שתף קטע נבחר

פעם "טפו מנאייק", היום מבשלים ארוחות לנזקקים

נערים בעלי עבר פלילי משתתפים בפרויקט שיקומי של משטרת בית שאן. "אני מוציא אנרגיות על דברים חיוביים, היום אני יודע שבלי המשטרה היה פה מערב פרוע", סיפר ל', שראה 5 פעמים את חדרי החקירות. מנהלי הפרויקט: "כעת הם תורמים לאחרים"

"פעם כשהייתי רואה שוטר, הייתי עושה אחורה פנה, אומר 'טפו מנאייק'. היום אני כבר יודע שבלי המשטרה היה פה מערב פרוע", כך מספר ל', נער כבן 17 ממושב באזור בית שאן. ל' ו-15 מחבריו משתתפים זה חמישה חודשים בפרויקט השיקום מיל"ה (מובילים יחד למען הנוער) שמנהלת משטרת בית שאן בפיקודו של סגן-ניצב רן אופיר.

 

כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

בפרויקט נוטלים חלק נערים שהיו מעורבים ב"היתקלויות" עם המשטרה, נערים בסיכון וכן נערים נורמטיביים. יחד הם מקיימים פעילות חברתיות, חינוכיות והתנדבותיות. לנערים בעלי העבר הפלילי מהווה הפרויקט הזדמנות גדולה לשיקום מפני שבסיום התהליך תמחק המשטרה את התיקים שנפתחו להם.

 

"רציתי לעשות שינוי", סיפר ע' שצבר לחובתו תיק פלילי בגין נהיגה ללא רישיון שהובילה לתאונה. "כאן נותנים לך אפשרות לפתוח דף חדש בחיים, להתחיל מחדש וזה נותן לך משהו שאנשים מוכנים לעזור לך".

 

"זה נותן לך משהו שאנשים מוכנים לעזור לך". משתתפי הפרויקט (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
"זה נותן לך משהו שאנשים מוכנים לעזור לך". משתתפי הפרויקט(צילום: חגי אהרון)

 

מקפיצים רצועות חזה וחותכים תפוחי אדמה (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
מקפיצים רצועות חזה וחותכים תפוחי אדמה(צילום: חגי אהרון)

 

ל' ראה כבר חמש פעמים מבפנים את חדרי החקירות של תחנת המשטרה בבית שאן. אחרי חמישה חודשי פעילות צמודה לצד השוטרים, חייו השתנו ללא הכר. "הייתי ילד ברדקיסט והיפר", הוא מספר. "זה גרם לי לעשות שטויות. עכשיו אני מבין שעדיף לי להיות עסוק כל הזמן להוציא אנרגיות בדברים חיוביים. הפעילות בפרויקט עוזרת לי להיות עסוק בדברים אחרים".

 

במסגרת הפרויקט ביקרו הנערים בין היתר בבית הספר לשוטרים בירושלים ובמוזיאון הילדים בחולון. חלק מהנערים עוסקים לפרנסתם במכירה בדוכנים ובשל כך אורגנה להם פגישה עם מנהל בנק בבית שאן, אולם הפעילות המשמעותית שלהם מתרחשת בימי חמישי בערב: במועדון במושב באזור בית שאן מבשלים הנערים ארוחות לשבת ומחלקים אותן לאחר מכן למשפחות נזקקות. "בזכות הפעילות בני הנוער מרגישים שהם יכולים לתרום לאחרים", הסבירו במשטרה.

 

"מרגישים שיכולים לתרום" (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
"מרגישים שיכולים לתרום"(צילום: חגי אהרון)

 

"מציגים אותנו בפני חבריהם בצורה מכובדת". רס"מ עידו ומשתתפים בפרויקט (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
"מציגים אותנו בפני חבריהם בצורה מכובדת". רס"מ עידו ומשתתפים בפרויקט(צילום: חגי אהרון)

 

גם השוטרים עצמם שמשתתפים בפרויקט: ראש משרד קהילה ומשטרה רב-פקד חנן סיבוני ורכז הסיור רב-סמל מתקדם שחר עידו, מבחינים בשינוי היחס אל השוטרים כאלמנט התפנית המרכזית שעברו הנערים. "פעם כשהם היו רואים אותנו היו צועקים לנו 'מנאייק' וביטויי גנאי אחרים והיום כשאנחנו מגיעים לבתי הספר שלהם הם מציגים אותנו בפני חבריהם בצורה מכובדת ומונעים מהחברים להשתמש בביטויי הגנאי", סיפר עידו.

 

סיבוני ציין כי "חלה התמתנות של האקטיביסטים שבהם, גם מבחינת אופן הדיבור וגם מבחינת היחס לעולם הפלילי השינוי הזה גורם לכך שיש לפתע ביקוש גם בקרב מערכות החינוך והרווחה להצטרף לפרויקט". רפ"ק סיבוני אמר עוד כי לפרויקט לא מתקבלים נערים שהסתבכו בסמים. לדבריו, "היה כאן

בחור שחששנו שהוא ידרדר את השאר והוא לא יתקבל. היום הוא מרצה מאסר מאחורי סורג ובריח".

 

"מסגרת זה טוב" 

ל' בן ה-17 סיפר כי בעקבות השתתפותו בפרויקט גבר אצלו הרצון להתגייס לשירות משמעותי. "תמיד חשבתי שאני אתגייס אבל תיארתי לעצמי שאעשה גם שם בלגנים. היום אני רואה את זה אחרת ומעדיף להתגייס למשהו משמעותי, הבנתי שמסגרת זה דבר חשוב שעושה לי טוב".

 

במטבח במועדון הנוער החניכים הקפיצו רצועות חזה וחתכו תפוחי אדמה בעוד חבריהם בחדר הסמוך בררו אורז. לדברי מדריך הנוער אביאל אזואילוס, "אתה רואה אותם פה, חבר'ה מאוד איכותיים עם פוטנציאל מאוד גדול ועדיף שהם פה כי כשהם בחוץ אתה יכול לראות אותם שותים שתייה חריפה, עושים שטויות ונוהגים בלי רישיון. הפרויקט הזה מוציא את הדברים הטובים שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אפשרות לפתוח דף חדש"
צילום: חגי אהרון
"חלה התמתנות של האקטיביסטים". רפ"ק סיבוני
צילום: חגי אהרון
מומלצים