שתף קטע נבחר
 

דילול הילודה של הפלאשמורה: ענף של תורת הגזע

בשבת ישודר בתוכנית "ואקום" של החינוכית תחקיר על תופעה מקוממת שנחשפה תחילה ב"ידיעות אחרונות", לפיה ארגון הג'וינט עודד נשים במחנה המעבר באתיופיה לקבל זריקת "דפו פרוורה" שמנעה מהן כניסה להיריון למשך 3 חודשים. הטיפול המשיך גם בישראל, בנוהל שגובל בטיהור אתני - רק בלי הדם והגוויות. הג'וינט בתגובה: "רק ייעצנו להן על תכנון משפחה"

אמרו להן, בישראל אי אפשר ללדת ילדים, אין כסף. אמרו שאם לא יסכימו, לא ייתנו להן קופת חולים. וגם: זה טוב בשבילך, זו זריקה מחזקת. הנה, נכון לא כואב? רק מה, שצריך לקבל אותה פעם בשלושה חודשים. רק תבואי לכאן, למרפאה המיוחדת בקליניקה במחנה המעבר, אדיס אבבה, בדרך לארץ ישראל הנכספת. כל שלושה חודשים, כן?

 

בחירות 2013 - כל העידכונים ב-ynet

כל החדשות הכי חמות - גם בעמוד הפייסבוק של ynet  

 

הן היו ועודן נשים אתיופיות. רובן מבנות הפלאשמורה, רובן ככולן כפריות. חלקן לא ידעו קרוא וכתוב כששכנעו אותן או איימו עליהן להזריק לגופן דפו פרוורה, אמצעי מניעה רב עוצמה שאכן מונע ילודה שלושה חודשים רצופים. אחרות פחדו מאוד: הרי התורה, לחשו בינן לבינן, לא מרשה. אחר כך פחדו שלא להתייצב לזריקות כמו שהמדריכים אמרו, פן יבולע להן. גם כאן, בישראל על סף 2012, רובן חוששות לדבר. אולי ייקחו להן את הילדים. צפו בתחקיר שישודר בשבת הקרובה בטלוויזיה החינוכית:

 

הפרק הראשון בעונה השנייה של "ואקום" בערוץ 23    (באדיבות חינוכית 23)

הפרק הראשון בעונה השנייה של "ואקום" בערוץ 23    (באדיבות חינוכית 23)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

תחקיר של העיתונאית גל גבאי בתוכנית "ואקום", שתשודר בשבת ב-11:00 בבוקר בטלוויזיה החינוכית, יחשוף בפניכן ובפניכם זוועה כה ענקית שאולי אין לה אח ורע בתולדות היחסים בין המדינה לבין החפצים לעלות אליה, ובינה לבין אזרחיה. השידור מהווה המשך לתחקיר דני אדינו אבבה ב"ידיעות אחרונות" לפני כמעט 5 שנים, אז נחשפה התופעה המקוממת.

 

באמצעות משרד הבריאות או באמצעות הג'וינט העולמי, ששניהם גם יחד היו אחראים לשלומה ובריאותה של האוכלוסייה במחנה המעבר בדרך לישראל, נעשה דילול אוכלוסיה מכוון בנשים אתיופיות, ורק בנשים אתיופיות. אפשר לקרוא לה, אם רוצים, מעשה גזעני מחפיר שאין שני לו. אפשר לדבר בלחש על משהו שגובל בטיהור אתני, רק בלי הדם והגוויות. וצריך לדבר על זה במונחים של אחריות ציבורית, וודאי לחשוף את כל האחראים.

 

שלוש שנים, 57 נשים, תינוקת אחת

רחל מנגולי היתה מנהלת סניף ויצ"ו בפרדס כץ ויוזמת של מרכז למידה לילדים עולים מאתיופיה, שבו סייעו מתנדבים בשיעורי בית. היא קיבלה תרומות של חומרי לימוד וביגוד והנעלה לילדים ולתינוקות. אט אט גילתה שהסימילאק שנתרם

נערם אצלה כי אין למי לתת. מה שהיה חשש לא ברור התחלף בתדהמה גמורה כשהבינה כי מבין 57 המשפחות הצעירות שבטיפולה, רק לאחת מהן נולדה תינוקת. תינוקת אחת בשלוש שנים.

