת הבחירות בעקבות פרישתו של פרץ. בעוד שהיועץ המשפטי של המפלגה, פרופ' דוד ליבאי, אמר כי בהתאם לעמדת יושבת הראש כל המועמדים יקודמו מקום אחד קדימה במסגרת הוראת שעה, טען יריב אופנהיימר שנבחר בפריימריז במקום ה-27 הלא ריאלי, אמר שמדובר במעשה לא דמוקרטי. הוא טען כי יש להשאיר את השריונים על כנם. בתום הצבעה גלויה אושרה הצעת יחימוביץ'.
"אני מקווה שתהיה ראש הממשלה הבאה של מדינת ישראל", הוא אמר על הבמה ליחימוביץ', ואמר כי "התקנון מאוד ברור, צריך להישאר נאמן לדמוקרטיה, אי אפשר להזיז אנשים בהוראת שעה". אופנהיימר ביקש לקדם ברשימה רק את המתמודדים ברשימה הארצית ולהשאיר במקומם את הנשים והמשוריינים שלא יקודמו. זה היה מקפיץ אותו בכמה מקומות. התעוררה מהומה מאוד גדולה בקהל ובעקבותיה נערכו שתי ספירות ונשמעו צעקות בוז רמות.
בהודעה שנמסרה הבוקר ממפלגת העבודה בתגובה למהלך של פרץ נטען ש"אנחנו נפרדים בהקלה מאדם שניסה לחבל במפלגה דווקא בשיא הצלחתה ובשיא האמון שהציבור מביע בה, וכשל בניסיונו זה". שותפיו של פרץ למפלגה עד הבוקר הביעו תדהמה מהעזיבה שלו, בהם בנימין בן אליעזר ואיתן כבל, שאמר: "זו מכה אישית קשה עבורי. כתוב במקורות 'טוב שם משמן טוב', ואני בהלם מהמעשה שלו".
ח"כ אבישי ברוורמן מהעבודה תקף את פרץ ואמר כי "יש לומר בצורה הברורה ביותר שתנועה שהיא בית לא עוזבים. זו לא הפעם הראשונה שהוא מנסה לעזוב. בעבר פרץ הציע גם לי לפלג את מפלגת העבודה וסירבתי. אני שמח על כך שמעכשיו תוכל מפלגת העבודה לעבוד יחד, כאיש אחד, ללא הפרעות מבפנים".
המצע הכלכלי: 138 מיליארד בחמש שנים
תכניתה הכלכלית המפורטת של יחימוביץ' הוכנה על ידי צוות נרחב של כלכלנים, בהם אביה ספיבק ויוסי יונה,
שניסחו גם את התכנית הכלכלית של תנועת המחאה בקיץ 2011. עיקריה נחשבים מהפכניים ביחס לממצב הנוכחי, ורבים – פוליטיקאים וכלכלנים – מטילים ספק ביכולת ליישם אותה בפועל במציאות הקיימת.
התכנית כוללת מתווה נרחב להגדלת ההוצאה הציבורית בחמש השנים הקרובות בסכום של יותר מ-138 מיליארד שקל, שיגויסו לקופת המדינה באמצעות העלאת מס ההכנסה על עשירים ועל חברות, הטלת מס עיזבון והשוואת רמת המס המוטל על רווחי הון לרמת המס המוטל על הכנסות מעבודה.
התכנית כוללת שורה ארוכה של צעדים שנועדו להגדיל את הוצאות המדינה על שירותים לאזרח. בין היתר, מציעה מפלגת העבודה להנהיג ביטוח סיעודי לכל אזרחי ישראל, לספק חינוך חינם מגיל שנתיים, להאריך את חופשת הלידה ל-16 שבועות, להגדיל את מענקי האיזון לרשויות המקומיות ולהוסיף 5,000 תקנים למשטרה.