מורסי קרא לדיאלוג לאומי, מטה "האחים" הוצת
לאחר הפגנות הענק והמהומות הקטלניות, הצהיר נשיא מצרים: "לא ארשה הפיכה, על כולם להיענות לרצון העם". הוא קרא לנציגי האופוזיציה להיפגש איתו בשבת אך קבע - משאל העם ייערך כמתוכנן. אובמה קרא למורסי להביע צער על מות המפגינים. האחים המוסלמים דיווחו כי שני מטות שלהם הותקפו
נשיא מצרים מוחמד מורסי התייחס אמש (יום ה') בנאום לאומה לגל האלימות ששוטף את מצרים בשבועות האחרונים. "האירועים הכואבים התרחשו תחת המעטה של מחלוקת פוליטית שצריכה להיפתר בדיאלוג", אמר מורסי. והוסיף כי משטרו של חוסני מובארק לא יחזור לארץ הנילוס. "אני אומר כי על כולם להיענות לרצון העם. את האינטרס הזה לא תשיג האלימות. הרצון הזה לא בא לידי ביטוי באמצעות התקהלויות זועמות. רצון העם יושג בדיאלוג". הוא הדגיש כי לא יאפשר את האלימות ואת הקריאות להפיכה נגד הלגיטימיות של השלטון וכי לו האחראים לכך ייענשו. זמן לא רב לאחר הנאום דיווחה תנועת האחים המוסלמים כי שני מטות שלה הוצתו.
נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, שוחח בלילה עם מורסי וקרא לו להביע "צער עמוק" על הפגיעה במפגינים במצרים, וכן הדגיש שעל הדיאלוג בין הממשלה הנבחרת לאופוזיציה להתקיים ללא תנאים מוקדמים. בהודעת הבית הלבן הלילה נמסר כי על ההנהגה הפוליטית במצרים "להבהיר לתומכיה שאלימות איננה מתקבלת על הדעת". הנשיא האמריקני שב על מחויבות ארה"ב לתמוך בעם המצרי ובמעברם לשלטון דמוקרטי המכבד את זכויותיהם של כל המצרים.
גל האלימות הנוכחי במצרים פרץ כשלפני שלושה שבועות הוציא מורסי צו נשיאותי מפתיע. הצו מבצר את כוחו על פני כוחה של מערכת המשפט וקובע שהחלטותיו מאז שנבחר ועד לכינון חוקה לא יכולות להיות מבוטלות על ידי בית המשפט. הצו נועד בין היתר להבטיח את המשך פעילות הוועדה המנסחת את החוקה, שבית המשפט היה עלול לפזר. אף שהנשיא הדגיש שהצו זמני, המונים יצאו מאז לרחובות במחאה על הצעד "הדיקטטורי". במהלך הפגנה ביום שלישי, עזב מורסי את הארמון, בצעד שיש שפירשו כבריחה בשל חשש מהמפגינים. במהלך הלילה האחרון החריפו העימותים בין תומכיו של הנשיא האיסלאמיסטי לבין מתנגדיו ליד ארמון הנשיאות וגבו את חייהם של שבעה בני אדם. כ-350 נפצעו.
"על המיעוט להיענות לדרישות הרוב", אמר מורסי והסביר כי זו הדמוקרטיה. הוא הגדיר את ההפגנה ביום שלישי מול ארמון הנשיאות כ"תוקפנות" והזכיר כי המפגינים תקפו את המכוניות של מוסד הנשיאות. הוא המשיך ואמר כי מה שקרה אמש היה אף גרוע יותר. הוא ציין כי היו כאלה שהתגנבו למקום והשתמשו בנשק נגד המפגינים הלא אלימים, והצהיר כי מי שהשתמש באלימות לא יימלט מעונש.
המתנגדים דורשים ממנו לבטל את הצו הנשיאותי ואת משאל העם על החוקה שאמור להיערך ב-15 בדצמבר. בוועדת החוקה היו חברים גם נוצרים וליברלים אך הם פרשו ממנה עו לפני אישור הנוסח, במחאה על אופיה האיסלאמיסטי של החוקה המתגבשת. גם שישה מיועציו של נשיא מצרים התפטרו בעקבות הצו והמחאה נגדו.
אולם מורסי לא ביטל את הצו. "החובה שלי היא להגן על המולדת", הצהיר ואמר כי ייעשה שימוש בצו החוקתי "רק בעניינים הקשורים לריבונות". הוא שב והדגיש כי תוקפו של הצו יפוג מיד עם ההכרזה על תוצאת משאל העם, בין אם תהיה חיובית או שלילית. הנשיא קרא לנציגי כל הזרמים להיפגש עמו בשבת. אנשי תנועת "6 באפריל", אחת מתנועות המהפכה הבולטות, הודיעו כי לא ישתתפו בדיאלוג וייקחו חלק בהפגנה המתוכננת להיערך מחר.
הסימן היחיד לוויתור מצדו של מורסי היה כשאמר שבמסגרת הדיאלוג הפוליטי ובמידה שהנציגים ירצו בכך, הוא לא ידבוק בסעיף השישי של הצו החוקתי. סעיף זה מעניק לנשיא מעין "סמכויות לשעת חירום" שאמורות לאפשר לו "להתמודד עם סכנה המאיימת על מהפכת 25 בינואר, על חייה של האומה או על ביטחון המולדת". הניסוח הערטילאי גרם למתנגדיו לחשוש כי הוא ינצל את כוחו לרעה.
זמן לא רב לאחר הנאום דיווחה מפלגת החירות והצדק, מפלגתה של תנועת האחים המוסלמים בעמוד הפייסבוק שלה שהמטה שלה ברובע מוקטעם בקהיר "הותקף בידי בריונים" במה שכינו "תוקפנות טרוריסטית". סוכנות הידיעות המצרית דיווחה כי משרד של המפלגה בפרבר של קהיר הוצת וכי משרד אחר, בלב העיר, נפרץ.
מוקדם יותר היום נראו בקהיר מראות שהזכירו את ימי המהפכה נגד חוסני מובארק כששלושה טנקים
הוצבו סביב ארמון הנשיאות. הוא גם הוקף בגדר תיל. זמן מה לאחר מכן דווח כי המשמר הנשיאותי הצליח להשיב את הסדר במקום. עם זאת, מפגינים רבים נותרו ברחוב. הם התגודדו במרחק מה מהארמון בשל הטנקים והתיל. בשעות הערב הגיע מספרם לאלפים.
גם בעיר שממנה הגיע מורסי, א-זקאזיק, נרשמו התנגשויות בין תומכיו למתנגדיו והעיתון המצרי "אל-יום א-סבעא" דיווח כי בני משפחתו פונו מהבית על ידי המשמר הנשיאותי.
היום התחייב צבא מצרים שלא להשתמש באלימות נגד המפגינים. מפקד כוחות המשמר הנשיאותי, הגנרל מוחמד זכי, אמר לסוכנות הידיעות המצרית כי "הנוכחות של כוחות המשמר הנשיאותי באזור הארמון היא על מנת להפריד בין תומכיו של מורסי לבין מתנגדיו וכדי למנוע פגיעות נוספות בנפש". לאחר זמן מה הצליחו כוחות הביטחון להשיב את הסדר על כנו.