 

מנגולי ביקשה לברר כיצד זה ייתכן, כי ידעה עד כמה חשובים הילדים ליוצאי אתיופיה, ועד כמה בני העדה מתברכים בילדיהם וגאים בהם. קשה מאוד היה לדובב נשים מבוהלות, אבל כשהצליחה התגלתה תמונה מפלצתית: כולן קיבלו בצייתנות מדי שלושה חודשים זריקת דפו פרוורה, כמו שאמרו להן שצריך, הן באתיופיה והן בימים הראשונים במרכז הקליטה בישראל.

 

מדובר בזריקה שמשרד הבריאות עצמו, בניירות עמדה רשמיים, קבע שהיא אמצעי מניעה אחרון שיש לתת לנשים אם אינן יכולות ליטול אחרים. דפו פרוורה מחוללת שלל תופעות לוואי שפוגעות בבריאות נשים והדברים ידועים יפה לרופאים מזה שני עשורים לפחות. בעולם השלישי נהגו להשתמש בתרופה כאמצעי לפיקוח על ילודה באזורים נחשלים, כמו הודו ותאילנד, או לתת אותה בסיטונות לחוסות ומוגבלות. ארגוני נשים התריעו ונלחמו נגד השימוש השגור בתרופה, ודאי על גופן של נשים שכלל לא ידעו כי יש בעולם אמצעי מניעה בטוחים יותר. המאבקים הצליחו, למגינת ליבה של מערכת הבריאות. דפו פרוורה נוח לה יותר.

 

עולות הפלאשמורה (ארכיון). התרופה הייתה נוחה לרופאים (צילום: נתי מרכוס ) (צילום: נתי מרכוס )
עולות הפלאשמורה (ארכיון). התרופה הייתה נוחה לרופאים(צילום: נתי מרכוס )

 

הזריקה היתה נוחה במיוחד גם לרופאים בקופת החולים בפרדס כץ. מגנולי: "רק כששאלתי שוב ושוב הם נתנו את דעתם לזה שהאתיופיות מקבלות זריקה, ונשים מכל מגזר אחר, אפילו חרדיות עם שיעור ילודה מאוד גבוה, בכלל לא מקבלות המלצה ובטח לא משכנעים אותן".

 

אחרי ששכנעה את הרופאים בפרדס כץ להפסיק, חברה מנגולי לארגון "אשה לאשה" שאסף עדויות ומסמכים וראיונות וניירות עמדה מן העולם כולו. התוצאה היתה דו"ח מצמרר שקבע חד משמעית כי ה"טיפול" בדפו פרוורה יוחד אצלנו לנשים ממוצא אתיופי בלבד. גזענות כבר אמרנו? והתנשאות פטרנליסטית איומה, מחליאה, מקוממת? ופשע?

 

כששר בריאות אחד, יעקב בן יזרי, נדרש לענות על שאילתה בודדת בעניין, הוא אמר: זה מה שמקובל באתיופיה, זה מה שמתאים תרבותית. לא נכון. ארגון הבריאות העולמי יודע לספר את ההיפך הגמור. אם בכלל, מקובלות גלולות. ולא, בכפרים באתיופיה אין אחיות שמזריקות כל 90 יום.

 

למנוע ילודה רק מבנות הפלאשמורה

את הקליניקה במחנה המעבר באתיופיה מפעיל הג'וינט העולמי ומשרד הבריאות מתעניין מאוד במה שקורה: סיור של רופאים, כך נחשף בתחקיר של גבאי, הסתיים בשביעות רצון ובמכתב של רופא בכיר ממשרד הבריאות המשבח את עמיתו בקליניקה על הישגיו. להזכירכם: ההישגים הם למנוע ילודה. ורק מבנות הפלאשמורה.

 

ארכיון. פיקוח ילודה כלפי אוכלוסיה ספציפית (צילום: נתי מרכוס) (צילום: נתי מרכוס)
ארכיון. פיקוח ילודה כלפי אוכלוסיה ספציפית(צילום: נתי מרכוס)

 

פיקוח על ילודה הוא מדיניות ציבורית מקובלת במקומות שונים בעולם, אבל כשמתגלה כי הפיקוח הזה מופנה רק כלפי אוכלוסיה אחת - שכולה נשים שחורות עור, שכולה נשים שאינן יכולות עדיין להתמודד כשוות מול מערכות גדולות – קוראים לזה, בפשטות, אאוגניקה: ענף של תורת הגזע שמאמין בדילול מכוון, שיטתי, של אוכלוסיה "לא רצויה".

 

ארבע שנים הסתובבה גל גבאי עם הממצאים וידעה שצריך להמשיך ולחפור עד שאפשר יהיה להציג תמונה טלוויזיונית מלאה יותר. היא גייסה את סבה ראובן, תחקירנית אתיופית צעירה: "ידעתי על הסיפור, כי בעדה מכירים אותו – אבל גם אני לא יכולתי לדעת על ההיקפים המבהילים, ועל כמה קשה יהיה להגיע לנשים שעבור את החוויה הקשה והמשפילה הזאת".

 

ראובן ראיינה 35 נשים, כולן קורבנות דפו פרוורה. רובן ככולן כה יראות מפני החשיפה, שלא יכלו להגיע להתייצב מול מצלמה ולומר: זה מה שעשו לי, וזה עוול ענק, וזה מזעזע, ומישהו צריך לזעוק את זעקתי.

 

פשע גזעני בחסות מדינת היהודים

"אני עדיין מתקשה להאמין שנציגי מדינת ישראל נהגו באופן המתואר בתחקיר", אומר עו"ד אייל רוזובסקי, פעיל בנושאי זכויות אתיופים. "אבל אם אפילו מקצת הדברים נכונים, אז מדובר במעשה עוולה מזעזע בקנה מידה שאינני זוכר אם היה פעם בישראל, וכולו נובע מגזענות בוטה, פטרונית ופטרנליסטית".

 

גל גבאי. מתוך התוכנית "ואקום" ()
גל גבאי. מתוך התוכנית "ואקום"

 

שלושה משפטנים נוספים ששוחחתי איתם אמרו דברים קשים לא פחות, ושצריך לעשות מעשים שיאלצו את המדינה ועושי דברה לפצות את הנשים. אבל איך מפצים על ילד שלא נולד, שלא יוולד?

 

אברום בורג היה יו"ר הסוכנות שעה שחלק מן הזריקות האלה ניתנו לאלפי נשים באדיס אבבה. לסוכנות אין אחריות לנעשה במרפאות שם, ועם זאת, על פי עדותו, הוא חש אשם: "מי יכול להרשות לעצמו לחשוב מחשבה כזאת? אני לא ארגיש שהחברה שלנו נקייה מגזענות שפלה מהסוג הזה עד שלא אדע שעקרנו מתוכנו את הסממנים הממאירים האלה והאנשים האחראים לפשע הזה. כל מי שהיה לו יד וחלק צריך להיחשף מול הציבוריות הישראלית ולהיות מוקע מתוכנו, קבל עם ועולם".

 

היה יום סוער בפוליטיקה המקומית, אבל בכל זאת הצלחתי לשוחח עם בכירים מקצווי הקשת. התגובות לא היו מצוות אנשים מלומדה ובהחלט לא אוטומטיות. אספתי הבטחות של ח"כים לפנות למבקר המדינה, לעשות מה שצריך גם כדי להקים ועדת חקירה ממלכתית – ולא לרדת מן הנושא. ואני לא ארד להם מהווריד: כישראלית וכיהודיה, כבת לניצולי שואה, אכריח את כל מי שאוכל להכריח לפקוח את עיניו ולראות: הנה כך עושים מעשה פשע של גזענות בחסות מדינת היהודים.

 

ארגון הג'וינט: הטענות בתחקיר הן שטויות

מארגון הג'וינט נמסר בתגובה לתחקיר "ואקום": "סדנאות תכנון המשפחה הן אחד השירותים המוצעים לעולם שמבקשים סוג כזה של עזרה. בסדנה הנשים מקבלות מידע לגבי העובדה שניתן לתכנן את המשפחה ולייצר מרווח זמן בין הילדים,

אך אנו לא מייעצים להן להקים משפחות קטנות. זה עניין של בחירה אישית, אך אנו מיידעים אותן שהדבר אפשרי.

 

"הטענות שהושמעו בידי נשים לפיהן 'סירוב לקבל את הזריקה ימנע מהן טיפול רפואי, עזרה כלכלית ויפגע בסיכוייהן לעלות לישראל הן שטויות. הצוות הרפואי אינו מתערב באופן ישיר או עקיף בסיוע כלכלי וארגון הג'וינט אינו מעורב בתהליכי העלייה".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "המשרד אינו מנחה או מעודד שימוש בזריקת הדפו-פרוברה ואם נעשה בהן שימוש זה בניגוד לעמדתנו. המשרד נותן ייעוץ פרטני של תכנון המשפחה במסגרת טיפות חלב. ייעוץ זה ניתן גם על ידי רופאי קופות החולים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
35 נשים רואיינו
צילום: באדיבות חינוכית 23
גל גבאי
מומלצים