שתף קטע נבחר

סורוקה: בן 14 מאושפז במצב קשה בשל אלרגיה לחלב

הנער הסובל מאלרגיה לחלבון חלב צרך מאכל המכיל את החלבון ולקה בתגובה אלרגית קשה. אביו פתח בפעולות החייאה והוא פונה במסוק מד"א ליחידה לטיפול נמרץ בבית החולים סורוקה. בית המלון שהגיש את המזון: "טעות אנוש של אחת העובדות"

חייו נער בן 14 שלקה בהתקף אלרגיה ניצלו בזכות מזרק "אפיפן": הנער הסובל מאלרגיה לחלבון החלב הועבר במסוק לבית החולים סורוקה, לאחר שלקה בהתקף אלרגיה קשה. חייו ניצלו בזכות תושייתו של אביו, שהזריק לו מיד מנת אדרנלין ממזרק ה"אפיפן" ובכך הציל את חייו.

 

המקרה התרחש היום (ו') בשעות הצהריים. הנער שהה עם משפחתו במלון לאונרדו פריביליז' באזור ים המלח. בעת שהסבה המשפחה לשולחן האוכל, אכל הנער הסובל מאלרגיה לחלב את אחד המאכלים שהוגשו, שהכיל ככל הנראה שיירי חלב.

 

בתוך דקות הוא פיתח תגובה אלרגית קשה שכללה הפסקת נשימה. אביו שהיה לצדו הזריק לו מנת אדרנלין ממזרק ה"אפיפן" שנשא עמו, והמשיך בהנשמות עד להגעת צוות מד"א. הפראמדיק החדיר צינור לגרונו והחל להנשימו, עם מתן סטרואידים הניתנים בהתקפי אלרגיה קשים.

 

תוך כדי פעולות ההחייאה הוזמן מסוק, והנער פונה לבית החולים סורוקה, שם אושפז במצב קשה ביחידה לטיפול נמרץ ילדים כשהוא מונשם ומורדם, ומטופל בעירויי נוזלים וסטרואידים.

 

מבית החולים נמסר עדכון היום (ש') כי מצבו של הנער השתפר, הוא חזר להכרה ויישאר להשגחה בבית החולים. 

 

בית המלון: טעות אנוש

"מזרק האפיפן ונחישות האב הצילו את חיי הנער", אומר ל-ynet ד"ר צחי לזר מהיחידה לטיפול נמרץ בסורוקה. "אין ספק שכל מי שסובל מאלרגיה חייב לשאת עמו מזרק אפיפן בתוקף, וצמיד שעליו מצוין כי הוא סובל מאלרגיה. כשהולכים עם אדם שסובל מאלרגיה כלשהי למסעדה, יש להיות ערים לכך שבמזון עלול להימצא חלקיק הגורם לאלרגיה".

 

גורם בבית המלון "ליאונרדו פריוויליז" סיפר ל-ynet כי "כשהמשפחה הגיעה למלון והודיעה לנו על רגישותו של בנם לחלב השף ליווה אותם באופן מיוחד. באחת מעמדות האוכל היתה טעות אנוש של אחת העובדות. עד עכשיו אנו בקשר עם המשפחה ומלווים אותה. הקצנו להם עובד של הרשת בבאר שבע שילווה אותם ויהיה איתם בקשר צמוד. מדובר בטעות אנוש מצערת של אחת העובדות".

 

מבית המלון נמסר בתגובה: "אנו בודקים את שאירע ומאחלים להחלמתו המהירה של הילד. נציגי הרשת מלווים את המשפחה והעמידו לה גם אפשרות לינה בבאר שבע עד לשחרור ילדם מבית החולים". 

 

5% מהאוכלוסייה סובלים מאלרגיה למזון

אלרגיה למזון היא תגובת יתר של מערכת החיסון והיא מוגדרת כתסמונת כשל במערכת החיסונית של הגוף, המזהה סוגי מזון "רגילים" כרעלנים ומגיבה אליהם בהתאם. עם האלרגנים העיקריים נמנים חלב, ביצים, סויה, בוטנים, משפחת החיטה, משפחת האגוזים, שומשום, דגים, סלרי, חרדל ותורמוס.

 

אלרגיות למזון נחשבות כבעיה של העולם המודרני ובהתאם לכך אחוז האלרגיים למזון באוכלוסייה עולה בהתמדה. כ-5% מהאוכלוסייה בישראל ידועים כסובלים מאלרגיות מזון ברמות כאלו ואחרות, מתוכם כ-8% מאוכלוסיית הילדים וכ-2% מאוכלוסיית המבוגרים.

 

בממוצע מתרחשים בישראל שני מקרי מוות בשנה עקב אלרגיה למזון ומקרים נוספים של סיבוכים בדרגות חומרה שונות.

 

התגובה האלרגית החמורה ביותר, המכונה תגובה אנפילקטית, עלולה לגרום לקשיי נשימה חמורים, לאיבוד הכרה ואף למוות. תגובה זו היא לעתים מיידית, ועשויה להופיע מיד לאחר החשיפה לאלרגן או עשר עד 20 דקות לאחר החשיפה.

 

כאמור, תגובה קשה זו ניתנת לטיפול באמצעות מזרק המכיל אדרנלין הקרוי "אפיפן". הזרקת האדרנלין לירך גורמת להרפיית שרירי הנשימה ולכיווץ כלי הדם ומאפשרת מרווח זמן עד לקבלת טיפול בבית החולים. מדובר בפעולה מצילת חיים שיש לבצע בשטח, באופן מיידי, שכן ההידרדרות לחנק ולמוות עשויה להימשך דקות מעטות.

 

סייעה בהכנת הידיעה: אילנה קוריאל





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזרק אפיפן. הציל את חייו
צילום: נעמה קציר שמואלי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים